Luka Mitrović (©Star Sport)
Luka Mitrović (©Star Sport)

Počelo je pobedom: Mitrović kapitenski povukao, Fince dokrajčio Avramović sa šmekom iz Manile

Vreme čitanja: 7min | pet. 23.02.24. | 21:59

Kvalitetne partije Vanje Marinkovića i Filipa Petruševa koji su dali svoj doprinos u seriji 28:3 čime je definitivno slomljen duh Vukova, debi Dušana Beslaća za pohvalu

Nebrojano puta mogli ste da čujete onu tezu kako je svaki početak težak i ma koliko želeo da ne bude tako, na delu se ipak potvrdi suprotno. Tako je bilo i večeras na prvom koraku Srbije ka Evrobasketu 2025. godine. Finci su pružili dobar otpor tokom 25 minuta, posle čega su ipak ostali bez goriva i videli bolju, kvalitetniju i pre svega borbeniju Srbiju kako im serijom 28:3 definitivno lomi duh - 77:61 (17:20, 19:14, 22:17, 19:10).

Posle iznenađujuće pobede Danske nad Gruzijom u prvom meču Grupe G, nismo želeli da vidimo kako još jedna ekipa sa severa Evrope pobeđuje objektivno bolji sastav. Da se tako nešto ne dogodi potrudili su se Luka Mitrović i Aleksa Avramović, uz veliku podršku Vanje Marinkovića, Filipa Petruševa i Dušana Beslaća. Njih petorica su od sredine treće, pa do polovine četvrte deonice napravili kvalitativni iskorak i furioznim naletom snage volje prosto razbili protivnika. Daleko od toga da nam je bilo lako, jer se Finska pokazala kao tradicionalno tvrd orah. Ali, imali su srpski košarkaši ne čekić, već malj kojim su svaku eventualnu nadu gostiju pretvorili u prah...

Izabrane vesti

Luka Mitrović će svoju prvu utakmicu kao kapiten Srbije pamtiti po pobedi i odličnom izdanju. Njegovo iskustvo, kvalitet i pre svega snalažljivost donosili su Srbiji poene onda kada niko drugi nije mogao ili smeo da pokuša nešto. Uz 19 poena ostao je na skok do dabl-dabla, s tim da je pet uhvaćenih lopti imao u protivničkom reketu. Znao je kako da iskoristi realnu prednost u odnosu na direktne čuvare, otvarao se na pravi način i dominirao u oba reketa.

Sa kapitenom Mitrovićem iskočio je i Aleksa Avramović. Počeo je susret sa klupe i kad god je ulazio osetila se razlika. Bio je spreman da optereti protivnika tako što je bio konstantna pretnja po koš i kad god bi se fokus odbrane prebacio na njega, nešto bi se desilo. Da li njegovi poeni ili akcija da neko drugi završi. Meč je završio sa 18 poena (6/13 iz igre, 2/7 za tri) i četiri ukradene lopte, pa je po mnogo čemu podsetio na Aleksu Avramovića iz Manile! Dao je prepoznatljivi šmek igri Srbije i to je narod okupljen u Pioniru znao da pozdravi na adekvatan način.

Vrlo dobre role večeras imali su Vanja Marinković i Dušan Beslać sa po sedam poena, koliko je do kraja imao i Dejan Davidovac koji je pride pokupio i šest lopti, dok je Filip Petrušev imao jedan poen više. Centar Olimpijakosa je posebno zablistao pred kraja treće deonice, kada je povezao šest poena i uveo Srbiju u daleko bolji momenat nego što je to bio slučaj u prvom delu utakmice. Puna dvorana je njegove, kao i poteze ostalih momaka iz reprezentacije ispratila gromoglasnim aplauzima. Sve u svemu, možemo da budemo zadovoljni kako je počelo. Sada neka se tako nastavi u Tbilisiju za tri dana.

Srpska publika se očigledno jako uželela reprezentacije, zbog čega ne čudi što je još tokom dana potvrđeno da su sve karte rasprodate. Pune tribine dočekale su Orlove, bila je to i savršena prilika za sve koji su se našli u čuvenom zdanju u ulici Čarlija Čaplina da pozdrave deo srebrne ekipe iz Manile, ali i da pruže veliku podršku ekipi na prvom koraku ka plasmanu na Evrobasket.

Među brojnim poznatim licima u prvim redovima našli su se predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović, prvi čovek FIBA Evrope Horhe Garbahosa, trener Crvene zvezde Janis Sferopulos, kao i novi krilni centar crveno-belih Trej Tompkins...

Selektor Pešić odlučio se da u susret krene sa petorkom Jaramaz – Gudurić – Marinković – Petrušev – Mitrović koja na papiru ima ozbiljno evroligaško iskustvo, ne i zajedničkih minuta na parketu. Nervozno su naši košarkaši ušli u susret, napadi na momente previše statični, što nas je uvelo u problem da smo na protivnički koš išli u poslednjim sekundama ili uz zvuk sirene. Uz nedostatak agresivnosti u ofanzivi, nedostajalo je i hrabrosti, pa je u prvim minutima Marko Gudurić preuzeo odgovornost na sebe i praktično bio jedini spreman da proba nešto konkretno.

To je gostima dalo krila da preko Edona Madžunija stignu do rane prednosti, odnosno da Svetislav Pešić već posle tri minuta uzme tajm-aut i malo prodrma igrače. Od povratka na parket i Madžunijevog pogotka sa linije slobodnih bacanja Srbiju su u bolji ritam uveli Vanja Marinković i Luka Mitrović, dok je potpuno novu energiju dao Aleksa Avramović. Ogromnim aplauzom pozdravljen je jedan od heroja srebrnog pohoda u Manili, baš kao i tokom inicijalne prozivke uoči početka susreta i to ga je momentalno inspirisalo da pogura Srbiju napred. Njegova trojka je odmah bacila publiku u trans, a Orlovi su konačno počeli da pritiskaju objektivno slabijeg protivnika iz više oružja.

Vanja Marinković (©MN Press) Vanja Marinković (©MN Press)

Kada su Finci shvatili da ne smeju više da puštaju rivala na šut, otvorio se veći prostor za Mitrovića da pod košem napravi veliki problem. Kapiten Srbije pokazao je ne samo zrelost potrebnu da nosi ’traku’, već i spremnost da svojim primerom zaista vodi ekipu napred. Iz tog razloga se prvo poluvreme pretvorilo u plejadu njegovih dobrih poteza, pa je prvi deo susreta završio sa 13 poena, s tim da je 10 od naših 14 poena iz neposredne blizine koša ubacio baš centar Crvene zvezde.

No, to nije slomilo duh Finaca koji su bili svesni da u Beogradu nemaju šta da izgube, zbog čega su igrali i dosta opuštenije. Od početka je bilo jasno da će izabranici Lasija Tuovija probati da pokušajima sa distance uzdrmaju favorita što jesu uspeli u određenoj meri. Iskočio je odmah dobro poznato lice na regionalnim parketima Sasu Salin kome je šuterska forma i ove sezone vrlo dobra, što je demonstrirao i u beogradskom hramu košarke. Uz Salina dve trojke u prvom delu pogodio je i Elijas Valtonen, mada ne može da se kaže da je Finska bila naročito dobra jer je učinak posle 20 minuta bio na 5/16 uz logično veći broj pokušaja van linije 6,75 metara. Posebno jer je centar Finaca Aleksander Madsen brzo ušao u problem sa faulovima.

Koliko je prvi deo utakmice zaista bio tvrd pokazuje najbolje podatak da je bilo čak 11 promena u vođstvu, a kada su Vukovi shvatili da mogu da se nose sa domaćinom nastao je problem.

Srbiju ni nešto bolja igra pred kraj poluvremena nije uvela u stabilniji ritam, pa je i početak drugog dela pokazao sa koliko se problema bori svetski vicešampion. Osim Mitrovića niko drugi nije bio spreman da krene na koš Finaca, Gudurić je iz dobre namere pravio sve ozbiljnije greške, dok su ostali bili suviše pasivni. Uvek dodavanje više, bez adekvatnih kretnji, a pre svega bez dovoljno energije i agresivnosti. Samim tim i ideje.

Aleksa Avramović (©Star Sport) Aleksa Avramović (©Star Sport)

Tuovijevi momci su konfuziju u srpskim redovima iskoristili da na prilično jednostavan način stigne do serije 14:3 i povede sa ogromnih devet razlike (48:39), pre svega zahvaljujući našim greškama. U napadu je ubačen samo jedan od šest pokušaja, dok se istovremeno već izašlo iz bonusa. Čak i faulovi koji su bili u bonusu dali su protivniku tri situacije da šutira slobodna bacanja. I ponovo su akcije Srbije bile neizgrađene, sa dodavanjem više... Ukratko, mnogo smo se mučili.

Reakcija je ponovo došla sa Avramovićevim povratkom na parket. Mitrović je počeo, Marinković nastavio, da bi zatim bek Partizan Mozzart Beta ’zapalio’ publiku trojkom i ukradenom loptom posle koje je iz kontre poentirao za 48:48, seriju 9:0 i tajm-aut Finske.

Taj minut odmora nije doneo ništa dobro Finskoj, ali je zato lansirao Srbiju i konačno joj dao boju u licu. Odmah po povratku na teren Petrušev je simultankom vezao šest poena, posle čega je komandu ponovo uzeo Avramović i minijaturama kompletirao seriju 19:3 u poslednjih šest minuta deonice! Publika je hranila beka iz Čačka velikom energijom koju je on prenosio na teren, a zbog bespoštednog zalaganja i borbe počašćen je povicima "Aleksa, Aleksa" i "MVP, MVP".

Sa prednošću od sedam poena Srbija je ušla u odlučujućih deset minuta, da bi Beslać svojom prvom trojkom u dresu Srbije doneo i prvu dvocifrenu prednost (61:51) iz koje se daleko lakše ušlo u smiraj meča. Na talasu velike želje Srbija je skrojila neverovatnih 28:3 i posle 39:48 došli do 67:51, u čemu je i Beslać imao svoj udeo.

Dušan Beslać (©Star Sport)Dušan Beslać (©Star Sport)

Momak iz Sombora i košarkaš Avtodora je debitantske takmičarske minute u opremi sa nacionalnim grbom iskoristio na dobar način, pa je imao svojih pet minuta da u narednih nekoliko akcija dodatno uveća prednost Srbije i tako obezbedi potreban mir. Šansu koju mu je selektor ukazao maksimalno je opravdao i pobedi doprineo sa sedam poena i jednim skokom.

Naredni duel Orlovi igraju u ponedeljak od 18 časova protiv Gruzije u Tbilisiju, dok je sledeća reprezentativna akcija u kvalifikacijama za Evrobasket od 18. do 26. novembra. Pre toga nas, naravno, čekaju Olimpijske igre u Parizu gde se nadamo mestu na podijumu...

------------------------------

SRBIJA - FINSKA 77:61

(17:20, 19:14, 22:17, 19:10)

Dvorana: Aleksandar Nikolić

Sudije: Kozlovskis, Kiulin, Zapolski

Srbija: Đurišić 2, Petrušev 8 (6 sk), Koprivica 1, Marinković 7, Jaramaz 3, Radanov, Ristić, Mitrović 19 (9 sk), Gudurić 5, Davidovac 7 (6 sk), Avramović 18, Beslać 7

Finska: Salin 8, Vara 2, Blombren, Jantunen 11, Valtonen 10 (9 sk), Madsen 6, Mašuni 10 (6 as), Grandison, Sepala, Palmi 4, Dolenc 2, Raitanen 8

KVALIFIKACIJE ZA EVROBASKET (PRVI PROZOR)

GRUPA G

Danska - Gruzija 75:69

/Lundberg – Šengelija 26/

Srbija - Finska 77:61

/Mitrović 19 - Jantunen 11/



tagovi

Vanja MarinkovićLuka MitrovićMarko GudurićKvalifikacije za Evrobasket 2025košarkaška reprezentacija SrbijeAleksa AvramovićFilip Petrušev

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara