Košarkaši Crvene zvezde i Partizan Mozzart Beta (©MN Press, ©Dragana Stjepanović)
Košarkaši Crvene zvezde i Partizan Mozzart Beta (©MN Press, ©Dragana Stjepanović)

Poslednja prilika za večite da uhvate ritam pre Mozzart Kupa Radivoja Koraća

Vreme čitanja: 6min | ned. 11.02.24. | 08:30

Partizan Mozzart Bet u Laktašima, Crvena zvezda sa Zadrom kao domaćin

Malo čime mogu da budu zadovoljni beogradski večiti u poslednje vreme. Oba tima opterećena su serijama poraza, Partizan Mozzart Bet se objektivno nalazi u dubljoj krizi rezultata, mada je i Crvena zvezda u svojim problemima pa se ne može reći da je generalno situacija značajnije bolja.

Posle tesnih poraza u proteklom kolu Evrolige, finalisti Jadranske lige imaju poslednju priliku da uhvate kakav-takav ritam pred odlazak u Niš na Mozzart Kup Radivoja Koraća. Parni valjak od 17 časova igra u Laktašima protiv Igokee, dok crveno-beli dva sata kasnije dočekuju Zadar.

Izabrane vesti

Ekipa Željka Obradovića doputovala je u subotu popodne u Laktaše i ne bi bilo pogrešno reći da se branilac titule u srcu Republike Srpske osećaju kao kod kuće pošto je doček za pamćenje napravila velika grupa navijača, uz pesmu, baklje i vatromet.

Teško da košarkaši Partizana mogu da dobiju bolju motivaciju za predstojeći duel sa Igokeom. Shvataju i partizanovci da momenat uopšte nije dobar i da je igračima potrebna nova doza elana, jer već u sedmici pred nama sledi završnica Mozzart Kupa Radivoja Koraća i, ono što mnogi očekuju, novi večiti derbi za prvi trofej u sezoni. Naravno, treba prvo doći do finala, a pre toga treba izaći na kraj sa ekipom Vladimira Jovanovića. Igokea je uspela da prekine seriju poraza i u poslednjih mesec dana ostvari dve pobede, što je još drži u dobroj poziciji za plej-of. Posle svih promena, odnosno mahom odlazaka koji su se dogodili u sastavu, mladi trener uspeo je da stabilizuje ekipu i ponovo izdeli uloge, što je donelo odlična izdanja i pobede nad Studentskim Centrom u Podgorici i Borcem Mozzart kod kuće.

Svi dobro pamte susret Partizana i Igokee iz prvog dela sezone, gosti su u Beogradskoj areni napravili prvorazrednu senzaciju trijumfom koji je imao svoj deo uticaja da se aktuelni šampion nađe u trenutnoj poziciji. Od te utakmice Igokea je ostala bez najboljeg igrača i tada prvog strelca Nikole Tanaskovića, te Zorana Nikolića i Stefana Mudija. Obradovićevi igrači imaju dodatni motiv da se revanširaju Igokei, a prema nezvaničnim informacijama Uroš Trifunović nije doputovao u Laktaše i još je na poštedi posle nemile scene iz aviona na putu ka Bolonji, kada mu je pozlilo.

"Čeka nas duel protiv Igokee u kojem na terenu pre svega moramo da pokažemo poštovanje u svakom mogućem smislu. Da pokažemo poštovanje prema sebi tako što ćemo zadržati nivo agresivnosti i koncentracije na maksimalnom nivou tokom čitave utakmice. Zatim poštovanje prema protivniku koji to svojim kvalitetom i te kako zaslužuje. I na kraju, poštovanje prema našim navijačima koji će doći na utakmicu i koji čine da se u Banjaluci i Laktašima osećamo fenomenalno", rekao je Obradović, na šta se nadovezao centar Balša Koprivica.

"Pred nama je utakmica u kojoj kako znamo i umemo moramo dati sve od sebe da prekinemo seriju poraza. Igokea je iskusna ekipa koja nas je pobedila u Beogradu i sigurno je da će iskoristiti svaku priliku da to uradi j sutra. Naša obaveza je da im to ne dozvolimo".

Trener Igokee Vladimir Jovanović ističe da njegov tim i pored svih promena ima šta da ponudi protiv crno-belih.

"Očekuje nas utakmica protiv ekipe o kojoj ne treba puno trošiti reči, prava evroligaška ekipa, jedna od dve najbolje u ABA ligi. Trenutno su u seriji poraza, ali i pored toga vidi se u njihovoj igri ideja, znaju šta hoće. Neke utakmice su nesrećno izgubili i biće motivisani da na našem terenu prekinu taj negativni niz. Kao što sam rekao od stručnog štaba pa do svih igrača imaju veliki kvalitet, i mi smo na njihovom terenu igrali dobro, te uspeli da pobedimo. Iako smo sada u izmenjenom sastavu mislim da imamo šta da ponudimo u kvalitetu košarke, potrudićemo se da ispoštujemo sve ovo što smo pripremalli i da budemo konkurentni što više minuta", rekao je Jovanović, dok je pouzdani šuter Marko Jeremić istakao:

"Igramo protiv sjajne ekipe Partizana. Oni se nalaze u nezavidnom položaju, međutim mi nemamo šta da izgubimo. Prvu utakmicu u Beogradu smo slavili, jeste da je u nekom drugom sastavu, ali mislim da imamo šta da tražimo i u ovom meču, ako budemo na svom nivou i imamo kvalitet te želimo da se dokazujemo još kroz ove utakmice što su ostale do kraja. Ako budemo u nekom našem ritmu i ako budemo igrali sa čvrstinom, mislim da možemo da pobedimo".

Kada Crvenoj zvezdi pomenete Zadar, mnogima se vrati sećanje na neprijatan poraz u Beogradu, u prvom delu prošle sezone. Od tada crveno-beli su uspeli da se revanširaju Zadranima rutinskim trijumfom u četvrtfinalu ABA lige nekoliko meseci kasnije, potom i da slave u prvom ovosezonskom susretu ovih timova.

Manje od 48 sati proći će od momenta kada je zabeležen poraz od Žalgirisa, do odmeravanja snaga sa Zadrom, ali prvoplasirani tim Jadranske lige navikao je na takav ritam. Trener Janis Sferopulos je već najavio da protiv neugodnog sastava Danijela Jusupa neće biti Miloša Teodosića i Branka Lazića, kao ni Nikole Topića koji je od ranije van stroja.

"Igramo izuzetno važnu utakmicu za plasman u ABA ligi i to na našem terenu. Zadar je izuzetno opasan tim, u seriji dobrih rezultata i zaista moramo da budemo spremni da odigramo dobru utakmicu", poručio je Sferopulos, dok je Dalibor Ilić nastavio:

"Imamo dobru poziciju ali želimo pobedu jer pobede donose i dobru atmosferu. Zadar je u odličnoj formi, igraju dobro, i na nama je da se spremimo da odigramo dobru utakmicu kojom bi zadržali prvo mesto na tabeli. Pozivam naše navijače da dođu i pruže nam podršku".

Gosti će pred Crvenu zvezdu izaći u punom sastavu i sa glavnim adutom u liku vladajućeg MVP Luke Božića.

"Crvena zvezda uz Partizan je najteži mogući protivnik i to u gostima, dolazi nam dva dana nakon utakmice s Dinamom. Imamo minimalno vremena za pripremu utakmice, što znači da se spremamo kao i za svaku abaligašku ekipu. Idemo tamo u dobrom raspoloženju, nadamo se da možemo odigrati dobru utakmicu, da vidimo gde smo u odnosu na tako kvalitetnu ekipu. Popunjeni su na svim pozicijama kvalitetnim igračima i na nama je da damo svoj maksimum", kaže trener Zadra Danijel Jusup, a Arijan Lakić dopunjava:

"Igramo protiv prvoplasirane ekipe na tabeli, na njihovom terenu. Biće teško jer imaju 12 kvalitetnih igrača, moramo se dobro odmoriti, pripremiti i dati 100 posto od sebe. Videćemo kakav će biti rezultat, ako damo 100 posto, svašta se može dogoditi".

Za Zadrane utakmica ne nosi imperativ pobede, ali je nesumnjivo reč o najprijatnijem iznenađenju dosadašnjeg prvenstva. Ekipa sa obale Jadranskog mora dobila je četiri od poslednjih pet ABA rundi i trenutno deli peto mesto sa Igokeom na skoru 11-8. Sa dve recke više od ekipa koje dele sedmo, osmo i deveto mesto, Zadar se nalazi u dobroj poziciji i duel sa Zvezdom poslužiće kao dobar ispit kvaliteta. No, jasno je da Jusupovi momci, koji cele sezone propagiraju brzu košarku sa mnogo šuteva za tri, mogu da pruže čvrst otpor favorizovanoj Zvezdi.

Za crveno-bele, kao i njihovog večitog rivala, pobeda bi imala ogroman značaj pred ono što sledi u Niškom Čairu od 14. do 17. februara...

ABA LIGA

20. kolo

Cedevita Olimpija - FMP 82:74

/Dragić, Blažič 15 - Rebac 21/

Split - Budućnost 75:81

/Saliven 17 - Mekinli 19/

Cibona - Krka 91:63

/Vuković 23 - Špan 14/

Nedelja

12.00: (1,25) Mega (17,0) Mornar (4,40)

17.00: (7,50) Igokea (23,0) Partizan Mozzart Bet (1,10)

19.00: (1,05) Crvena zvezda (27,0) Zadar (10,0)

21.00: (1,30) Studentski Centar (16,0) Borac Mozzart (3,90)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK PartizanABA ligaPartizan Mozzart BetŽeljko ObradovićJanis SferopulosKK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

KK Partizan
KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara