Džon Dibartolomeo i Markus Hauard (Foto; Evroliga)
Džon Dibartolomeo i Markus Hauard (Foto; Evroliga)

Plej-in Evrolige: Makabi u Beogradu sa Baskonijom, Efes udara na Virtus

Vreme čitanja: 3min | uto. 16.04.24. | 11:30

Pobednik okršaja između izraelskog i španskog tima će ući u plej-of kao sedmoplasirani i čeka ga duel sa Panatinaikosom, dok poraženi ide na obračun sa pobednikom drugog današnjeg megdana koji će odrediti protivnika madridskom Realu u četvrtfinalu

Vreme je za debitantsko izdanje plej-ina Evrolige koje će odrediti imena poslednja dva učesnika četvrtfinala. U prvim ikada razigravanjima za sedmo i osmo mesto na tabeli će se danas najpre u beogradskoj Areni sastati Makabi Tel Aviv i Baskonija (19:00), dok će sat vremena kasnije u Istanbulu Anadolu Efes dočekati bolonjski Virtus.

Propozicije takmičenja praktično su preslikane iz NBA lige odakle je između ostalog ideja i potekla. Pobednik okršaja između izraelskog i španskog tima će ući u plej-of kao sedmoplasirani i čeka ga duel sa Panatinaikosom koji je regularni deo završio na drugoj poziciji, dok poraženi ima još jednu šansu za prolaz pošto u petak ide na obračun sa pobednikom drugog današnjeg megdana. Tim koji trijumfalno izađe iz njega će se u plej-ofu nameriti na aktuelnog šampiona, madridski Real.

Izabrane vesti

Sudbina je namestila da Beograd ipak vidi plej-in elitnog evropskog takmičenja, mada ne preko večitih rivala, Partizana i Crvene zvezde, već sa trećim ovosezonskim beogradskim timom, Makabijem, koji zbog dobro poznate situacije od početka sezone domaće utakmice igra najpre u dvorani "Aleksandar Nikolić", pa onda i Areni. U srpskoj prestonici je uknjižio 12 pobeda u regularnom delu (ukupno 13 ih ima, ali je prvo kolo odigrao u Tel Avivu), što mu je bilo dovoljno da obezbedi sedmo mesto i tako sa prednošću "domaćeg terena", dočeka baskijski tim. I jedni i drugi su u međusobnim okršajima slavili po jedanput tako da se može očekivati ujednačena utakmica u kojoj će detalji odlučivati.

"Ne možemo da se osećamo kao favoriti, ali moramo da pokušamo da ugrabimo ovu priliku. Imali smo dobru sezonu, zaslužujemo da budemo u plej-ofu. U jednoj utakmici sve je moguće. Ispred sebe imamo strašan šuterski tim koji u svojim redovima ima neke od najboljih šutera u celom takmičenju. Biće potrebno napor celokupnog tima kako bismo upisali pobedu.", istakao je trener "Ponosa Izraela", Oded Kataš.

Najveća pretnja po njegove momke biće svakako sjajni Markus Hauard koji je jedan od kandidata za laskavo MVP priznanje i čovek čije šuterske sposobnosti mogu da se porede sa malo kojim igračem u ligi. Zato je plejmejker Izraelaca Lorenco Braun u najavi meča posebno apostrofirao da će za dobar rezultat protiv ekipe trenera Duška Ivanovića biti potrebno da se on zaustavi.

"Svesni smo da je ovo veoma važna utakmica za nas u kojoj nemamo pravo na poraz. Biće potrebno da se držimo plana koji trener odabere, a ključ uspeha vidim u usporavanju Hauarda koji je jedan od najboljh strelaca u takmičenju.", napomenuo je Braun.

Jednako uzbuđenje i neizvenost se očekuje i u drugom meču gde će Efes imati prednost kako zbog sjajne rezultatske forme u kojoj se nalazi, tako i zbog činjenice da će mu vetar u leđa duvati pun "Sinan Erdem dom" u Istanbulu. U seriji od deset trijumfa zaredom u svim takmičenjima izabranici Tomislava Mijatovića dočekuju današnji meč.

"Napravili smo veoma važan korak u našem cilju za sezonu u Evroligi obezbedivši plej-in, ali sada se suočavamo sa sledećim izazovom u kojem dočekujemo veoma iskusan tim koji je popunjen sa iskusnim igračima na pozicijama od jedan do pet. Naša energija, odbrana i koncentracija moraju biti ključni faktor tokom 40 minuta igre kako bismo došli do pobede.", poručio je hrvatski strateg koji je od preuzimanja ekipe posle smene Erdena Džana potpuno preporodio tim i uspeo da ga odvede u razigravanje iako mu se nisu davale velike šanse za to,

Sa druge strane, italijanski predstavnik je dugo bio viđen na prvih šest pozicija i kao direktan učesnik plej-ofa, ali je značajan pad forme u poslednjoj trećini ligaškog dela sezone za posledicu imao plasman na poslednjem mestu koje vodi u razigravanje.

"Predstoji nam veoma teška utakmica u kojoj treba da imamo čvrste živce i žestoka uverenja u lične kvalitete kako bi se suprostavili protivniku kalibra poput Efesovog. Protivnik se nalazi u sjajnoj formi, Klajuburn im se oporavio i umnogome su poboljšana verzija sebe u odnosu na neki prethodni period.", pun hvale na račun protivničkog tima bio je Luka Banki, svestan da njegov tim nema ulogu favorita u večerašnjem meču.

PLEJ-IN EVROLIGE

Utorak, 16.4.2024.

A: Makabi - Baskonija 19:00

B: Anadolu Efes - Virtus Bolonja 20:00

Petak, 19.4.2024.

Poraženi A protiv pobednika B

*Igra se jedan meč


tagovi

KK Makabi Tel AvivAnadolu EfesVirtus BolonjaBaskonijaEvroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara