Aleksej Pokuševski (©MN Press)
Aleksej Pokuševski (©MN Press)

Pokuševski iz senke: Od Nju Orleansa do Milvokija preko Dalasa, Denvera, Oklahome...

Vreme čitanja: 2min | sre. 11.11.20. | 15:06

Amerikanci spekulišu s koje bi pozicije srpski vunderkind mogao da ode u NBA ligu

Nedelja uoči drafta, prva tema američke košarkaške javnosti. Prognoza je da će prvi pik biti Lamelo Bol, mada se uveliko već predstojeći draft poredi s onim iz 2013. Ni tada među kandidatima nije bilo projektovanih megazvezda, ali smo na kraju dobili nekoliko vrlo zanimljivih igrača biranih posle 10. mesta. Recimo Janisa Adetokunba (pik broj 15) ili Rudija Gobera (27). Sad se očekuje nešto slično, a u takva iznenađenja iz senke mnogi svrstavaju i našeg Alekseja Pokuševskog.

Forbs tako u opširnoj analizi kvaliteta 18-godišnjeg i 214 centimetara visokog igrača navodi da će od mnogo faktora zavisiti njegov plasman na draftu, ali da ne bi bilo nikakvo iznenađenje da bude u TOP 20. Uostalom, Pokuševski je na 18. mestu i po inače najuglednijoj prognozi I-Es-Pi-Ena.

Izabrane vesti

Gde bi, dakle, mogao Pokuševski?

Forbs spekuliše da bi u najoptimističnijem scenariju – bar kad je plasman u pitanju – mogao da ga bira Nju Orleans sa 13. pozicije. Već ima sličnog igrača u Nikolu Meliju, ali će graditi tim za budućnost oko Brendona Ingrama i Zajona Vilijamsona.

Dalje, tu je Dalas sa već pomenutog 18. pika, kao i Majami koji bira 20. po redu. Oni se pominju jer imaju “dokazane napadačke sisteme koji veoma cene vešta ofanzivna krila”.

Kao opcija se pominje i Milvoki sa 24. pika, koji se u odbrani fokusira na visinu i inteligenciju igrača, dok se napred šutira iz svake pozicije. Na kraju, tu je Toronto, koji ume sa mladim igračima, pa se pretpostavlja da bi mogao da izbrusi talenat Pokuševskog, jer se niko ne zavarava da bi on već sledeće sezone mogao da igra NBA ligu. Toronto je pak uspeo da napravi ozbiljnog igrača od Freda Van Vlita, a i oko njega su kružila manje više iste sumnje kao i oko Pokuševskog: nema fiziku, nije čvrst u odbani…

Podsetimo, i Denver je nedavno na zvaničnom Instagram profilu hvalio Pokuševskog, dok Džon Holinger s uglednog Atletika pominje i Boston i Bruklin, dok sumnja u mogućnost da ga Oklahoma uzme, iako se za njeno interesovanje odavno zna kao što se zna da je Tander poprilično ozbiljan kandidat. Međutim, Oklahoma bira s 25. mesta, teško da će ugovor Pokuševskog biti još na stolu.


tagovi

Aleksej PokuševskiNBA draftdraft

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara