Đanmarko Poceko (©Reuters)
Đanmarko Poceko (©Reuters)

Poceko prelomio: Fontekio i veterani predvode Italiju, tu je i dželat Srbije

pon. 14.08.23. | 12:14

Potencijalni rival Orlova u drugoj fazi Svetskog prvenstva objavio konačan spisak igrača za planetarnu smotru

Mnogo je bola nanela Košarkaška reprezentacija Italije celokupnoj srpskoj sportskoj javnosti u prethodne dve godine. Poraz od Azura u finalu kvalifikacija za Olimpijske igre 2021. godine i osmini finala Evrobasketa 2022. još uvek čine da Srbija prilično stepi na pomen ove selekcije. Nije pomogao ni novi poraz od tima Đanmarka Poceka pre samo pet dana, koliko god da je doživljen na pripremnom turniru Akropolis kupu.

Desetak dana pred početak Mundobasketa legendarni igrač, a sada selektor Italije objavio je spisak od 12 igrača na koje računa za Svetsko prvenstvo. Poceko je poslednje precrtao Tomasa Voldatensea (25) i Giljelma Karuza (24). Prva zvezda tima je jedini NBA igrač Simone Fontekio, a jasno je da će igraču Jute biti potrebna ozbiljna podrška dvojice veterana Luiđija Datomea i Nikola Melija, kako bi ekipa konkurisala za visok plasman. Treba izdvojiti i igrača zbog kog je mnogo ljubitelja košarke u Srbiji imalo noćne more. Naravno, reč je o Marku Spisuu. Član Venecije pogodio je čak šest trojki u meču osmine finala Evrobasketa protiv Srbije prošle godine i bio najefikasniji igrač tima sa 22 poena, iako je do tog meča imao prosek od oko pet poena po utakmici.

Novi duel Srbije i Italije, treću godinu zaredom potpuno je izvestan. Italija je apsolutni favorit u grupi A sa Dominikanskom Republikom, Angolom i Filipinima, baš kao i Srbija u grupi B sa Portorikom, Kinom i Južnim Sudanom. Prva dva tima na tabeli iz obe grupe formiraće novu u drugoj fazi takmičenja, pa je potrebno da se dogodi pravo čudo da ne dođe do novog okršaja Orlova i Azura već u Manili prvih dana septembra.

Italija je prošle godine stigla do četvrtfinala Evropskog prvenstva gde je nakon velike drame poražena od Francuske, dok su na prethodnom šampionatu sveta 2019. u Kini završili kao desetoplasirani. Poslednju medalju na velikim takmičenjima osvojili su još pre 19 godina - srebro na Olimpijskim igrama u Atini 2004.

Konačan spisak:

Luiđi Datome (36 godina, Olimpija Milano)

Nikolo Meli (32 godine, Olimpija Milano)

Đampaolo Rići (32 godine, Olimoija Milano)

Akile Polonara (32 godine, Virtus Bolonja)

Stefano Tonut (30 godina, Olimpija Milano)

Marko Spisu (28 godina, Venecija)

Simone Fontekio (28 godina, Juta Džez)

Luka Severini (27 godina, Dertona Basket)

Alesandro Pajola (24 godine, Virtus Bolonja)

Muhamet Dijuf (22 godine, Breogan)

Gabrijele Proćida (21 godina, Alba Berlin)

Mateo Spanjolo (20 godina, Alba Berlin)






tagovi

Đanmarko PocekoSimone FontekioLuiđi DatomeNikolo MeliMarko Spisu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara