"Sa gostovanja u Beogradu 2014. godine"
"Sa gostovanja u Beogradu 2014. godine"

PORTORIKO - vrela latino-krv, košarkaška strast i učitelji Barea i Arojo

Vreme čitanja: 3min | pon. 04.07.16. | 12:30

Prvi protivnik Srbije na papiru nema previše razloga da se nada, ali ima ponos koji želi da sačuva i pokuša da izvuče ono najbolje posle napornih izazova na nedavno završenom šampionatu Centralne Amerike

Sa gostovanja u Beogradu 2014. godine

Avgust 2004. godine, Atina. Prvo kolo olimpijskog turnira u Grčkoj. Tada 25-godišnji Karlos Arojo, sadašnji selektor Portorika Edi Kasijano i još aktivni Leri Ajuso (40) napravili su jedno od najvećih iznenađenja ikada viđenih na najvećoj svetskoj smotri. Na kolena su tog 15. avgusta bacili američki Drim tim vođen Timom Dankanom i Alenom Ajversonom, te mladim vedetama Lebronom Džejmsom, Karmelom Entonijem, Dvejnom Vejdom.

Izabrane vesti

MOZZART Kvote, Srbija na Olimpijskim igrama: DA (1,30), NE (3,10)

Bio je to dotad neviđeni skalp koji je ova mala latinoamerička zemlja uzela i zamajac koji je dao snažan vetar u leđa. Portoriko je odigrao turnir koji će mnogi pamtiti po totalnom raspadu Srbije i Crne Gore na velikoj sceni, zlatu moćne Argentine, ali i neverovatnom Portoriku kojem su u leđa gledali Španci, Australijanci, Kinezi... I - mi. 

KVOTE ZA MEČ SA SRBIJOM POGLEDAJTE OVDE

Bilo je to vreme najvećeg uspona portorikanske reprezentativne košarke, ujedno i poslednje učešće na najvažnijem takmičenju. Sada, 12 godina kasnije, žreb je odlučio da se Portoriko nađe u grupi sa domaćinom kvalifikacionog tunira i Angolom - sa kojim je „delio“ prvu fazu i te davne 2004. godine. 

Vremena su se promenila, ali neke stvari ostale su iste. Edi Kasijano sada Portoriko predvodi sa klupe, dok Arojo i u 37. godini života tapka basketarom kao u najbolje vreme. I ne planira da stane. 

Komandanti - Arojo i Barea

Portoriko u Beograd stiže kao vladajući osvajač Prvenstva Centralne Amerike, a do titule se došlo bez pomoći Karlosa Aroja, donedavno u velikim obavezama sa Barselonom. Ipak, Aleks Abreu je „ustupio“ mesto u timu daleko iskusnijem saigraču i omogućio mu da zajedno sa čuvenim šuterom Džej Džej Bareom pokuša da izrežira jedno novo čudo u Beogradu o kojem će se dugo pričati. 

Ali, Portoriko u srbiju ne dolazi u najjačem sastavu. Pored toga što je zbog povrede učešće otkazao krilni košarkaš Portlanda Moris Harkls, te Majk Rozario koji je ostavio vrlo jak utisak na Centrobasketu, a pozivu se nije odazvao ni plejmejker Orlanda Šabaz Najpir. Izostanak momka koji vuče portorikanske korene preko majke izazvao je veliki bes i nezadovoljstvo kod selektora Kasijana neposredno pre polazak na dalek put.
"Ne interesuje me on više. Neću ja nikog da molim", poručio je Kasijano, svestan kvaliteta koji sa sobom nose ostali rivali.

No, Portoriko će nade položiti u strast koju ova zemlja ima prema košarci, iskustvu celog tima, a posebno na vremešni dvojac - Barea - Arojo.

Atipična selekcija sa izraženim šuterskim kvalitetima, koja potencira brzu "run&gun" košarku, uz potencijalno oružje u vidu 222 centimetara visokog Petera Ramosa, nekada 32. pika na NBA draftu.
"Portoriko dolazi dodatno pojačan sa Arojom. Izuzetna su ekipa na spoljnim pozicijama. Jedna izuzetno ponosna selekcija koja sa velikom željom igra i nosi dres svoje države", opisao je Portoriko selektor Srbije Aleksandar Đorđević, u kratkim crtama. 

Prvi protivnik Srbije na papiru nema previše razloga da se nada, ali ima ponos koji želi da sačuva i pokuša da izvuče ono najbolje posle napornih izazova na nedavno završenom šampionatu. Olimpijske igre daleko su za Latinose, ali uz malo sreće i dobro šutersko raspoloženje, možda bismo Kasijanove matorce mogli da vidimo i u velikom finalu. A znamo da su se mnoge velike selekcije često opekle upravo protiv Portoriko. Između ostalih i čuvena jugoslovenska generacija sa Mundobasketa 2002. godine. 

PORTORIKO

Plejmejkeri i bekovi: 

Džej Džej Barea (180 cm, Dalas Maveriks)
Karlos Arojo (188 cm, Barselona)
Giljermo Dijaz (189 cm, Kapitanes De Aresibo)

Krila:

Ramon Klemente (198 cm, Indios De Majagez)
Renaldom Balkman (200 cm, Kapitanes De Aresibo)
Aleksander Galindo (200 cm, Indios De Majagez)
Džon Holand (198 cm, Boston Seltiks)
David Uertas (195 cm, Kapitanes De Aresibo)
Anhel Vasaljo Kolon (198 cm, Leones De Ponse)

Krilni centri i centri:

Horhe Brajan Dijaz (211 cm, Piratas De Kvebradiljas)
Riki Sančez Rosa (211 cm, Bruhos De Gvajama)
Peter Ramos (222 cm, Kapitanes De Aresibo)

Selektor: Edi Kastijano


RASPORED UTAKMICA

ponedeljak:

18.00 Japan – Letonija
21.00 Srbija – Portoriko

utorak:

18.00 Portoriko – Angola
21.00 Letonija – Češka

sreda:

18.00 Angola – Srbija
21.00 Češka – Japan

petak – polufinala
subota – finale

(FOTO: Action Images, MN Press)


tagovi

Srbijakvalifikacije za Olimpijske igrekošarkaška reprezentacija PortorikaKarlos ArojoDžej Džej Barea

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara