Đanmarko Poceko (©FIBA Basketball)
Đanmarko Poceko (©FIBA Basketball)

Poceko: Nisam genije, pustio sam momke da pobede; Poruka za NBA - agent sam Fontekiju i čekamo 30.000.000

Vreme čitanja: 4min | pet. 01.09.23. | 13:09

“Video sam se sa Pakjaom pre utakmice, pozvao me u svoj dom. Igrali smo šah, izgubio sam i rekao sam mu da imamo revanš u ringu. Ali, večeras sam izgubio četiri-pet godina života, nisam više u formi da se borim“

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Manile)

Srbija nije uspela, imala je šut za pobedu, ali nije se dalo Stefanu Joviću da utiša italijansku euforiju.

Izabrane vesti

Srećom, mi i dalje držimo sve u svojim rukama, mada nije lako svariti ovakav poraz. Italijanima je samopouzdanje ponovo skočilo do neba, ali su i te kako svesni da ne zavisi sve od njih...

“Čestitao bih Srbiji na dobroj utakmici. Ovakve utakmice, protiv nas, razlog su zašto ih toliko poštujemo. Jako poštujemo Srbiju, jako. Oni žive košarku, ali i mi smo ponosni. Mnogo volim moje momke jer se nikada ne predaju, borci su i idu do kraja. Imali smo 16 poena zaostatka i uspeli smo da okrenemo rezultat, a to je jako teško protiv Srbije, izjavio je Đanmarko Poceko.

Pomenuo je Manija Pakjaa, kako je bilo na druženju?

“Ispričao bih vam priču. Došao sam na Filipine i osetio sam ljubav, sve vas volim. Video sam se sa Pakjaom, pozvao me u svoj dom. To nisam očekivao. Veliki sam poštovalac njegovog lika i dela, jako volim boks. Nekoliko puta sam rekao da imam veliku želju da ga upoznam. To se desilo. Svi na Filipinima treba da budu jako ponosni na njega, skroman je čovek, mnogo zna o istoriji sporta. Igrali smo šah, izgubio sam i rekao sam mu da imamo revanš u ringu. Ali, večeras sam izgubio četiri-pet godina života, nisam više u formi da se borim“.

Želeo je Poceko da se nadoveže na izjavu Simonea Fontekija o Điđiju Datomeu.

“Điđi je stvarno legenda, uradio je veliku stvar za nas. Nije lako igrati na ovom Mundobasketu, znajući da ti je ovo poslednji turnir u karijeri. On je drugačiji od svih“, rekao je Poceko i nastavio:

“Još jedna stvar... Fontekio je od sledećeg leta slobodan agent. Ja ga zastupam, tražimo minimum 30.000.000 dolara. Biće ovo prvi put u istoriji NBA lige da će agent (on) dobiti bar 10 odsto od toga“.

Italija i pored trijumfa, ne kontroliše svoju sudbinu, pošto je konačna razlika samo dva poena. Srbiji je potreban trijumf od četiri razlike da bude prva i ode dalje, a da Italija ispadne...

“Bili smo u momentu gde nismo mogli da razmišljamo o tome. Verujemo u vas, a mi ćemo ići na pobedu i u nedelju. Videćemo šta će biti“.

Očigledno je da Poceko ima neku posebnu formulu kada je na drugoj strani terena Srbija...

“Kao što sam rekao, treba čestitati igračima. Oni imaju odličan odnos sa srpskim igračima, vidim da se svi druže, da su dobri jedni prema drugima i da su dobri ljudi. Zbog tog poštovanja, možda moji igrači zato daju više od maksimuma za pobedu. Nisam toliko pametan, nisam genije, samo prepustim igru mojim momcima i oni urade svoj posao“.

Apsolutni heroj utakmice Simone Fontekio je posle 30 poena Srbiji želeo prvo da skine kapu kapitenu Điđiju Datomeu koji je u ključnom periodu vezao deset poena i okrenuo rezultat ponovo u korist Italije.

“Điđi je legenda. Ono što je uradio danas je samo trešnjica na vrhu torte koja predstavlja njegovu karijeru. On nam je pokazao da, bez obzira na sve i minus od 16 poena, moramo da igramo i ne smemo da se predamo, da moramo da se borimo. On je primer koji treba da sledimo, kapiten, legenda, najbolji saigrač kojeg možeš da zamisliš. Gurao nas je da nađemo poslednji atom energije da se izborimo sa Srbijom i pobedimo“.

I on je dao komentar na činjenicu da bi Azuri ipak mogli da ispadnu na kraju...

“Bili smo fokusirani na ovo večeras, imali smo četiri razlike, pokušavali smo da postignemo poene i napravimo razliku. Nismo razmišljali skroz o konačnoj razlici, dali smo sve od sebe, ali nismo razmišljali skroz o tome“.

O samoj pobedi...

“Veliki i važan trijumf za nas, mnogo je bitno da smo dobili posle velikog zaostatka. Pokazali smo kolika je snaga volje ovog tima, da se borimo do kraja“.

Prvi je italijanski košarkaš sa bar 30 poena u poslednjih 25 godina na svetskim prvenstvima...

“Jako sam srećan kada mogu da pomognem saigračima, nije važno da li ubacim 30 poena ili ostanem bez koša, mogu da skočim, dodam, ukradem loptu... Ali, ako mogu da postignem 30 poena, to je jako dobro. Najvažnije je da smo pobedili, zbog načina na koji smo pobedili danas“.

Italija sa Portorikom igra u nedelju od 10 časova, Srbija sa Dominikanskom Republikom od 14.00.


tagovi

košarkaška reprezentacija ItalijeĐanmarko PocekoSimone FontekioMundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara