Počinje 23. ABA trka: Večiti rivali kao dva "ferarija" – kilometrima ispred kompletnog regiona

Vreme čitanja: 17min | pet. 29.09.23. | 08:09

Pročitajte o svim potezima klubova iz Jadranske lige pred početak nove sezone koja startuje večeras od 18 časova

Pred nama je 23. sezona ABA lige. Košarkaška groznica u regionu raste, ponovo kreće šampionska trka, ali budimo realni… ovo je trka dva "ferarija" - Partizan Mozzart Beta i Crvene zvezde, preostalih 12 timova je… da nastavimo sa auto-moto metaforom, znatno slabije kubikaže i zaista će biti potrebno istinsko čudo da treću sezonu zaredom ne vidimo večiti derbi u finalnoj seriji. Sve počinje večeras od 18 časova kada Split na svom terenu bude dočekao SC Derbi.

Što se tiče dva najjača kluba, Crvena zvezda igra prva. U subotu u Laktašima tim Duška Ivanovića odmeriće snage sa Igokeom (20.00). Partizan Mozzart Bet sa druge strane u ponedeljak dočekuje Mornar iz Bara.

Izabrane vesti

Koliko su večiti u ovom momentu ispred konkurencije dovoljno opisuje sledeći podatak: Partizan i Zvezda su doveli 14 novih igrača. Od toga su 12 iz Evrolige ili NBA lige. Samo Dejan Davidovac i Jago Dos Santons ne dolaze iz elitnih takmičenja. Davidovac je povratnik pošto je sezonu proveo u CSKA Moskva koji ne igra Evropu iz dobro poznatih razloga, a omaleni Brazilac stiže uz Nemačke gde je predvodio Ulm do titule kao MVP finalne serije.

Sva preostala imena su prekaljeni članovi Evrolige kao što su Šabaz Nejpir, Miloš Teodosić, Nemanja Bjelica, Mateuš Ponitka, Ognjen Jaramaz, a imamo i dva dugogodišnja člana NBA lige u vidu Pi Džej Doužera i Frenka Kaminskog koji će podići ugled i kvalitet ABA lige.

Ipak, ostatak lige nije ni blizu ovog nivoa. Budućnost može da se pohvali poznatim imenima na čelu sa Brendonom Polom, Cedevita je uvek tu sa igračima kao što su Jaka Blažič, ali i Simone Pjaniđani, iskusni italijanski trener koji se posle tri godina rada u Kini vratio u Evropu i to u ABA ligu. Sve ovo ide u prilog narativu da kvalitet lige iz sezone u sezonu raste, činjenica jeste da dva evroligaša žestoko odskaču, ali ko voli košarku, ima šta da vidi i na ostalim terenim gde će se postavljati mnoga pitanja.

Prvo ćemo videti da li Budućnost i Cedevita zaista mogu da priprete Zvezdi i Partizanu? Da li Mega može da izbaci novog NBA asa? Da li SC Derbi može da bude najprijatnije iznenađenje… i još mnogo toga.

Pa idemo redom, od tima do tima, da vidimo šta su to uradili tokom leta i šta bi od njih mogli da očekujemo ove sezone.

PARTIZAN MOZZART BET

Aktuelni šampion! Samim tim i ekipa koja zaslužuje najviše pažnje i respekta. Sa Željkom Obradovićem na klupi nema ni potrebe da pričamo kakve su ambicije kluba iz Humske.

Crno-beli žele da vide sebe na vrhu Evrope, a ABA liga se podrazumeva. Barem finale, jer ako sve protekne po planu tamo ih čeka Crvena zvezda, a to najverovatnije ponovo znači pet paklenih utakmica gde je sve moguće.

Partizan je uradio velike stvari tokom leta. Zadržao jezgro ekipe sa Kevinom Panterom, Zekom Ledejom, Džejmson Nanelijem, Aleksom Avramovićem i Alenom Smailagićem. Pridodati su kvalitetni igrači sa čelu sa Mateušom Ponitkom, Pi Džej Doužerom i Frenkom Kaminskim.

Sve imena koja donose prevagu na sceni Evrolige, a u ABA ligi bi morali da dominiraju.

Crno-beli su prošle sezone imali kratku krizu u decembru, ali su posle toga nanizali ogroman broj pobeda, došli do prvog mesta, a potom i do titule na koju su čekali 10 godina.

Sa ovakvim sastavom je cilj jasan, nastaviti sa trofejima. Dovoljno je samo da pročitate sva ova imena u crno-belom sastavu i odmah vam postaje jasno da jedinog pravog rivala imaju na Malom Kalemegdanu.

Sve ostalo je za klasu ispod.

Sada ostaje da se vidi kako će tim Željka Obradovića izgledati u ponedeljak kada prvi put bude istrčao pred domaće navijače.

Sastav: Mateuš Ponitka, Tristan Vukčević, Zek Ledej, Aleksa Avramović, Balša Koprivica, Kevin Panter, Alen Smailagić, Ognjen Jaramaz, Džejms Naneli, Uroš Trifunović, Danilo Anđušić, Pi Džej Doužer, Frenk Kaminski.

Došli: Kevin Panter (produženje ugovora), Zek Ledej (produženje ugovora), Aleksa Avramović (produženje ugovora), Ognjen Jaramaz (Bajern Minhen), Mateuš Ponitka (Panatinaikos), Džejms Naneli (produženje ugovora), Balša Koprivica (produženje ugovora), Pi Džej Doužer (Sakramento Kings), Frenk Kaminski (Hjuston Rokets)

Otišli: Matijas Lesor (Panatinaikos), Jam Madar (Fenerbahče), Joanis Papapetru (Panatinaikos), Dante Egzum (Dalas Meveriks)

CRVENA ZVEZDA

Šta reći o šestostrukom prvaku ABA lige što već svi ne znamo? Klub sa Malog Kalemegdana je pre prošle sezone izgubio finale, prvi put posle tri uzastopne titule. Partizan Mozzart Bet je bio bolji posle pet teških mečeva, pa je tako Zvezda ostala na ukupno šest regionalnih titula.

Tokom leta su napravili ozbiljnu rekonstrukciju sve pod dirigentskom palicom prekaljenog trenerskog vuka Duška Ivanovića. Za razliku od prošle sezone kada je Ivanović radio sa timom koji nije on sastavio, sada je sve rađeno po njegovim notama.

Crveno-beli su doveli čak 10 novih imena, svi ozbiljni i iskusni igrači na evroligaškom nivou. Dovoljno je samo da pomenemo Šabaza Nejpira, Miloša Teodosića ili Majka Tobija i sve vam je jasno kakav je tim sastavljen.

Jednostavno rečeno, Zvezda na svakoj poziciji ima po dva igrača, dva kvalitetna igrača koji mogu da se nadmeću sa svima u Evroligu, a u ABA ligi bi sve osim meča sa Partizanom trebalo da bude rutina.

Naravno, sport uvek donese neko iznenađenje, ali sada bi zaista bilo potrebno čudo da neko nadigra ovakav tim sa Malog Kalemegdana koji je možda i najkvalitetniji u istoriji kluba.

Kao takav, priča se i o napadu na F4 Evrolige, a u regionalnim okvirima, sve osim titule je neuspeh.

Sastav: Nemanja Bjelica, Džoel Bolomboj, Dejan Davidovac, Jago Dos Santos, Adam Hanga, Šabaz Nejpir, Rokas Geidraitis, Marko Simonović, Miloš Teodosić, Majk Tobi, Stefan Lazarević, Luka Mitrović, Branko Lazić, Dalibor Ilić, Nemanja Nedović, Ognjen Kuzmić.

Došli: Dejan Davidovac (CSKA), Marko Simonović (Čikago Buls), Miloš Teodosić (Virtus Bolonja), Adam Hanga (Real Madrid), Majk Tobi (Barselona), Džoel Bolomboj (Olimpijakos), Rokas Giedraitis (Baskonija), Šabaz Nejpir (Olimpija Milano), Jogo dos Santos (Ulm), Nikola Topić (prvi profesionalni ugovor i pozajmica u Megi), Stefan Lazarević (produženje ugovora), Ognjen Kuzmić (produženje ugovora), Branko Lazić (produženje ugovora), Nemanja Bjelica (Fenerbahče)

Otišli: Stefan Marković (penzija), Luka Vildoza (Panatinaikos), Hasan Martin (Japan), Džon HolandBen Bentil, Ognjen Dobrić (Virtus Bolonja), Fakundo Kampaco (Real Madrid), Filip Petrušev (Filadelfija), Nikola Ivanović (Runa), Miroslav Raduljica (Marusi)

BORAC MOZZART


Čačani su prethodne sezone uz dosta muka izborili opstanak u ABA ligi. Kako su završili na pretposlednjoj poziciji morali su u doigravanje sa Heliosom, u kom su održali status učesnika najjačeg regionalnog takmičenja.

Klub je napustio drugi strelac lige iz minule sezone Hanter Hejl. Imao je odlični Amerikanac 22,3 poena po utakmici, a njegove koševe pokušaće da nadomesti novopridošli Ronaldo Segu. Momak rođen u Orlandu stigao je u Borac ovenčan priznanjem MVP-a grčke druge lige, u kojoj je davao nešto manje od 20 poena u proseku.

Posebnu pažnju trebalo bi obratiti na dvojac pristigao sa koledža, Rebrača-Frenklin. Biće ovo njihova prva takmičarska godina u evropskoj košarci, a od brzine prilagođavanja na nova pravila, u dobroj meri mogli bi da zavise rezultati Borca u prestojećoj sezoni.

Tim s klupe i dalje predvodi iskusni Dejan Mijatović. Popularni Džoli zamenio je Marka Marinovića još u novembru prošle godine, a kako je ispunio ključni cilj izborenim opstankom, ukazano mu je poverenje i za predstojeću sezonu.

Imaće Borac idealnu priliku da takmičenje otvori pobedom, jer u nedelju (19.00) u halu kraj Morave stiže uzdrmana i od nedavno u stečaju zagrebačka Cibona.

Sastav: Uroš Čarapić, Nemanja Todorović, Bojan Tomašević, Pavle Nikolić, Petar Radović, Aleksa Uskoković, Nikola Manojlović, Darko Talić, Filip Rebrača, Đoko Šalić, Ronaldo Segu, Tajlan Džamon Birts, Džavon Frenklin, Kruz Perot Hant

Došli: Aleksa Uskoković (Mega), Nikola Manojlović (FMP), Darko Talić (Igokea), Filip Rebrača (Univerzitet Ajova), Đoko Šalić (Stad Rošele), Petar Radović (Borac U16)), Ronaldo Segu (Psihiko), Tajlan Džamon Birts (Tamperen Pirinto), Džavon Frenklin (Univerzitet Džordžija Tek), Kruz Peroz Hant (Oklend Tuatara)

Otišli: Aleksa Novaković (Nižnji Novgorod), Đorđe V. Ćurčić (Univerzitet Sent Luis), Hanter Hejl (Promiteas Patras), Dijante Boldvin (Miteldojčer), Miloš Glišić (Helios), Đorđe Gagić (Vulvs), Nikola Kočović, Marko Radonjić, Sava Lešić

FMP ŽELEZNIK

Prethodna sezona bila je za Pantere veoma dobra. Tim je završio ligaški deo ABA lige na petoj poziciji s pozitivnim skorom 14-12, a u četvrtfinalu plej-ofa eliminisan je od Cedevita Olimpije tek nakon majstorice.

Klub iz Železnika napustilo je nekoliko bitnih stranaca (Ezundu, Mening, Mur), a oni su zamenjeni novim. Među njima prednjači Džordan Voker, jedan od najboljih strelaca belgijskog prvenstva prošle sezone. Američki bek imao je učinak od 17 poena po utakmici u dresu Okapija, pa se očekuje da preuzme ulogu glavnog košgetera ekipe.

Važna misija FMP-a biće i dalji razvoj nekoliko mlađih domaćih igrača, poput Alekse Stepanovića, Marka Pavićevića, Nikole Šaranovića... Oni su obilje talenta nagovestili prošlosezonskim nastupima, a uskoro bi mogli da ostvare svoju punu afirmaciju.

Trener Nenad Stefanović započeće svoju treću sezonu na klupi Pantera, a u slučaju da uspe u nameri da posloži dobrano izmenjeni tim, imaće šansu da ode bar korak dalje u odnosu na lane i poremeti planove nekog od četiri vodeća tima lige.

Novu sezonu FMP kreće susretom na svom parketu u nedelju (20.00) protiv Krke, povratnika u abaligaški karavan.

Sastav: Andrija Vuković, Ognjen Matović, Ranko Simović, Nikola Šaranović, Aleksa Stepanović, Marko Pavićević, Bojan Subotić, Luka Ašćerić, Balša Živanović, Lazar Gagić, Pavle Mišić, Nejt Votson, Džordan Voker, Lamonte Tarner

Došli: Bojan Subotić (Solnok), Luka Ašćerić (Evru), Balša Živanović (Mornar), Lazar Gagić (Crvena Zvezda U18), Pavle Mišić (Crvena Zvezda U18), Nejt Votson (Nimburk), Džordan Voker (Okapi), Lamonte Tarner (Kataja)

Otišli: Ebuka Izundu (Oldenburg), Čarls Mening (Oldenburg), Čarls Mur (Pistoja)

MEGA

Imala je Mega solidnu prethodnu sezonu, pošto je uz finale Kupa Radivoja Koraća stigla do šestog mesta u ABA ligi. Malo je falilo da uvede četvrtfinalnu seriju protiv Budućnosti u majstoricu, ali su se podgoričani izvukli u Sremskoj Mitrovici i otišli u polufinale nakon dve utakmice.

Ponovo se Mega pokazala sjajnom sredinom za proboj igrača u NBA ligu, pošto je francuski bek Malkolm Kazalon potpisao na dve godine za Detroit Pistonse, dok su se za dobre ugovore u Evropi izborili i Danko Branković (Bajern) i Matej Rudan (Breogan). Velikom broju ljubitelja košarke u Srbiji Mega će posebno biti zanimljiva jer ju je pojačao MVP evropskog šampionata za igrače do 18 godina Nikola Topić. Supertalentovani plejmejker provešće sezonu na pozajmici iz Crvene Zvezde i biće ova prva prilika da na seniorskom nivou dobije značajnu minutažu.

Mladi trener Marko Barać (34) i ove sezone doprineće razvoju Meginih klinaca, a ako simultano stigne i do nekog zapaženog rezultata utoliko bolje. Početak će biti prilično težak, jer već u subotu (18.00) sledi gostovanje u Ljubljani protiv Cedevita Olimpije.

Sastav: Luka Paunović, Mihailo Milutinović, Bogoljub Marković, Petar Kovačević, Nikola Đurišić, Filip Jović, Andrej Mušicki, Oleksandr Kobzisti, Nikola Topić, Nemanja Popović, Stefan Miljenović, Andrija Jelavić, Timotej Malovec, Uroš Plavšić, Omerdžan Iljasoglu

Došli: Nikola Topić (Crvena Zvezda), Nemanja Popović (Vojvodina), Stefan Miljenović (OKK Beograd), Andrija Jelavić (OKK Beograd), Timotej Malovec (OKK Beograd), Uroš Plavšić (Univerzitet Tenesi), Omerdžan Iljasoglu (Bešiktaš)

Otišli: Malkolm Kazalon (Detroit Pistons), Matej Rudan (Breogan), Danko Branković (Bajern), Luka Cerovina (Nansi), Andrija Grbović (Budućnost), Aleksa Uskoković (Borac Čačak), Ahmad Rori (Leven Braunšvajg)

CIBONA

Nekada dvostruki prvak Evrope, danas ni bleda senka kluba koja je iznedrila veliki broj jugoslovenskih, evropskih i svetskih asova. Cibona je danas na izdisaju snage, praktično u stečaju pošto je više od 120 dana račun bio u blokadi, mada opet postoje nagoveštaji da bi zagrebački sastav mogao da se izvuče i iz ove situacije. Novo rukovodstvo radi na tome da se Cibona pretvori u sportsko deoničarsko društvo, čime bi se deo duga od pet miliona evra pretvorio u deonice i tako još više umanjio.

Cibona sada pokušava da produži rok za definitivni odlazak u stečaj do momenta kada bi se klub preobrazio u SDD. Od prošle sezone ostali su kapiten Krešimir Radovčić, Ivan Majcunić, Aleksandar Aranitović, Ivan Perasović i Domagoj Vuković. Novi trener umesto Josipa Sesara je Jakša Vulić, dok ostala pojačanja čekaju registraciju pošto je račun još u blokadi. Jakov Mustapić se vratio posle dve sezone, novi plejmejker trebalo bi da bude Aleks Stajn iz Limburga, tu su još Domagoj Proleta, te mlade nade Tomislav Buljan i Matej Bošnjak. Ali, oni su na čekanju... Zato će ostatak ekipe popuniti juniori.

Ambicije su jasne - da klub prvo preživi, a onda i ostane u ABA ligi. Sve preko toga biće ravno senzaciji.

Sastav*: Niko Bandov, Matej Bošnjak, Filip Ferderber, Borna Katanović, Josip Krizmanić, Jakov Mustapić, Josip Pavković, Domagoj Vuković, Krešimir Radovčić, Ivan Perasović, Ivan Majcunić, Aleksandar Aranitović.

* - Sastav koji je trenutno prijavljen, po sajtu ABA lige.

Došli: Jakša Vulić (trener), Aleks Stajn (Limburg), Domagoj Proleta (Brisel), Jakov Mustapić (Cedevita Junior), Tomislav Buljan (Prat), Matej Bošnjak (Dubrava).

Otišli: Josip Sesar (trener), Krešimir Ljubičić (Split), Borna Kapusta (Studentski centar), Filip Bundović, Sven Smajlagić.

SPLIT

Još jedan bivši šampion Evrope, ali u boljoj poziciji nego što je Cibona. Split je prošle godine stao na pobedu do plej-ofa i tako uradio više od zacrtanog, a to je da opstane u regionalnom društvu. Sada bi Split da ode korak dalje u nešto drugačijem sastavu. Na klupu je stigao Slaven Rimac umesto Srđana Subotića. Rimac je prethodne godine proveo u stručnom štabu minhenskog Bajerna i ovo mu je prvi samostalni trenerski angažman posle tri godine.

Čovek koji je doneo Ciboni poslednju veliku radost osvajanjem ABA lige 2014. napravio je nekoliko dobrih poteza na tržištu kako bi popunio mesta koja su ostala prazna posle odlaska Dominika Mavre, Šenona Šortera, Luisa Salivena, Tajrela Nelsona i Josipa Jukića. Lovro Gnjidić je stigao iz Cedevite Olimpije, Krešimir Ljubičić biće veliko pojačanje iz Cibone, Toni Perković se vratio posle godine u Orleanu, dok su tu i trojica novih stranaca - plejmejker sa Lojole Kameron Šelton, centar Hapoel Elijata Derek Fanderburk i krilo Targu Žijua Šamijel Stivenson. Split je prošle godine bio tvrd orah mnogo jačima od sebe, trebalo bi da bude i ove. Da li će to biti dovoljno za plasman u doigravanje?

Sastav: Kameron Šelton, Antonio Klepo, Roko Gizdavčić, Mate Kalajžić, Toni Perković, Duje Lisica, Ante Perkušić, Lovre Runjić, Lovro Gnjidić, Roko Leni Ukić, Šamijel Stivenson, Tonko Vuko, Marino Dubravčić, Boris Tišma, Derek Fanderburk, Krešimir Ljubičić.

Došli: Slaven Rimac (trener), Lovro Gnjidić (Cedevita Olimpija), Krešimir Ljubičić (Cibona), Kameron Šelton (Lojola), Toni Perković (Orlean), Derek Fanderburk (Hapoel Elijat), Šamijel Stivenson (Targu Žiju).

Otišli: Srđan Subotić (trener), Luis Saliven (Roan), Tajrel Nelson (Uralmaš), Šenon Šorter, Dominik Mavra (Avtodor), Josip Jukić (Široki).

ZADAR

Klub sa hrvatskog primorja je posle turbulentne sezone i odlaska Antonija Jordana usred iste ipak uspeo da napravi odličan rezultat plasmanom u plej-of ABA lige, zbog čega je bio učesnik i ovogodišnjeg ABA Superkupa. Posle osvajanja nacionalnog prvenstva, četvrtog u klupskoj istoriji, trener Danijel Jusup uspeo je da zadrži najbolje igrače u vidu Luke Božića, Darija Drežnjaka, Marka Ramljaka, Arijana Lakića i Karla Žganeca. Dovedena su samo dva pojačanja, krilo Šibenke Patrik Jambrović i Lovro Mazalin iz Cibone, pa se čini da klub još nije završio sa radom na tržištu.

Najveći je svakako odlazak Huana Dejvisa, pa ćemo videti kako će Zadar popuniti njegovo mesto u timu. Zadar treba ponovo očekivati u miksu za plej-of, što je sasvim realno uzimajući u obzir da je najveći deo prošlogodišnjeg sastava ostao na okupu. Postoje i dalje određeni problemi, pre svega odlasci mladih nada kluba, zbog čega je Zadar predmet kritika tamošnje javnosti.

Sastav: Josip Badrak, Luka Bilokapić, Krševan Klarica, Karlo Žganec, Lovro Mazalin, Ivan Njegovan, Arijan Lakić, Adem Mekić, Patrik Jambrović, Dario Drežnjak, Vice Grbić, Luka Božić, Marko Ramljak.

Došli: Patrik Jambrović (Šibenka), Petar Vujačić (Mornar Bar).

Otišli: Leon Šantelj (Mon), Maksim Matulina (Alkar), Jurica Zagoršak (Bol Stejt koledž), Sani Čampara (Mon), Huan Dejvis, Antonio Sikirić (Zabok).

BUDUĆNOST

Čini se kao davna prošlost kada je Budućnost šokirala Zvezdu i pokorila region. Ima tome već skoro pet godina, ali sa ove tačke gledišta kao da je prošlo pet decenija. Jednostavno kako su sezone odmicale, tako je Zvezda pravila sve jače timove, tome se kasnije pridružio Partizan, a Budućnost koliko god da se trudila jednostavno nije uspevala da održi korak.

Uvek podgoričani budu među četiri najbolje ekipe. Desi se ponekad da tokom ligaškog dela sezone namuče ili Zvezdu ili Partizan, ali kada dođe plej-of… svaki promil šanse za iznenađenje isčezne. Setite se samo šta je Zvezda uradila protiv Budućnosti u polufinalu prošle sezone. Jasno se tada video jaz u kvalitetu.

Teško da će se i sada nešto značajnije promentiti. Budućnost je prvo ovog leta morala da reši pitanje trenera, šuškalo se dosta, spekulisalo, ali na kraju Petar Mijović je ostao na klupi, stigli su i novi igrači, najpozatiji je definitivno Brendon Pol, ali jednostavno na papiru se čini da to nije kvalitet za ništa više od polufinala.

Sastav: Alerik Frimen, Žoel Makadu, Brendon Pol, Džakori Vilijams, Vladimir Mihailović, Aleksa Ilić, Flečer Mekgi, Kolbi Ros, Andrija Slavković, Andrija Grbović, Marvin Džons, Marko Jagodić Kuridža, Kameron Rejnolds, Mekinli Rajt, Petar Popović.

Došli: Andrija Slaković (SC Derbi), Andrija Grbović (Mega), Flečer Mekgi (SC Derbi), Marin Džons (Vakueros de Bajamon), Alerik Frimen (Bešiktaš), Džakori Viliams (Napoli), Mekenli Rajt (Dalas Meveriks), Kolbi Ros (Vareze), Vladimir Mihailović (Mornar), Brendon Pol (Ulm)

Otišli: Edin Atić (Igokea), Trej Bel Hejs (Saragosa), Suad Šehović (završio karijeru), Alfa Kaba, Emanuel Lekomte, Aleksandar Lazić, Džalil Obrajan, Rrik Grin, Kenan Kamenjaš (SC Derbi), Igor Drobnjak (SC Derbi)

STUDENTSKI CENTAR

Ako tražite nekoga ko bi mogao da bude najprijatnije iznenađenje, da nekoga šokira, onda je to bez ikakve sumnje SC Derbi. Klub koji sjajno radi, sa trenerom koji izvlači maksimum i igračima na parketu koji su željni nadmetanja. Videli smo šta kombinacija ovih stvari može da uradi. Podgoričani su već napravili senzaciju u Podgorici na ABA Superkupu kada su šokirali Partizan u finalu. Isti taj Partizan su prošle sezone umalo izbacili već u četvrtfinalu plej-ofa. Da nije bilo Džejmsa Nanelija ko zna šta bi se sve desilo.

Sada se čini da su se samo još više pojačali u odnosu na prošlu sezonu i biće posebno zanimljivo pratiti njihove mečeve. Glavno pitanje je da li će u kontinuitetu moći da igraju kao što je to bio sličaj protiv Partizana ili će se manjak motivacije videti u nekim momentima.

Borna Kapusta je pokazao da će biti pojačanje na plejmejkeru, Kenan Kamenjaš je ponovo tu posle sezone u Budućnosti, treba videti šta će doneti Obri Dokins koji je došao iz Burse.

Bez obzira na to SC Derbi je jedna od najzanimljivijih pirča u regionalnoj košarci.

Sastav: Vladimir Sudar, Luka Bogavac, Nikola Pavlićević, Zoran Vučeljić, Demir Dogan, Emir Hadžibegović, Vasilije Baćović, Tomislav Ivišić, Zvonimir Ivišić, Obri Dokins, Maruan Čičić, Igor Drobnjak, Mateo Drežnjak, Vasilije Todorović, Ilija Goranović, Kenan Kamenjaš, Borna Kapusta, David Mirković.

Došli: Luka Bogavac (Podgorica), Nikola Pavlićević (produženje ugovora), Emir Hadžibegović (produženje ugovora), Borna Kapusta (Cibona), Igor Drobnjak (Budućnost), Obri Dokins (Bursa), Vasilije Baćović (produženje ugovora), Kenan Kamenjaš (Budućnost)

Otišli: Andrija Slavković (Budućnost), Flečer Mekgi (Budućnost), Danilo Tasić, Danilo Ivanović.

MORNAR BAR

Još jedna velika misterija. Mornar godinama forsira, atraktivnu, napadačku košarku, ali teško da mogu bilo šta više osim borbe za opstanak. Prošle sezone su strepeli skoro do samog kraja, a čim su obezbedili status ABA ligase, tako su otpustili pola tima zbog finansijskih problema.

Tokom leta ti problem nisu nestali, pa je tek u avgustu doveden veći broj igrača čime je zatvorene sastav. Mornar je imao u određene internacionalne ambicije. Igrali su kvalifikacije za FIBA Ligu šampiona, ali već su stali na prvom stepeniku gde ih je deklasirao španski Obradoiro.

Sudeći po imenima koja su stigla u Bar, teško je da ćemo od njih videti seriju pobeda. Ipak, uvek postoji šansa da ponovo neki potpuno nepoznati Amerikanac kao što je to bio Deron Rasel prošle sezone. On je obarao košgeterske rekorde, oduševljavao sve u region, ali nije sačekao kraj sezone u Baru.

Sastav: Džamal Džonson, Milić Sarovlah, Marko Kovačević, Makol Mavin, Milija Miković, Taj Valer, Aleks Gavrilović, Strahinja Jovanović, Nemanja Vranješ, Dvajt Mari, Lazar Radetić, Džakobi Bojkins.

Došli: Džamal Džonson (Čatanuga), Dvajt Mari (RejderBronkos), Makol Mavin (Černomerts), Milić Strahovalh (Zlatibor), Nemanja Vranješ (Produžetak ugovora), Milija Miković (produžetak ugovora), Aleks Gavrilović (Mons), Džakobi Bojkins (Semt77), Taj Valer (Igokea), Strahinja Jovanović (Trefel Sopot)

Otišli: Balša Živanović (FMP), Gregor Glas (Cedevita), Luka Šćuka (Cedevita), Vladimir Mihailović (Budućnost), Marko Pecarski (Merkezefendi)

CEDEVITA OLIMPIJA

Onog momenta kada je Cedevita objavila da na mestu trenra dovodi Simonea Pjaniđanija, kompletna liga je morala da okrene glavu, zastane za trenutak i čestita timu iz Ljubljane. Jednostavno, Simone Pjaniđani je ime koje zaslužuje poštovanje. Neko ko je godinama bio u Evroligi, osvajao titule u Italiji i Izraelu, a definitivno ima kredibilitet koji bi mogao da pokrene projekat iz Ljubljane.

Još od momenta kada se Cedevita preselila iz Zagreba i fuzionisala sa Olimpijom, uvek je falilo nešto. Ili podrška publike, ili neko jako ime koje bi pokrenulo sve.

Sada je to Pjaniđani koji će svojim autoritetom pokrenuti novi projekat, a ono što smo od njih do sada videli je definitivno da sun a samom početku. Iako u Cedeviti ima nekoliko dobro poznatih imena na čelu sa Jakom Blažičem i Džastinom Kobsom, za sada forma nije ni blizu adekvate.

Videlo se to i u Podgorici na ABA Superkupu kada je Cedevita izgledala nemoćno. Doduše i sam Pjaniđani je rekao u razgovoru za MozzartSport da su daleko od željene forme, i da ne izgledaju dobro na terenu, ali da igrači imaju pravi pristup i da će kako vreme bude odmicalo to biti sve vidljivije i na parketu i vidu rezultata.

Međutim, sa takvim igračima, teško da će Cedevita uspeti da ugrozi nekoga na samom vrhu. Prošle sezone su mogli da se pohvale da su naterali Partizan da igra majstoricu u polufinalu pre nego što je četa Željka Obradovića prošla u finale, a kasnije osvojila i titulu.

Sastav: Dvejn Stjuart, Šon Džons, Amadou Šo, Rok Radović, Nikola Radičević, Džastin Kobs, Gregor Glas, Jaka Blažič, Karlo Marković, Šon Džons, Luka Šćuka, Jaka Klobučar, Aleksander Šaško.

Došli: Simone Pjaniđani (trener), Amadou Šo (Blois), Aleksander Šaškov (Ilirija), Gregor Glas (Mornar), Saša Ciani (Cedevita junior), Damian Kružinski (Ilirija), Luka Ščuka (Mornar), Jaka Blažič (Bahčešehir), Jan Kosi (Cedevita), Šin Arman (Avtodor), Šon Džons (Hapoel), Džastin Kobs (Alvark Tokio), Nikola Radičević (Bilbao), Jaka Klobučar (Kečskemet), Dvejn Stjuart (Marinos De Porto Plata

Otišli: Miro Alilović (trener), Marko Jeremić (Igokea), Jogi Farel, Džoš Adams, Mirko Mulalić, Matić Rebec, Lovro Gnjidić (Split), Amar Alibegović (Bodrum), Alen Omić (Kina), Džastin Holc (Efes), Damian Kružinski, Marko Radovanović (Krka)

KRKA

Nije više Krka onaj tim sa Aleksandrom Džikićem na klupi koji se bori za plej-of. Sada je tim iz Novog Mesta povratnik u ABA ligu, a cilj je da tu i ostanu, da li će u tome uspeti, teško je sada prevideti jer su članovi Krke mahom nepoznati igrači.

Marko Radovanović bi u teoriji mogao da donese kvalitet jer je prešao iz Cedevite, ali ono što je nauočljivije je izostatank Roka Stipčevića. Legendarni hvatski plejmejker je odlučio da ode u igračku penziju, a bez njega na poziciji organizatora, Krka je potpuno druga ekipa.

Ostaje da se vidi kako će se snaći nova imena u ekipi, ali ne bi smeli da očekujemo da vidimo Krku u bilo kakvoj bori osim za opstanak.

Sastav: Žena Edosomvan, Marko Radovanović, Džurius Hamilton, Leon Stergar, Miha Cerkvenik, Anže Pobnar, Niko Bačvić, Isaja Kazins, Robert Jurković, Jan Špan, Bine Plut, Miha Škedelj, Žak Smrekar, Jurij Macura.

Došli: Miha Škedelj (produženje ugovora, Leon Stergar (produženje ugovora), Niko Bačvić (Helios), Džurius Hamilton (NCAA), Isaja Kazins (Hapoel), Žana Edosomvan (Helsinki), Marko Radovanović (Cedevita)

Otišli: Rok Stipčević (penzija), Martin Jančer Jarc, Andrej Stavrov, Mate Vučić, Radosav Spasojević.

IGOKEA

Tim koji je u ovom momentu možda i najveća misterija pre početka sezone. Imao je klub iz Lakšta problema tokom leta, pre svega sa povredama igrača, pa je trene Vlada Jovanović često vodio treninge sa limitiranim brojem košarkaša. Međutim, kako je vreme prolazilo tako je odjednom postalo jasno da se nešto zanimljivo kuva. Naime, već u Podgorici na ABA Superkupu je viđeno da Igokea ima miks prekaljenih veteran koji su osvajali ovo takmičenje, sa nekoliko zanimljivih mladih igrača i Amerikanaca sa dobrim fizičkim predispozicijama.

Ako sve to krene u pravo smeru, mogli bismo da vidimo Igose u gornjem domu tabele gde bi vrlo lako mogli da pomrse račune timovima kao što su Budućnost ili Cedevita. Lideru i svlačionici su svakako Dragan Milosavljević i Nemanja Gordić, a najviše se očekuje od Stefana Mudija, Edina Atića, ali na kraju krajeva, teren je jedino merilo… Toplo preporučujemo da na početku sezone sa posebno pažnjom ispratite Igokeu.

Sastav: Džeki Karmajkl, Kosta Kondić, Mihailo Bošković, Edin Atić, Haris Delalić, Nikola Tanasković, Ognjen Stanković, Marko Jošilo, Mario Nakić, Zoran Nikolić, Nemanja Gordić, Dragan Milosavljević, Nikola Marić, Marko Jeremić, Stefan Mudi, Velibor Milovanović.

Došli: Haris Delalić (produženje ugovora), Edin Atić (Budućnost),Zoran Nikolić (ESSM Le Portel), Stefan Mudi (Roan), Dušan Makitan (mlađe selekcije Igokee), Nikola Marić (produženje ugovora), Marko Jošilo (produženje ugovora), Marko Jeremić (Cedevita), Džeki Karmajkl (Gacijantep), Nemanja Gordić (Kluž)

Otišli: Stefan Đorđević (Đirona), Darko Talić (Borac Mozzart), Tej Valer (Mornar), Srđan Bošković, Ognjen Radošić, Nenad Nerandžić, Dušan Makitan, Brajan Kroford.

ABA LIGA

1. kolo

Petak

18.00 Split - SC Derbi

Subota

18.00 Cedevita - Mega

18.30 Budućnost - Zadar

20.00 Igokea - Crvena zvezda

Nedelja

18.00 Borac Mozzart - Cibona

Ponedeljak

17.00 FMP - Krka

19.00 Partizan Mozzart Bet - Mornar



tagovi

ABA ligaKK Crvena zvezdaKK PartizanKK Borac ČačakKK MegaKK Budućnost PodgoricaCedevita OlimpijaFMPStudentski centarKK SplitCibonaKK ZadarKrkaKK Mornar

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara