Tremont Voters (Foto: fiba.basketball)
Tremont Voters (Foto: fiba.basketball)

Portoriko zakomplikovao situaciju, Srbiji pobeda nad Dominikanom ne garantuje prvo mesto, poraz je šalje kući

Vreme čitanja: 3min | pet. 01.09.23. | 16:09

Iznenađujuć trijumf Portorika, ako ne ponovi podvig protiv Italije, Orlovi će pobedom protiv Dominikanske Republike ići u četvrtfinale kao drugi iz Grupe I

Dominirala je reprezentacija Srbije u prvoj fazi Mundobasketa, ponela tri pobede u drugu, ali već na startu borbe među 16 najboljih izgubila od Italije i zakomplikovala sebi život. A da stvari budu još komplikovanije, postarala se selekcija Portorika, koja je na opšte iznenađenje savladala Dominikansku Republiku 102:97, uz 37 poena i 11 asistencija neverovatnog Tremonta Votersa.

Situacija u Grupi I je sledeća: Srbija, Italija, Dominikanska Republika i Portoriko imaju po tri pobede i poraz (3-1). Tako Srbija više ne zavisi od sebe kada je borba za prvo mesto u grupi u pitanju. Prvo mesto koje verovatno odvaja od Amerikanaca, dok bi drugo trebalo da vodi u direktan okršaj sa prvim favoritom za zlato.

Izabrane vesti

Ukoliko Italija savlada Portoriko, a Srbija bude bolja od Dominikanske Republike, Italija će biti prva, Orlovi drugi. Ukoliko Portoriko i Srbija slave, selekcija Svetislava Pešića će izbeći najbolje plasirani tim Grupe J (pobednik duela između SAD i Litvanije) i kao prva ući u četvrtfinale, a Portoriko ide sa drugog mesta. Jasno, poraz od Dominikaske Republike nije opcija, jer nas ostavlja bez borbe za medalju.

Potpuno lud meč. Dominikana je slovila za velikog favorita, ali Portoriko je odigrao fantastičan meč. Voters je diktorao tempo, a ispratili su ga Džordž Kondit sa 18 poena i sedam skokova, Džordan Hauard sa 11, kao i Kristofer Ortiz i Isaija Pineiro sa po 10 postignutih poena.

Nije selekciji Nestora Garsije pomogla ni najbolja partija Karla Entonija Taunsa na turniru. Izjednačio je centar Minesote rekord tekućeg turnira sa 39 poena, ubeležio i 10 skokova. Na momente je igrao sam, ali je uz njega odličan bio i Andres Feliz koji je nastavio sjajno da šutira (4/4 za tri) i zabeležio 22 poena, uz osam skokova. Ispratili su ih Lester Kinjones sa 13 i Žan Montero sa 12 poena.

---------

Zaroni u svet Mundobasketa, rešavaj izazzove svakog dana i osvoji deo od 200.000 dinara dnevnog nagradnog fonda!

---------

Portoriko je mnogo bolje otvorio meč, imao i devet razlike u uvodnom kvartalu, pa stekao i 16 poena viška u drugom, ali je usledila furizona serija Dominikaske Republike, koja je predvođena Taunsom do poluvremena izjednačila rezultat. A onda je stekla i kontrolu po povratku sa pauze, povela 74:63. Činilo se da je slomila otpor rivala. Pobeda Dominikane u ovom duelu omogućila bi Srbiji da trijumfom u poslednjem kolu od četiri ili više poena razlike obezbedi prvo mesto, ovako...

Voters i drugovi su dodali gas, prepolovili zaostatak do poslednjeg odmora, a onda posle velike borbe i preokrenuli. Ušlo se u dramatičnu završnicu, igralo se koš za koš, ekipe su smenjivale u vođstvu, da bi otpor Dominikane slomoi Džon Holand trojkom na 31 sekundu do kraja (98:95). Ispostavilo se da Garsijina četa od toga nije mogla da se oporavi, Voters je sa linije penala 11 sekundi kasnije uvećao prednost na 100:95 i to je već sve bilo gotovo.

MUNDOBASKET - 8. DAN (DRUGA FAZA)

Petak

Srbija - Italija 76:78

/Bogdanović 18 - Fontekio 30

Nemačka – Gruzija 100:73

/Lo 18 – Mamukelašvili 19/

SAD - Crna Gora 85:73

/Edvards 17 - Vučević 18/

Španija - Letonija 69:74

/Ernangomez 14 - Bertans 16/

Dominikanska Republika - Portoriko 97:102

/Tauns 39 - Voters 37/

Slovenija – Australija 91:80

/Dončić 19 – Gidi 25/

14.40 (1,45) Litvanija (16,00) Grčka (3,20)

15.30 (1,90) Kanada (hendikep 19,5) Brazil (1,90)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Mundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara