Markus Pejdž protiv Uniksa (© MN Press)
Markus Pejdž protiv Uniksa (© MN Press)

Pljusak kakav se ne pamti: Markus Pejdž ubacio osam trojki, Partizan sa Sašom 3/3

Vreme čitanja: 4min | uto. 17.11.20. | 22:14

Savladan UNIKS - 89:86

Pogađao je Viljem Tel jabuku na glavi sina Valtera kako bi izbegao zajedničko pogubljene, pogađao je i Markus Pejdž kao da u ruci ima samostrel. Stekao se utisak da bi Amerikanac probacio kroz obruč štagod da mu je palo u ruke, basketara mu je ovog utorka delovala kao da se s njom rodio, poput švajcarskog junaka iz 14. veka obezbedio je Partizanu pobedu nad UNIKS-om, vrednu zadržavanja realnih šansi za plasman u narednu fazu Evrokupa – 89:86.

Amerikanac je bio neumoljiv. Kao da je obučavan za snajperistu. Pucao, pucao, pucao i – pogađao. Ubacio je 25 poena, od toga 24 – trojkama. Desetak dalekometnih hitaca ispalio je bek crno-belih, osam je završilo tamo gde je hteo, što odavno nije viđeno u evropskoj košarci i doneo treću pobedu Parnom valjku ako za komandama sedi Sašo Filipovski.

Izabrane vesti

Taj pljusak trojki Markusa Pejdža predstavlja vrhunac utakmice osmog kola Grupe A u kojoj su su oba tima pokazala sjajnu napadačku i očajnu igru u odbrani, ali je problem za Ruse u saznanju da, koliko god kvalitetni, Džamar Smit i Ajzea Kenan nisu bili ni izbliza tako dobri kao njihov sunarodnik iz Ajove.

Pejdž jeste bio presudan faktor, ali ne i jedini vesnik trijumfa. Ostatak spoljne linije postarao se za još jedno slavlje pod palicom novog trenera, posle Zadra i Cibone u ABA ligi. Partizan je ubacio čak 16 trojki iz 29 pokušaja (55,2 odsto), a uz podatak da je iznad 50 odsto tim pucao i za dva (19/36) postaje jasno da je samo na taj način mogla da se zaustavi napadački potentna ekipa iz Kazanja.

Ključni detalj: šutirao je kao nijednom ove sezone. Posebno u trećoj četvrtini. Maltene sve što je bacio ka obruču prošlo je kroz mrežicu u toj deonici. Dao je 23 poena po povratku iz svlačionice, od čega čak 21 van linije 6,75. I to Markus Pejdž tri, Novica Veličković i Nemanja Dangubić po dve, Rade Zagorac jednu – koji je ubacio i preostala dva poena iz igre u trećem kvartalu – i ekipa Saša Filipovskog se podigla na osam poena viška (63:55).

Delovalo je da će joj taj učinak doneti odlučujuću prednost, ako se zna da je za utakmicu ovakvog tipa to bila osetna razlika, ali najpre loša odbrana, pa prodata lopta, laki poeni sastava iz Kazanja i meč je posle poentiranja Ajzee Kenana i Džona Brauna ponovo bio na jedan posed (63:60). Čak je Uniks preko istog tog Brauna poveo početkom odlučujućeg perioda (ukupna serija 9:0), tako da je Partizan sve stečeno odličnim šutem poništavao očajnom odbranom, dozvolivši gostima da na različite načine potvrđuju status izuzetno efikasnog tima.

Željko Obradović i Ostoja Mijailović (© Star sport)Željko Obradović i Ostoja Mijailović (© Star sport)

Pred očima Željka Obradovićameč posmatrao u društvu predsednika kluba, Ostoje Mijailovića – Partizan je u prvom poluvremenu živeo od poena Radeta Zagorca (ukupno 14 poena, 4/5 za dva), zadovoljavajućih partija Kodija Milera Mekintajera i Nemanje Dangubića, ali je svaki put kad je Partizan hvatao zalet UNIKS uzvraćao preko Džamara Smita. Sjajni Smit je pogodio četiri trojke (iz šest pokušaja), pratio ga je Džon Braun (osam od deset za dva, šest skokova), Ajzea Kenan je dodao 19 (uz 3/3 za tri) što je samo potvrda da ruski predstavnik s razlogom puca na visoko na tabeli Grupe A i preti da ugrozi Huventud.

U drugom su, osim spektakularnog Pejdža, domaćinu pomogla i sjajne role još dvojice Amerikanaca. Pisaće se da je Kodi Miler Mekintajer dodao 15, a Rašon Tomas osam poena, ali se u statistici ne vidi koliko su bili korisni u skoku i odbrani i kako su se razleteli terenom u ključnim trenucima, kad je trebalo odbraniti napade UNIKS-a. Kad gostima nisu ni dali da šutnu u završnih sedam sekundi.

Ispade na kraju da je crno-belima pobedu doneo taj triling Amerikanaca. Jedan od njih večeras ličio je na Viljema Tela. Markus Pejdž bi strelom i jabuku rasporio.

EVROKUP, OSMO KOLO

PARTIZAN - UNIKS 89:86 (20:26, 20:13, 23:21, 26:26)

Beograd

Hala sportova „Ranko Žeravica“

Igrano bez prisustva gledalaca

Sudije: Hristos Hristodulu (Grčka), Rajn Perandi (Estonija), Kristaps Konstantinovs (Letonija)

Partizan: Mekintajer 15, Mozli 5, Zagorac 14, Pejdž 25, Dangubić 8, Gordić -, S. Janković nije igrao, Angola nije igrao, Veličković 5, N. Janković 6, Tomas 8, Trifunović 3. Trener: Sašo Filipovski.

Uniks: Braun 16, Antipov -, Kenan 19, Žbanov 0, Volters 1, Vajt 8, Sergejev nije igrao, Klimenko nije igrao, Uzinski 6, Smit 14, Morgan 12, Kolesnikov 10. Trener: Dimitris Priftis.

EVROKUP

GRUPA A

Osmo kolo:

Partizan – UNIKS 89:86

Huventud – Bahčašehir 77:87

GRUPA B

Levaloa – Ulm 72:65

GRUPA C

Antverpen – Monako 67:75



tagovi

Markus PejdžKK Partizan

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara