(©FIBA)
(©FIBA)

Počinje SP: Neka nova Srbija izlazi na scenu u Sidneju, ali i te devojke veruju u čuda

Vreme čitanja: 4min | sre. 21.09.22. | 19:20

Sa podmlađenim, ali i dodatno oslabljenim sastavom, Srpkinje započinju bitku na velikom takmičenju u Australiji

Zaigrale su Srpkinje već kolo u Sidneju i pokazale da u odličnom raspoloženju dočekuju početak Svetskog kupa. Sutra ujutru će na scenu prvi put na velikom takmičenju istrčati neka nova Srbija, ali nadaju se svi, sa starim navikama. Teško je unapred očekivati medalju od podmlađenog i dodatno oslabljenog sastava zbog povreda, ali zna se da su u prošlosti izabranice Marine Maljković pravile čuda, pa sigurno da se nekom nadaju i sada. Borbenost, "ludačka" energija i želja će i ovog puta krasiti četu koju kao kapiten predvodi Tina Krajišnik.

Jasnija slika o tome koliko mogu na šampionatu sveta biće posle meča sa Kanadom. Ta prva utakmica igra se u četvrtak ujutru od 5.00 časova i biće veoma bitna za naš tim. Ukoliko krenu pobedom, četvrtfinale će biti onda sasvim blizu. Drugi susret je na programu u petak sa Japanom, u nedelju je rival Australija, a u ponedeljak Mali. Grupna faza se završava u utorak duelom sa Francuskom.

Izabrane vesti

Posle oproštaja dve glavne karike - Sonje Vasić i Jelene Bruks prošlog leta u Tokiju, kao i iskusne Dajane Butulije, Srbija je imala nekoliko utakmica u kvalifikacijama na kojima je moglo da se nagovesti kako će izgledati igra u budućnosti. Bilo je odličnih partija, posebno na turniru u Hali sportova "Ranko Žeravica" na kom su se borile za kartu za Svetski kup. Međutim, taj isti sastav nije dobio mogućnost da istrči na teren u Sidneju, jer zbog problema sa kolenima neće biti važne karike Aleksandre Crvendakić.

U ekipi nisu ni Ana Dabović, koja nije bila spremna da ove godine brani boje Srbije, kao i mlada Anđela Dugalić, zbog kidanja prednjeg ukrštenog ligamenta tokom priprema. Ovaj tim u Australiji će biti spoj mladosti i iskustva... Tu su već dobro poznate Saša Čađo, Ivon Anderson, Dragana Stanković, Nevena Jovanović, Maja Škorić i Tina Krajišnik. Ostale će šira javnost tek bolje upoznati - Ivanu Racu, Jovanu Nogić, Kristinu Topuzović, Katarinu Zec, Minu Đorđević i Ivanu Katanić. Nisu to devojke koje prvi put igraju za reprezentaciju, imaju neko iskustvo iza sebe, ali svakako se tek očekuje da dobiju važne uloge... Od ovog prvenstva pa nadalje.

SRBIJA SVETSKI ŠAMPION - KVOTA 25.0

Košarkašice Srbije su do sada osvajale medalje na evropskim prvenstvima i OI, ali im i dalje nedostaje ta svetska. Na prethodnom Svetskom kupu nisu učestvovale, a pre toga 2014. godine su izgubile u četvrtfinalu. To je bilo njihovo prvo učešće još od 2002. godine, kada su bile na 12. poziciji.

Sistem takmičenja je takav da je 12 ekipa podeljeno u dve grupe. U našoj su pored Srbije, domaćin Australija, Japan, Mali, Francuska i Kanada. U drugoj su Amerika, Belgija, Bosna i Hercegovina, Kina, Južna Koreja i Portoriko. Dalje će proći po četiri selekcije, koje će se ukrstiti u četvrtfinalu - prva sa četvrtom iz druge grupe i sve tako redom. Četvrtfinala su na programu 29. septembra, polufinala dan kasnije, a finale i utakmica za bronzu 1. oktobra.

AMERIKANKE JURE ČETVRTO VEZANO SVETSKO ZLATO

Najveći favorit bez sumnje je Amerika, koja će juriti četvrtu uzastopnu svetsku titulu. Taj tim predvodi moćna Briana Stjuart, koja je na prethodnom prvenstvu 2018. u Španiji bila MVP. Često se može čuti da je u ženskoj košarci zlato rezervisano za SAD, a da se onda druge ekipe bore za ostale medalje. Razlika je možda i veća nego u muškoj košarci. Amerikanke su na svetskoj smotri u ovom veku četiri puta bile zlatne, samo im je izmakao trofej 2006. kada su uzele bronzu.

Briana Stjuart (FIBA)Briana Stjuart (FIBA)

Velike šanse za visok plasman se daju i Australiji, kao i azijskim selekcijama - Japanu i Kini. Njima će pokušati da pokvare planove Francuska, Kanada, Srbija, Belgija i Bosna i Hercegovina. Mali, Koreja i Portoriko - to su ekipe kojima se daju najmanje šanse za prolazak u dalju fazu takmičenja.

Najvažnije je da Srpkinje krenu dobro, jer će onda sa više samopouzdanja dočekati naredne rivale. Sa Kanadom je Srbija poslednji put igrala na Olimpijskim igrama prošle godine. Ekipa je bila drugačija, a pobeda je pripala našim devojkama - 72:68. Pre toga su imale okršaj na OI u Riju, tada su slavile rivalke...

SASTAV SRBIJE U SIDNEJU: Ivana Raca, Saša Čađo, Nevena Jovanović, Ivon Anderson, Dragana Stanković, Jovana Nogić, Kristina Topuzović, Maja Škorić, Tina Krajišnik, Ivana Katanić, Katarina Zec, Mina Đorđević.

RASPORED SRBIJE NA SVETSKOM KUPU

Četvrtak

5.00: Kanada - Srbija

Petak

4.00: Srbija - Japan

Nedelja

10.00: Australija - Srbija

Ponedeljak

5.30: Srbija - Mali

Utorak

9.30: Srbija - Francuska

UTAKMICE PRVOG DANA SVETSKOG KUPA

2.30: Bosna i Hercegovina - Portoriko

3.30: SAD - Belgija

5.00: Kanada - Srbija

6.00: Japan - Mali

9.30: Južna Koreja - Kina

12.30: Australija - Francuska


tagovi

Tina KrajišnikMarina Maljkovićženska košarkaška reprezentacija SrbijeIvon AndersonSvetski kup za košarkašice 2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara