Edi Tavares (© Star Sport)
Edi Tavares (© Star Sport)

Pljačka veka ili kako je Real oteo Barsi Edija Tavaresa: Svega ovoga ne bi bilo da se Kuzmić nije povredio

Vreme čitanja: 3min | uto. 23.05.23. | 11:41

Španska Marka prenosi zanimljivu priču o dolasku sjajnog centra u Madrid 2017. godine. Sve je počelo zbog teške povrede nekadašnjeg centra Crvene zvezde

Čudo zvano Valter Edi Tavares obeležio je sezonu Evrolige. Gorostas sa Zelenortskih ostrva je nosio Real Madrid tokom čitave sezone do titule prvaka Evrope, ali je posebno dominirao protiv Partizana u plej-ofu, a onda i na fajnal-foru protiv Barselone (20 poena, 15 skokova) i Olimpijakosa (13 poena, 10 skokova). Zbog toga je i dobio titulu MVP-a, ali njegov put do belog dresa kraljevskog puta je nešto što je najupečatljivije u priči Tavaresa.

Momak rođen 1992. godine je kasno počeo da se bavi košarkom, tek sa 17 godina, a vrlo lako je mogao da postane igrač Barselone, piše španska Marka. Međutim sudbina je očigledno htela drugačije. Vraćamo se na 2017. godinu, ključno ime u svemu - Ognjen Kuzmić. Da, dobro ste pročitali Ognjen Kuzmić.

Izabrane vesti

Koga sećanje dobro služi, nekadašnji srpski reprezentativac je posle izvanredne sezone u dresu Crvene zvezde zaradio poziv od Pabla Lasa i Reala da dođe u glavni grad Španije i nastavi da gradi karijeru posle sjajnih izdanja u crveno-belom dresu. Međutim, Kuzmić je vrlo brzo povredio ligamente kolena zbog čega je propustio čitavu sezonu, a to je bio znak da Real krene u potragu za novim centrom.

Kako prenosi madridska Marka, meta je od starta bio Edi Tavares koji je u tim momentima bio u Sjedinjenim Američkim Državama. Tada član Reptorsa 905, koji se takmiče u razvojnoj NBA ligi, dobio je poziv Pabla Lasa, ali je odgovor bio odrečan.

"Kada se Kuzmić povredio odmah smo imali igrača koga smo želeli, ali do sada nije bilo moguće dovesti ga", rekao je svojevremeno Laso.

Tavaresovi zastupnici bili su kategorični: on do kraja sezone ostaje u razvojnoj Dži ligi, a za posle već ima angažman. Znali su u Madridu da Tavares neće potom u NBA, već u Evropu. I znali su da hoće u - Barselonu. Katalonci su navodno imali i predugovor sa Edijem. Barsa je želela da baš Tavares bude zamena za Antu Tomića u sezoni 2018/19. Hrvatski internacionalac više nije bio toliko dominantan i Katalonci su već krenuli da razmišljaju o zameni.

Međutim, Real ne bi bio to što jeste da nije krenuo u "lov" na gorostasa. Mada nije ni imao izbora. Kada se posle Kuzmića povredio i drugi centar ekipe, Gustavo Ajon, vratili su se po Edija i poslali ponudu koju je bilo nemoguće odbiti - ugovor na tri godine sa platom većom od dva miliona evra po sezoni. Posle toga Tavares nije čekao na Barselonu. Potpisao je za Real 7. novembra 2017. godine. Ostalo je istorija.

Sada, šest godina kasnije, Tavares je neprikosnovena sila Reala, najbolji centar Evrolige i neko ko donosi prevagu na svim mečevima - pitajte samo Matijasa Lesora i ostatak Partizana koliko je bilo teško protiv Realovog džina.

Međutim, postavljaće se pitanje... šta bi bilo da se Ognjen Kuzmić nije povredio te 2017. godine. Možda bi Srbin bio deo šampionskih timova Reala tokom narednih godina, a Tavares postao legenda Katalonaca?

Za ovih šest godina, Edi je dva puta postao šampion Evrope. Tri puta je proglašavan za najboljeg defanzivca elitnog takmičenja, postao je igrač sa najviše blokada u istoriji Evrolige. Tri puta je osvojio šampionat Španije, pet puta Superkup Španije. Na sve to ove godine je predvodio Zelenortska ostrva do istorijskog uspeha i plasmana na Svetsko prvenstvo.


tagovi

Valter TavaresKK Real MadridOgnjen Kuzmić

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara