Aleksandar Džikić (©Starsport)
Aleksandar Džikić (©Starsport)

Početak plej-ofa u FIBA Ligi šampiona: Džikićev Hapoel protiv AEK-a, Uertas i Šermadini još dele lekcije

Vreme čitanja: 3min | uto. 04.04.23. | 15:49

Klub srpskog stručnjaka traži put na završni turnir preko atinskog velikana, ACB timovi u direktnoj borbi za polufinale, Bon protiv Strazbura

Zna Aleksandar Džikić kako se osvaja evropski trofej. Uradio je to već 2011. godine, predvodeći Krku iz Novog Mesta do titule u FIBA Evročelendž kupu. Ovog puta zalogaj je veći. Hapoel iz Jerusalima želi da ove sezone konačno dođe do prvog evropskog trofeja od 2004. godine, kada je osvojio tadašnji Uleb kup. Naredni rival izraelskom predstavniku na tom putu biće atinski AEK, osvajač FIBA Lige šampiona iz 2018. godine.

U top 16 fazi Hapoel nije imao problema oko plasmana u četvrtfinale, jer je sa učinkom od pet pobeda i jednog poraza završio kao pobednik grupe I, u konkurenciji Strazbura, Dižona i Hapoel Holona. Kao glavne Džikićeve uzdanice nametnuli su se Zak Hankins, Spidi Smit, Levi Rendolf i Kadin Karington. Četvorica iskusnih američkih internacionalaca igraju odlično prethodnih meseci i imaju dvocifrene proseke poena ove sezone. Tim iz Jerusalima je poražen u poslednjem kolu domaćeg prvenstva od moćnog Makabija, ali je prethodno nanizao 14 uzastopnih pobeda u svim takmičenjima u okviru kog je osvojio Kup Izraela.

Izabrane vesti

Veliki vetar u leđa Hapoelu davaće navijači koji poslovično stvaraju izuzetno vruću atmosferu u Pais areni, koja je po pravilu ispunjena do poslednje mesta kada njihov tim dođe do plej-ofa.

Atinjani nade najviše polažu u Akila Mičela. Naturalizovani reprezentativac Paname rodom iz Šarlota je vrsan košgeter sa prosekom od 15,2 poena po utakmici, ali su njegovi odbrambeni kvaliteti ti koji stvaraju dodatnu vrednost njegovoj igri. Mičel je uvršten u idealnu defanzivnu petorku dosadašnjeg toka sezone u FIBA Ligi šampiona i biće važan faktor u pokušaju da se zaustavi teška artiljerija kojom Hapoel raspolaže prevashodno u spoljnoj liniji tima.

Od preostalih četvrtfinalnih parova izdvajaju se dva međusobna okršaja španskih timova Tenerife – Manresa i Unikaha – Mursija.

Košarkaši Tenerifea pokazali su se u prethodnim sezonama kao specijalisti za ovo takmičenje jer su ga osvojili dva puta uz još jedan poraz u finalu, aktuelni su branioci pehara, a nedavno su kontu trofeja pridodali i onaj iz Interkontinentalnog kupa, kada su u finalu trijumfovali protiv brazilskog Sao Paula. Pokretačku snagu Tenerifea i dalje čine veterani poput Marselinja Ueartasa i Giorgija Šermadinija, i tek nešto mlađi Bruno Fitipaldo i Sasu Salin.

Manresa sa druge strane, najviše zavisi od raspoloženja Džerika Hardinga koji je jedan od najboljih strelaca takmičenja sa prosekom od 18,8 poena po utakmici i sjajnim procentima šuta, 45 odsto za tri poena i 60 odsto za dva. Tokom sezone klub iz Katalonije je doveo i Devina Robinsona što se ispostavilo kao pun pogadak. Od kada je u pristigao sredinom decembra daje 16,7 poena po utakmici u FIBA Liga šampiona za oko 25 minuta po utakmici.

U ovaj meč i čitavu seriju Tenerife ipak ulaze kao veliki favoriti i zbog pozicije u španskom prvenstvu, gde tim sa Kanarskih ostrva zauzima četvrto mesto, dok je Manresa tek šesnaesta, jednu poziciju iznad zone ispadanja.

U drugom međusobnom meču timova sa Pirineja sastaju se Unikaha i Mursija. Unikaha je uz Tenerife i Hapoel u krugu najužih favorita za pehar i sve osim plasmana na fajnal for bilo bi šokantno po tim iz Malage. Ovosezonski osvajač Kupa kralja dočekuje Mursiju u dvorani “Martin Karpena“ predvođen Kendrikom Perijem i Darijom Brisuelom, dok je najbolji strelac Mursije Tejdus Mekfejden, koji ima preko 14 poena po utakmici, ali uz veliku potrošnju lopti, pa je uvek veliki pitanje na koju nogu će ustati naturalizovani reprezantativac Gruzije.

Preostali četvrtfinalni duel igraju Bon i Strazbur. Nemački tim je najprijatnije iznenađenje takmičenja i jedini je tim sa svih šest pobeda u top 16 fazi. Strazbur je u lošoj seriji od četiri poraza u svim takmičenjima uključujući i onaj od Hapoel Jerusalima u poslednjem kolu top 16 faze koji ih je koštao prvog mesta u grupi i prednosti domaćeg terena u plej-ofu.

Četvrtfinalna serija igra se na dve dobije utakmice, a pobednici će otići na fajnal for od 12. do 14. maja.

FIBA LIGA ŠAMPIONA, ČETVRTFINALE

Utorak

20.00: (1,30) Hapoel Jerusalim (hen -7,5) AEK Atina (3,90)

20.00: (1,15) Unikaha (hen -11,5) Mursija (6,00)

Sreda

20.00: (1,20) Bon (hen- 9,5) Strazbur (5,00)

20.30: (1,15) Tenerife (hen -11,5) Manresa (6,00)

Piše: Stefan VELIMIROVIĆ


tagovi

FIBA Liga šampionaAleksandar DžikićHapoel Tel Aviv

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara