Karl Entoni Tauns (©fiba.basketball)
Karl Entoni Tauns (©fiba.basketball)

Poceko opet pravio scene, ali ovoga puta nije upalilo: Tauns i drugovi očitali lekciju Italijanima (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 27.08.23. | 12:01

Iznenađenje na startu drugog kola prve faze Mundobasketa, Dominikana srušila Azure

Kada je postalo jasno da će Karl Entoni Tauns nastupati za Dominikansku Republiku na Svetskom prvenstvu, odmah se stekao utiska da bi četa Nestora Garsije mogla da bude jedno od prijatnijih iznenađenja planetarne smotre. Posle neubedljivog trijumfa nad Filipinima, nije ipak delovalo da Dominikanci imaju snage da savladaju Italiju i izbore se za prvo mesto u grupi, ali as Minesote i drugovi su se prikazali u daleko boljem svetlu, odigrali odličan meč i savladali Azure na startu trećeg dana Mundobasketa - 87:82.

Pravio je ponovo Đanmarko Poceko haos, skidao kravatu i sako, protestovao kod sudija i kao protiv Srbije u osmini finala Evrobasketa prošlog leta zaradio isključenje, ali ovoga puta nije urodilo plodom. Ostali su Italijani bez selektora još krajem druge deonice, a onda ih je Dominikanska Republika pregazila u trećoj četvrtini i na kraju upisala zlata vrednu pobedu.

Izabrane vesti

NBA as, Tauns, ubeležio je novi dabl-dabl sa 24 poena i 11 skokova, ali ga je čak i zasenio košarkaš Huventuda, Andres Feliz, koji je takođe postigao 24 poena, ali zbog boljih procenata šuta sakupio i jedan indeksni poen više (25). Ispratio ih je talentovani Žan Montero, koji je bio na pragu dabl-dabla sa 12 poena i devet asistencija, a uspeo je i da uhvati šest skokova, ukrade tri lopte Azurima (indeks 20).

Kod indisponiranih Italijana, koji su posle sedam vezanih pobeda na pripremama pokazali slabosti protiv Angole na premijeri, a sada im je Dominikana ogolila sve mane, Marko Spisu je bio najefikasniji sa 17 poena, Simone Fontekio je dodao "samo" 13, a dvocifreni su bili i Đampaolo Riči sa 12 i Akile Polonara sa 10 poena.

Ovaj duel sa posebnom pažnjom pratila je i Srbija, pošto se Orlovi u drugoj fazi takmičenja ukrštaju sa Grupom A, koju trenutno predvodi Dominikanska Republika. Na narednom stepeniku Svetskog prvenstva takođe će se igrati grupa sa po dve prvoplasirane selekcije iz uvodne faze, a rezultati se prenose. Iz naredne grupe u četvrtfinale takođe idu dve najbolje plasirane selekcije.

Dominikana je očajno otvorila utakmicu. Delovali su Garsijini izabranici pogubljeno, pa su Italijani očas poveli 12:0 i delovalo je da će rutinski udariti drugu recku. O, kako su se samo prevarili. Možda su posle takvog starta malo i potcenili rivala, a Tauns i drugovi su počeli da se dižu posle tajm-auta, ali su Pocekovi puleni ipak imali kontrolu, pa su prvi odmor dočekali sa šest poena viška.

Poceko pred isključenje (©fiba.basketball)Poceko pred isključenje (©fiba.basketball)

I kad je postalo gusto u drugoj deonici, kada su Tauns, Feliz i Montero počeli da prave ozbiljne probleme Italije, reagoveo je Poceko. Usledio je sada već dobro poznati performans, dobila je klupa Azura tehničku, pa selektor, a onda je otišao sako, pa kravata, usledili su novi pritisci na arbitre, koji više nisu hteli da trpe takvo ponašanje, pa je Đanmarko Poceko morao na hlađenje. Naravno, nastup nije bio gotov, izgrlio se prvo sa Garsijom i saradnicima, pre nego što je napustio teren. Pokušao je posle i da se vrati, ali, naravno, bezuspešno, pa je ostatak susreta morao da prati iz tunela.

Taj potez je pre godinu dana verovatno i spasao Italijane poraza od Srbije, zbili su redove igrači posle emotivnog nastupa svog selektora i napravili čudo, ali ovoga puta je došlo do kontraefekta. Dominikanska Republika je nakon Pocekovog isključenja napravila seriju 38:19. Raspucao se Tauns, Feliz nastavio da pogađa iz svih pozicija, pratio ih je Montero, pogodio par bitnih šuteva i iskusni Viktor Liz. Azuri su tonuli kako je meč odmicao, pa su se sredinom odlučujuće deonice našli i u minusu od 16 poena. Uspeli su da se trgnu u završnici, prišli na samo tri poena zaostatka, bilo je i par nespretnih reakcija Dominikanaca koje su im to omogućile, ali bilo je ipak previše kasno. Tauns i drugovi su se odbranili i upisali više nego zasluženu pobedu kojom su praktično zapečatili prvu poziciju u Grupi A.

MUNDOBASKET 3. DAN

Nedelja

Italija - Dominikanska Republika 82:87

/Spisu 17 - Tauns, Feliz 24/

Australija - Nemačka 82:85

/Mils 21 - Šruder 30/

Crna Gora - Egipat 89:74

/Vučević 16 - Saleh 26/

Liban - Kanada U TOKU

14.00: (1,30) Filipini (17,0) Angola (4,10)

14.10: (6,00) Japan (20,0) Finska (1,17)

14.30: (1,03) Litvanija (28,0) Meksiko (13,0)

14.30: (1,10) Francuska (23,0) Letonija (8,00)

*Kvote su podložne promenama



tagovi

Dominikanska RepublikaItalijaMundobasket 2023Karl Entoni TaunsĐanmarko Poceko

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara