Džiordano Bejker Foto: AFP
Džiordano Bejker Foto: AFP

Pobunom košarkaša na NCAA "brodu" Martovsko ludilo počelo pre vremena: Igrači nisu vlasništvo koledža

Vreme čitanja: 3min | čet. 18.03.21. | 10:35

Košarkaši pokrenuli veliki protest dan pre početka završnog turnira za šampionski prsten

Večeras će utakmicama First four faze početi NCAA turnir, takozvano Martovsko ludilo, koje je imalo neočekivanu uvertiru od koje su već "poludeli" čelnici najveće studentske organizacije, a koja je digla na noge košarkašku Ameriku. Zvezda univerziteta Ratgers Džiordano Bejker preko Tvitera je pokrenuo lavinu protesta u kojima studenti traže od NCAA da im dozvoli da koriste svoje ime i lik u marketinške svrhe, na šta zasad nemaju pravo.

Izabrane vesti

"NCAA poseduje moje ime i lik. Neko ko dobija muzičku stipendiju može da profitira na albumu. Neko sa akademskom stipendijom može da bude tutor. Za one koji kažu da je atletska stipendija dovoljna, ništa manje od jednakih prava nikada nije dovoljno. Ja nisam vlasništvo NCAA", napisao je Bejker uz hešteg "NotNCAAProperty".

NCAA turnir, četvrtak - 22.10: (1,80) Maunt Sent Meri's (14,5) Teksas Sautern (2,15)

Nedugo posle objave Bejkera, bivši fudbaler UCLA i izvršni direktor Nacionalnog udruženja koledž igrača (NCPA), Ramogi Huma, objavio je pismo igrača iz 15 od 68 timova koji će učestvovati na završnom turniru u "balonu" u Indijanapolisu.

NCAA turnir, četvrtak - 23.25: (2,15) Vičita Stejt (14,5) Drejk (1,80)

Pod naslovom "Protest koledž košarkaša protiv Martovskog ludila" sportisti traže promene pravila NCAA koja bi im do 1. jula osigurala reprezentaciju i finansijsku zaradu od upotrebe svog imena i lika, zatim sastanak sa predsednikom NCAA Markom Emertom, državnim i saveznim zakonodavcima, kao i sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom u potrazi za "fizičkom, akademskom i finansijskom zaštitom".

"NCAA prečesto tretira fakultetske sportiste više kao dolarske znakove nego kao ljude. Koledž košarkaši iz više timova koji protestuju protiv NCAA pravila tokom turnira su bez presedana i dolaze u vreme kada zakonodavci i Vrhovni sud SAD treba da donosu odluke koje će uticati na slobode i prava generacija budućih sportista", navodi se u saopštenju.

NCAA turnir, petak - 1.40: (2,55) Norfolk (14,5) Apalačijan Stejt (1,60)

Prema pisanju medija, pokret "#NotNCAAProperty" započet je tokom leta kada su Džiordano Bejker, Džordan Bohenon iz Ajove i Ajzeja Livers iz Mičigena održali video sastanak sa igračima iz Big Ten konferencije i Ramogijem Humom. Razgovori su se svodili na sigurnosne izazove koje predstavlja pandemija.

..................................................

* Mozzart asistenti dolaze na vaš prag radi uplate depozita i isplate dobitaka - svakog dana biće dostupni od 08 do 22, a brojeve telefona na koje ih možete pozvati pronađite OVDE.

..................................................

Tokom prošlog leta, rukovodstvo NCAA je izjavilo je da univerzitetski sport neće "zarobiti" studente u "balonu" kao što je to učinio NBA da bi dovršio prethodnu sezonu, rekavši da fakultetski sport nije profesionalan. Ali pošto nije bilo druge opcije, jer su novi slučajevi COVID-19 podstakli otkazivanje ne malog broja utakmica tokkm regularnog dela sezone, NCAA je odlučila da se celo Martovsko ludilo održi u "balonu" u Indijanapolisu, kako bi timovi pod manjim rizikom od virusa odigrali mečeve koji će fakultetima doneti oko 800.000.000 dolara samo od TV prihoda.


NCAA turnir, petak - 2.55: (1,70) Mičigen Stejt (14,5) UCLA (2,30)

Ujedno, NCAA je ranije najavila da će glasati o promeni Zakona o korišćenju imena i lika (NIL) u januaru ove godine. Ali to je odloženo pošto je Ministarstvo pravde SAD (DOJ) upozorilo da bi predložene izmene mogle da krše antitrustovske zakone. Sada DOJ podržava tužioce protiv NCAA u slučaju u kome će odlučivati Vrhovni sud, čime se dodatno komplikuje situacija.

Ranije ove nedelje, predsednik NCAA Mark Emert izrazio je frustraciju odlaganjem reformi NIL-a i nada se da će pravila biti uspostavljena do početka jesenjeg semestra kako je prvobitno bilo predviđeno. Savezne države Merilend, Kalifornija, Kolorado, Florida, Nebraska, Nju Džerzi i Mičigen već su glasale za dopuštanje korišćenja prava na ime i lik koledž sportistima, dok još njih 24 razmatraju verzije Zakona o NIL. Ali da bi došlo do primene u praksi, Vrhovni sud treba da donese konačnu odluku, što bi moglo da potraje duže od početka jesenjeg semestra...


NCAA TURNIR - FIRST FOUR:

Četvrtak - 22.10: (1,80) Maunt Sent Meri's (14,5) Teksas Sautern (2,15)

Četvrtak - 23.25: (2,15) Vičita Stejt (14,5) Drejk (1,80)

Petak - 1.40: (2,55) Norfolk (14,5) Apalačijan Stejt (1,60)

Petak - 2.55: (1,70) Mičigen Stejt (14,5) UCLA (2,30)


tagovi

NCAAkoledž košarka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara