Kristaps Porzingis i Lebron Džejms (Foto: AFP)
Kristaps Porzingis i Lebron Džejms (Foto: AFP)

Porzingis kao Grinč u Los Anđelesu, Boston ima šampionski štof (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | uto. 26.12.23. | 01:47

Letonac predvodio odlične Seltikse do pobede u NBA klasiku

Slavi se Božić u SAD, a to obično znači da Los Anđeles Lejkersi igraju meč. Po 50. put su na ovaj praznik kročili na parket, ali nisu uspeli da poravnaju bilans (24-26). Jer, poput Grinča, ukrao je Kristaps Porzingis Božić u Los Anđelesu i doneo 23. pobedu Boston Seltiksima u tekućoj sezoni. Na kraju 126:115 u "Crypto.com" Areni, uz novo odlično izdanje čitave ekipe Džoa Mazule, koja zasad deluje kao najozbiljniji kandidat za šampionski prsten.

Kelti su popravili učinak na 23-6 i zacementirali prvo mesto na Istoku, dok Lejkersi posle osvajanja NBA kupa imaju samo dve pobede na sedam utakmica i sa skorom 16-15 sede na tek devetom mesto Zapadne konferencije.

Izabrane vesti

Leteći Letonac je predvodio pobednički sastav sa 28 poena i 11 skokova, ubeležio je i dve asistencije, a sve to uz vrlo dobrih 11/19 iz igre, mada i ne tako sjajnih 4/7 sa linije penala. Ipak, Boston je i večeras odigrao odlično timski, pa su svi dali vredan doprinos. Porzingisa je ispratio Džejson Tejtum sa 25 poena, osam skokova i sedam asistencija, Džejlen Braun je i pored problema sa leđima (Lebron ga nehotice udario kolenom), dodao 19 poena, dok je Džru Holidej uz 18 imao i sedam asistencija i šest skokova. Ponovo sjajan i Derik Vajt sa dabl-dablom od 18 poena i 11 asistencija.

S obzirom na dosad prikazano, izgleda da je Boston najveći dobitnik trejda koji je Milvoki napravio za Demijana Lilarda i u blokbaster razmeni poslao Holideja u Portland, samo da bi na kraju završio u Masačusetsu. Bilo je debate da li su Seltiksi pogrešili što su pustili Roberta Vilijamsa za Džrua, ali s ozbirom da se "Gospodar vremena" povredio i da Trejl Blejzersi igraju veoma loše, a Kelti deluju nezaustavljivo, jasno je da je to bio odličan potez Breda Stivensa i njegovih saradnika. Osim što Boston ima najbolji učinak u ligi, trenutno je i drugi prema ofanzivnom, a peti prema defanzivnom rejtingu.

Utisak je i da je dolazak Holideja rasteretio Vajta, koji beleži najbolje brojke u karijeri: 16,6 poena, 5,2 asistencije, 3,9 skokova, 1,3 blokade i 1,2 ukradene lopte, uz 50 odsto za dva, 48 odsto za tri i 87 odsto sa linije penala. Jasno je da su njih dvojica zajedno najbolji defanzivni bekovski tandem u ligi, ali nesumnjivo daju veliki doprinos na protivničkoj polovini, kako kroz poene, tako i kroz završna dodavanja. Da li je vreme da se Seltiksi prvi put od 2008. vrate na tron?

S druge strane, u ekipi iz Los Anđelesa koja je druga po broju odigranih mečeva na Božić u NBA ligi iza Njujork Niksa, dominirao je Entoni Dejvis sa 40 poena i 13 uhvaćenih lopti. Postao je prvi igrač Lejkrsa posle Kobija Brajanta koji je postigao 40 ili više poena na Božić. Lebron Džejms je u svom rekordnom 18. prazničnom nastupu bio blizu tripl-dabla sa 16 poena, devet skokova i osam asisttencija, ali je pretrpeo i treći vezani poraz u božićnim mečevima. Glavni tandem Jezeraša uspeo je da isprati samo Torijan Prins sa 17 poena.

Rui Hačimura je brojao do 12, ali utisak je i da je serija njegovih promašaja sa distance (2/9) značajno odmogla Lejkersima koji su od uvodnih 0:12, tek u trećoj deonici uhvatili rezultatski priključak, nakratko i preokrenuli, ali brzo to prosuli. Dobrim delom i zbog nepreciznih hitaca japanskog reprezentativca iz dobrih pozicija. Ostin Rivs je dodao 11 poena, ali mora se priznati da je na krajnji ishod imala uticaj i činjenica što ne postoji u odbranu. Koristili su to Seltiksi do maksimuma, naročito u završnici i preko Holideja i Vajta dolazili do lakih poena.

NBA

Utorak

Njujork - Milvoki 129:122

/Branson 38 - Adetokunbo, Lilard 32/

Denver - Golden Stejt 120:114

/Marej 28 - Vigins 22/

LA Lejkers - Boston 115:126

/Dejvis 40 - Porzingis 28/

Majami - Filadelfija 119:113

/Hakez 31 - Heris 27/

04.30 Finiks - Dalas



tagovi

Boston SeltiksLos Anđeles LejkersKristaps PorzingisDžejson TejtumDžejlen BraunDerik VajtDžru HolidejLebron DžejmsEntoni DejvisRui Hačimura

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara