Počinje NBA sezona - favorita za titulu tražiti među šest ekipa, svaka od njih ima svoje probleme

Vreme čitanja: 7min | uto. 24.10.23. | 16:29

Denver brani zvanje najboljeg. Lejkersi se uzdaju u 39-godišnjeg Lebrona Džejmsa. Finiks ima kreaciju, ali ne dubinu. Golden Stejt ima Karija, Kleja i Grina i poslednju šansu. Milvoki sa Lilardom i Janisom deluje moćno, kao i Seltiksi sa Tejtumom, Porzingisom i Braunom. Međutim...

Svi ljubitelji NBA lige napokon su došli na svoje - večeras se vraća najbolja košarkaška liga na svetu. Kao i obično, prvo veče je rezervisano za dodelu prstena šampionima, a Nikola Jokić i Denver će nakon toga odmeriti snage s Lejkerima koje su “pometlali“ u finalu Zapada. Kako glavni ljudi NBA lige znaju kako da prodaju proizvod, dupli program prve večeri će se zatvoriti još jednom jakom utakmicom, onom između Golden Stejta i Finiksa.

Upravo su ove četiri ekipe najveći favoriti za osvajanje Zapada, a u borbi za titulu šampiona cele lige priključiće im se Milvoki i Boston s Istoka. Kako sada stvari stoje, među tih šest timova trebalo bi tražiti novog šampiona. Naravno da uvek može neko da iznenadi, posebno jer svaka od ovih šest ekipa ima svoje probleme, ali trenutno oni ipak izgledaju kao favoriti. Pozabavili smo se njihovim prednostima i manama u najavi nove sezone.

Izabrane vesti

DENVER POSTAJE ŠAMPIONA - KVOTA 5,50

DENVER NAGETS

Nikola Jokić prošle sezone nije uspeo da treći put zaredom osvoji MVP trofej, ali je uzeo ono najvažnije - titulu šampiona. Naravno da to nije uradio sam, Nagetsi su izgledli odlično prošle sezone, a s obzirom na to da nisu izgubili nijednog od najvažnijih igrača, logično da su među favoritima za novi trijumf. Oni su u najboljim godinama, najstariji član petorke je Kentavijus Koldvel Poup sa 30 godina i sigurno mogu da dobiju bolje partije od potpuno spremnog Džamala Marija te se nadaju konstanti Majkla Portera, ali su u problemima jer su izgubili na širini. Otišli su Brus Braun i Džef Grin, a prave zamene nisu dovedene. Njih nisu ni mogli da dovedu, ali mogli su da dođu do boljih veterana koji igraju za minimalne ugovore od onih koje su potpisali - Redžija Džeksona i Deandrea Džordana. Očekuje se puno od Kristijana Brauna koji je imao odličnu ruki sezonu, ali sada mora da preuzme veću ulogu dok je pritisak da barem donekle ponovi igre Brusa Brauna stavljen na 34-godišnjeg Džastina Holideja. Klupa Denvera izgleda tanko i u slučaju neke povrede člana petorke mogli bi da budu u problemima.

LOS ANĐELES LEJKERS

Za razliku od Denvera, Lejkersi imaju širinu jer su napokon jedno leto iskoristili za prave, košarkaške poteze kojih prethodnih godina nismo gledali. Već u trejdovima u drugom delu prošle sezone su dovedeni dobri igrači u vidu Dianđela Rasela, Ruija Hačimure i Džereda Vanderbilta, a ukazao se Ostin Rivs koji je zasluženo dobio novi ugovor ovog leta. Ostali su i Rasel i Hačimura, a dovedeni su Gejb Vinsent, Torijan Prins, Kristijan Vud, Džekson Hejs, pa i Kem Rediš, redom igrači koji imaju svoju ulogu u NBA ligi. Dodajte sve njih Lebronu Džejmsu i Entoniju Dejvisu pa ćete dobiti 11 dobrih igrača za rotaciju što nema nijedan klub. Lejkersi mogu da kombinuju različite formacije i s razlogom se nameću kao favoriti, ali njihov problem leži u tome da će Lebron Džejms u decembru napuniti 39 godina te da Entoni Dejvis svake sezone ima problema s povredama. Ne sviđa nam se ni najava trenera Darvina Hema koji je rekao da će Dejvis više igrati kao „četvorka“ te da je cilj da ima po šest ispucanih trojki po utakmici. Dejvis jeste dobar na toj poziciji, ali je mnogo bolji kao centar što, očigledno, ne želi i ne voli da igra. To može da bude problem za ambicije Lejkersa – s njim na centru mogu gotovo sve, s njim na „četvorci“ baš i ne.

FINIKS SANS

Kevin Durant, Devin Buker i Bredli Bil. Mnogi će reći da toj trojici treba više od jedne lopte, ali mi se ne bojimo za njihov napadački učinak. Svi su oni prošli dovoljno toga i imaju jaku košarkašku inteligenciju da ne bi znali kada treba da stave ego po strani da bi došli do timskog uspeha. Takvu kreaciju u napadu nema praktično niko, ali ima Finiks mnogo drugih problema. Uspeli su da popune roster s dobrim igračima (Jusuf Nurkić, Džoš Okogi, Grejson Alen, Erik Gordon, Juta Vatanabe, Keita Bejts-Diop, Nasir Litl, Čimezi Metu...), ali koja su dvojica među njima dovoljno dobra da završe mečeve? Nurkić jeste, ali njegov su problem povrede pa se ne bi čudili da ga Finiks ograniči na 25 minuta po meču da bi u što boljem stanju dočekao plej-of. Za peto mesto je, po najavi trenera Frenka Vogela, i dalje otvorena borba pa bi petorke mogle da se menjaju od meča do meča, a nismo sigurno da je to dobra ideja.

GOLDEN STEJT VORIORS

Realno je Golden Stejt mora da rasturi jezgro Stef Kari - Klej Tompson - Dejmond Grin, uz dodatak Endrjua Viginsa i Kevona Lunija, ali koga je briga za realnost kada je ova trojka klubu donela toliko radosti i zaslužila je da ostanu Voriorsi do kraja karijera. Zbog toga je ovo na neki način i poslednji njihov pokušaj napada na titulu i onda nije čudno da su odlučili mlađeg Džordana Pula da zameniti Krisom Polom. Napadački to i te kako ima smisla iako bi bilo bolje da Pol počinje s klupe, ali izgleda da se Stiv Ker na to nije odlučio pa bi na klupu trebalo da se preseli Luni. Voriorsi takođe imaju problem s klupom na kojoj nemaju igrača koji ima puno poena u rukama. Da li je to Džonatan Kuminga, koji je odigrao jako dobru predsezonu, treba tek da vidimo, a dosta će da zavisi od njega, Mozesa Mudija, Gerija Pejtona i Darija Šarića, koji u Golden Stejtu spašava NBA karijeru. Povrede mogu da budu veliki problem jer četvorka Pol - Kari - Tompson - Grin zajedno ima 139 godina, a onda će neko morati da ih menja...

MILVOKI BAKS

JANIS ADETOKUNBO MVP LIGE - KVOTA 7,00

Na Istoku je lista favorita spala na dve stranice. Među njima se ne nalazi prošlosezonski favorit Majami Hit koji nije uspeo da dovede Demijana Lilarda, a usput je ostao bez važnih igrača poput Maksa Strusa i Gejba Vinsenta. Lilard je umesto u Hitu završio u Baksima i s njegovim dovođenjem Milvoki je odlučio da promeni paradigmu svoje igre. S Džruom Holidejem su bili odbrambena ekipa, sada su potpuno napadačka, a koliko god su mogućnosti koje nudi igra Lilarda s Janisom Adetokunbom neverovatno uzbudljive, toliko treba cela ekipa da se prebaci na razmišljanje da više neće biti opasni u odbrani na bekovskim pozicijama. Problem je i njima širina ekipe jer će u petorci morati da budu Pet Konoton ili Malik Bizli, a dosta će zavisiti od zdravlja 35-godišnjeg Bruka Lopeza, te tri godine mlađeg Krisa Midltona koji je prošle sezone odigrao samo 33 meča u regularnom delu sezone.

BOSTON SELTIKS

Kada je Milvoki poslao Džrua Holideja u Portland, Boston je to iskoristio pa Blejzerima poslao Malkolma Brogdona, Roberta Vilijamsa i pikove u zamenu za igrača koji je prošle godine bio u najboljoj odbrambenoj petorci lige. Holidej je bolji igrač od Markusa Smarta, a kombinacija njega, Džejsona Tejtuma i Džejlena Brauna izgleda opasno. Pre toga je u Seltikse došao Kristaps Porzingis, a u njemu se nalazi možda i najveći problem Seltiksa. Oni su izgubili na dubini ekipe u ovim trejdovima pa su na poziciji centra ostali samo na Porzingisu, za kojeg znamo da uvek ima problema s povredama, te na 37-godišnjem Alu Horfordu. Problem je i klupa jer s nje ulaze Pejton Pričard, Ošej Briset, Sem Hauzer i Lamar Stivens. Jesu li to igrači na koje se možeš da osloniš?

TRKA ZA MVP-A

Šta se tiče trke za MVP-a, nije se puno promenilo šta se favorita tiče u odnosu na prošlu sezonu. I sada su tu Nikola Jokić, Džoel Embid, Janis Adetokunbo, Džejson Tejtum, Kevin Durant i Stef Kari, a pre ove sezone se ozbiljno priča i o Šeju Gildžes-Aleksanderu, a nešto manje ozbiljno od Entoniju Edvardsu. Svi su oni pravi kandidati, možda im se može dodati i Devin Buker, a teško je iz ove perspektive reći ko bi mogao da osvoji ovaj pehar. U američkim medijima se priča da bi ovo mogla da bude Dončićeva sezona, ali njegov problem bi mogli da budu loši rezultati Dalasa. Iz naše perspektive smatramo da bi Tejtum mogao do priznanja, a bilo bi fantastično da se Jokić priključi probranom društvu od osam igrača koji imaju najmanje tri MVP titule. Viktor Vembanjama? Ne još. Iako, nikad se ne zna s ovim čudom od deteta.

Piše: Emir FULURIJA

------

Igraj Prognozzer i pojuri 100.000 dinara BEZ ULOGA

------

NBA

01.30: (1,60) Denver (hen -4,5) LA Lejkers (2,60)

04.00: (2,15) Golden Stejt (hen 0,5) Finiks (1,85)

KO ĆE BITI ŠAMPION NBA LIGE?

4,50: Milvoki Baksi

5,00: Boston Seltiksi

5,50: Denver Nagetsi

7,00: Finiks Sansi

13,0: Golden Stejt VoriorsiLA Lejkersi

17,0: LA Klipersi

20,0: Dalas MaveriksiMajami Hit

KO ĆE BITI MVP?

6,00: Nikola Jokić

7,00: Luka DončićJanis Adetokunbo

10,0: Džoel EmbidDžejson Tejtum

15,0: Stef KariKevin Durant

17,0: Šej Gildžes Aleksander

20,0: Devin Buker

25,0: Demijan Lilard

30,0: Dearon FoksDonovan Mičel


tagovi

Denver NagetsNikola JokićFiniks SansDevin BukerMilvoki BaksJanis AdetokunboFiladelfija SeventisiksersDžoel EmbidBoston SeltiksDžejson TejtumLos Anđeles LejkersLebron DžejmsGolden Stejt VoriorsStef KariKevin Durant

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara