Košarkaši Crvene zvezde (©Starsport)
Košarkaši Crvene zvezde (©Starsport)

Posle 16 dana bez utakmica, Zvezda kreće po osmu titulu u Superligi Srbije

Vreme čitanja: 4min | pet. 09.06.23. | 15:00

Crveno-beli bi se u slučaju trijumfa nad FMP-om izjednačili sa večitim rivalom

Košarkaši Crvene zvezde ulaze u ciljnu ravninu sezone 2022/23. Već su osvojili Kup Radivoja Koraća, a u naredne dve nedelje će braniti tron u Superligi Srbije i ABA ligi. Nakon što je nastao problem sa preklapanjem termina finalnih utakmica u oba takmičenja, pronađeno je kompromisno rešenje između čelnika domaćeg i regionalnog prvenstva, pa će crveno-beli od 18.00 otpočeti finalnu seriju Superlige protiv FMP Železnika.

Isti timovi sastali su se i prošle godine u završnici nacionalnog plej-ofa. Panteri su ovoga puta do finala stigli tako što su se kao prvi iz Grupe A, ispred OKK Beograda, subotičkog Spartaka i Zlatibora, probili do polufinala gde su se sastali sa Megom i eliminisali je u dve utakmice. Zvezda je direktno obezbedila učešće u finalu, jer Partizan nije na vreme dostavio neophodnu dokumentaciju za učešće u završnici domaćeg prvenstva.

Izabrane vesti

Tim sa Malog Kalemegdana se tako po 11. uzastopni put bori za trofej u Superligi Srbije, a u prethodnih sedam finala je slavio. Po tri puta je Zvezda bila bolja od FMP-a i Partizana, dok je 2021. savladala Megu na poslednjem stepeniku do titule. Crveno-beli tako imaju priliku da se izjednače sa večitim rivalom po broju osvojenih Superliga, s ozbirom da crno-beli drže rekord sa osam. Kada se gleda ukupan broj titula najvećih srpskih klubova, Zvezda je osvajanjem druge uzastopne triple-krune prošle sezone izbila ispred Partizana (22-21), pa će tako imati priliku da se dodatno odvoji eventualnim trijumfom nad Panterima.

Pred prvi meč finalne serije, izabranici Duška Ivanovića proveli su 16 dana bez takmičarskih utakmica. Prethodni put kročili su na teren 23. maja u polufinalu ABA lige, kada su u dvorani Morača upisali jednu od najubedljivijih pobeda u doigravanjima regionalnog takmičenja protiv Budućnosti (97:56) i kompletirali put do finala sa maksimalnih 4-0 u sudarima sa Zadrom i Podgoričanima. Za razliku od njih, tim Nenada Stefanovića je u daleko boljem ritmu, s ozbirom da je između četvrtfinala Jadranske lige sa Cedevitom Olimpijom (1-2 u seriji) i doigravanja Košarkaške lige Srbije odigrao 11 mečeva u proteklih mesec i po dana.

Kako je za Mozzart Sport istakao generalni menadžer Crvene zvezde, Nemanja Vasiljević, klub je pokušao da nađe protivnike za prijateljske mečeve kako bi održavao formu, ali zbog činjenice da se širom kontinenta odigravanju završne borbe za titule, nije uspeo u toj nameri. Crveno-beli su igrali trening mečeve između sebe u simulaciji takmičarskih uslova, sa upaljenim semaforom i sudijama.

S druge strane, period bez zvaničnih utakmica omogućio je igračima srpskog i regionalnog šampiona da odmore i napune baterije za finalne borbe u sezoni, posle sedam veoma napornih meseci tokom kojih su igrali utakmice na svaka dva-tri dana.

Zvezda je u u maju odigrala samo tri susreta, od 28. aprila skupa četiri u plej-ofu regionalne lige, a u tom periodu istakao se Luka Mitrović koji trenutno prednjači u MVP završnice ABA lige sa prosečnim indeksom 20,8, dok su crveno-beli rivale u četvrtfinalnim i polufinalnim serijama dobija sa prosečnom razlikom od 29,25 poena.

Pričao je i Filip Petrušev da se ekipa uželela mečeva usled velikog razmaka između duela u doigravanju, te je odmorna i silno motivisana, rutinski i veoma ubedljivo izborila plasman u finale ABA lige. Ipak, borba za regionalni presto će sačekati nekoliko dana, a Ivanovićevoj četi bi mečevi u Superligi mogli da posluže da uhvati ritam i dodatno podigne samopouzdanje za okršaje sa Partizan Mozzart Betom u borbi za rekordnu sedmu titulu u regionu. Fakundo Kampaco i drugovi bez dileme nestrpljivo čekaju priliku da dopune vitrine trofejima.

Kada je u pitanju tim iz Železnika, koji je tokom sezone trpeo brojne promene u igračkom kadrgu, ekipu su kroz grupnu fazu Superlige predvodili Čarls Mening sa 19,25 poena u proseku (nije nastupio na poslednje četiri utakmice), kao i Bo Bič sa 15,17 i Aleksa Stepanović sa 14,5. U borbi sa Megom istakao se Ebuka Izundu sa 16,5 poena, kao i Čarli Mur sa 14,5 i devet asistencija u proseku na dve odigrane utakmice.

Kvalitet je bez dileme na strani Zvezde, ali i iskustvo. U svojim redovima ima sedam igrača koji su već osvajali Superligu. Branko Lazić, Ognjen Dobrić, Luka Mitrović, Ognjen Kuzmić, Stefan Lazarević, Nikola Ivanović i Stefan Marković između sebe imaju 22 titule u domaćem prvenstvu, a prednjači kapiten Lazić koji je učestvovao u svih sedam osvajanja domaćeg prvenstva. Dobrić je pritom dva puta bio i MVP plej-ofa. Od igrača tima iz Železnika titulu u Superligi osvajao je samo Čarls Dženkins i to dva puta kao košarkaš Crvene zvezde.

FINALE SUPERLIGE SRBIJE (na dve pobede)

18.00: (1,03) Crvena zvezda (28,0) FMP (12,0)

11. jun: FMP - Crvena zvezda

* 12. jun: Crvena zvezda - FMP

* - ukoliko bude potrebe


tagovi

KK Crvena zvezdaFMPFMP ŽeleznikKK FMPSuperliga SrbijeLuka MitrovićBranko LazićOgnjen DobrićDuško IvanovićČarls DženkinsČarli MurEbuka IzunduNenad Stefanović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara