Akile Polonara (©fiba.basketball)
Akile Polonara (©fiba.basketball)

Polonara zvanično dve godine u Virtusu

Vreme čitanja: 3min | čet. 06.07.23. | 16:28

Italijanski reprezentativac koji je početkom godine bio želja Crvene zvezde novi košarkaš tima iz Bolonje

Ujutru najavljeno od strane evropskih medija, već popodne potvrđeno - Akile Polonara se vratio kući. Doduše, ne u rodni grad, ali u domovinu, gde će u naredne dve godine braniti boje Virutsa iz Bolonje.

Maštali su navijači Crvene zvezde o dolasku Polonare na Mali Kalemegdan u januaru, ali nije došlo do realizacije - Italijan se preselio u Žalgiris. Otkrio je i predsednik crveno-belih Nebojša Čović da je klub imao dogovor sa iskusnim krilnim centrom, o tome je pričao i 31-godišnji košarkaš koji je svojevremeno sarađivao sa Duškom Ivanovićem u Baskoniji, ali do saradnje nije došlo zbog zabrane registrovanja igrača koju je Evroliga izrekla Zvezdi.

Izabrane vesti

Rastao se po okončanju sezone sa litvanskim šampionom, probudio nadu navijača srpskog da bi konačno mogao da stigne, ali je izgleda zov sa Apenina bio previše primamljiv. Italijanski reprezentativac se tako vratio kući posle četiri godine tokom kojih je nastupao za Baskoniju, Fenerbahče, Anadolu Efes i Žalgiris.

Tokom boravka u Vitoriji i Istanbulu, izrastao je u jednog od najboljih krilnih centara Evrolige, ali je imao sezonu za zaborav. U Efesu je pao u drugi plan, u Kaunasu nije odigrao kako se očekivalo, pa je na 35 mečeva u elitnom takmičenju imao prosek od 3,9 poena i 3,4 skoka, uz svega oko 15 minuta na parketu. U Litvaniji je imao bolje brojke i veću ulogu, 6,7 poena i 6,2 skoka za oko 20 minuta u igri.

Polonara je karijeru počeo u Teramu, nastupao je potom za Vareze, Ređanu i Dinamo Sasari, pre nego što se preselio u Baskoniju leta 2019. godine i sa Ivanovićem na klupi osvojio ACB ligu. Bio je i šampion Turske sa Fenerbahčom, a pokorio je i Litvaniju. Redovan je član i seniorske reprezentacije Italije, a sa omladinskom je pre 12 godina osvojio evropsko srebro u Španiji.

Virtus nastavlja da sklapa tim za narednu sezonu. Kajl Vims, Niko Manion, Sami Odželeje i Mam Žete su napustili klub, ugovori su istekli i Milošu Teodosiću, Džordanu Mikiju, Ismaelu Bakou, Mikeleu Rucijeru, Gora Kamari i Marku Belineliju.

Novu saradnju nedavno je parafirao Isaija Kordinije, a najavljeno je da bi ugovor sa Virtusom trebalo da potpiše i dugogodišnji košarkaš Crvene zvezde, Ognjen Dobrić. Ono što je važno, to je da Serđo Skariolo ostaje na klupi i da će pokušati da napravi konkurentniju ekipu za evroscenu nego u protekloj sezoni, posebno jer šanse za plasman u plej-of rastu uvođenjem plej-ina.

Pre Polonare je saradnju sa Bjankonerima za narednu sezonu potpisao i Bruno Maskolo. Ovaj 27-godišnji bek je stigao iz Brindizija, za koji je prošle sezone upisao 30 nastupa u Palakanestru i beležio 8,1 poen, 3,3 asistencije i tri skoka u proseku.



tagovi

Akile PolonaraVirtus Bolonja

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara