Poslednja šampionska ekipa Partizana u ABA ligi (© MN Press)
Poslednja šampionska ekipa Partizana u ABA ligi (© MN Press)

Poslednji šampioni Partizana Mozzart Bet daju podršku Željkovoj četi: Držite se uvek zajedno, to je put do titule

Vreme čitanja: 6min | ned. 02.10.22. | 08:01

Vladimir Lučić, Dragan Milosavljević i Leo Vesterman pričali su za Mozzart Sport pred početak nove sezone u ABA ligi za crno-bele koji u prvom kolu igraju protiv Cibone

Klasikom protiv Cibone u nedelju (17.00) Partizan Mozzart Bet kreće u poteru za titulom koju nije osvojio, još malo, pa 10 godina - trofej namenjen šampionu ABA lige. Mnogo toga se promenilo u Humskoj od sezone 2012/13 kada su Duletove ruže procvetale u Laktašima i dokazale na parketu da su više od talentovanih klinaca, oni su zapravo bili šampioni. Na novoj generaciji koju sa klupe predvodi Željko Obradović je da pokažu da kvalitet sa papira mora da se prenese na parket jer će samo tako vratiti dugo čekani pehar u trofejne vitrine kluba.

Tim koji će pokušati da dosegne slavu poslednje šampionske generacije ima na prvi pogled sve potrebne elemente. Tu su igrači kao Dante Egzum, Džejms Naneli, Joanis Papapetru, nova imena u crno-belom taboru koja su pojačale pozicije koje su bile deficitarne prošle sezone. Vratio se Danilo Anđušić, ostali su Kevin Panter, Zek Ledej, Matijas Lesor, Jam Madar kao i domaći igrači Aleksa Avramović, Alen Smailagić, Uroš Trifunović, Balša Koprivica i Tristan Vukčević...

Izabrane vesti

Meč u glavnom gradu Hrvatske je tek prvi stepenik ka vrhu na koji su se popeli Vladimir Lučić, Dragan Milosavljević, Bogdan Bogdanović, Davis Bertans, Leo Vesterman, Žofri Lovernj, Đorđe Gagić, Dejan Musli i ostali u timu Duška Vujoševića.

Ogromna većina pomenutih momaka je posle Partizan Mozzart Beta napravila velike iskorake u karijerama. Postali su NBA asovi, standardni evroligaši, članovi nacionalnih timova. Sve je počelo tada od Partizana.

Drugo je to vreme bilo. Mi smo svi bili klinci tada u odnosu na ovu ekipu Partizana koja je i sama mlada, ali mi smo bili na početku karijere. Ovaj tim ima formirane igrače koji su spremni za uspehe. Ipak, treba im dati vremena. Tu je Željko u koga ne moramo da sumnjamo da će uraditi sve što je do njega, a na igračima je da budu na nivou. Lično očekujem dobre rezultate“, priča nam jedan od najbitnijih članova poslednje šampionske ekipe crno-belih, Dragan Milosavljević.

Momak koji je posle Partizana krenuo sa usponom u karijeri koji je išao preko Albe i Unikahe. Bio je i jedan od reprezentativaca u ekipi Aleksandra Đorđevića, ali teška povreda je sve prekinula. Ipak, uvek borbeni i optimistični Milosavljević gleda na period u crno-belom kao ključan u svom profesionalnom životu.

"Meni je to lično bio najlepši deo karijere. Svi smo se držali zajedno, na terenu i van njega. To je moja preporuka i sadašnjoj ekipi, držite se zajedno i rezultati će stići. Tako se gradi timski duh i pobednički mentalitet. Dule nam je to usadio, naravno žestokim radom. Nema sumnje da slično radi i Željko Obradović o čijim uspesima nema potrebe ja da pričam“.

Zanimljivo da je i tada Partizan počeo na gostovanju u Hrvatskoj. Te sezone je u pitanju bio Zadar. Ipak, nije sve teklo glatko.

Ako me sećanje služi, imali smo neke poraze tokom sezone. Tek smo na kraju obezbedili prolazak na završni turnir, ali kada je došlo vreme da se igraju utakmice koje odlučuju kakva je sezona, tada smo odigrali zaista na visokom nivou. Bili smo pravi tim. Svi su dali sve od sebe u Laktašima i na kraju je došla titula. Jedna od najdražih u karijeri“, podvlači Milosavljević koji je leto proveo u Minhenu na pripremama, a sada traži novi angažman pošto je epizodu u Fuenlabradi završio.

Koliko je bilo teško nekadašnjoj ekipi, Kevin Panter, sadašnji kapiten crno-belih može da pita Vladimira Lučića, tadašnjeg lidera u svlačionici i na parketu.

"Prva stvar koje se setim iz te sezone je večera koju sam organzovao za celu ekipu posle pobede nad Igokeom u polufinalu. Dan kasnije Dule me je iskritikovao ispred cele ekipe“, uz smeh se priseća Lučić.

Kao četvrtoplasirani, Partizan Mozzart Bet je išao na Igokeu koja je bila prva posle ligaškog dela.

Svi smo razmišljali samo da se plasiramo u Evroligu. Kasnijih godina se pokazalo koliko je to bitno. Da klub može da dovodi igrače koji znaju da preko Evrolige mogu da naprave iskorak u karijeri. Igokea je tada bila sjajna ekipa, uspeli smo da pobedimo, posle toga i Crvenu zvezdu u finalu i napravili veliki uspeh. Iako nije možda prošlo toliko vremena, zaista su danas druga vremena. Bili smo klinci koji su tek počinjali, ali pogledajte samo ta imena danas, kakvi su igrači postali. Sada Partizan imam momke koji imaju kvalitet i nadam se da će to pokazati na parketu. Navijaćemo svi za njih“.

Posle skoro decenije od pomenutog fajnal-fora, Lučić nosi kapitensku traku Bajern Minhena i očekuje ga meč protiv Partizana.

Verovali ili ne, nikada nisam igrao meč protiv Partizana od kako sam napustio ekipu. Ne znam kako ću se osećati, možda bi bilo čudno da igram protiv tadašnjih saigrača, ali svakako će mi biti lepo da se vratim pred Grobare“.

Do titule u Laktašima, crno-beli su došli protiv večitog rivala – Crvene zvezde. Zanimljivo, najbolji igrač na parketu bio je Leo Vesterman.

"Pokazali smo tada da možemo da pretočimo talenat u nešto stvarno i opipljivo na terenu. Veoma sam ponosan na taj trofej. Taj meč protiv Zvezde i čitav turnir ću uvek pamtiti. Mala dvorana, navijači oba tima. Zbog toga se igra košarka."

Da ugođaj bude veći za Francuza. Leo je predvodio preokret crno-belih u drugom poluvremenu.

"Sećam se da smo gubili na poluvremenu i da nisam previše gledao na koš. Razmišljao sam kako da uposlim saigrače da oni budu ti koji će da postižu poene, ali sam u trećoj četvrtini odlučio da budem dosta agresivniji, pre svega u prodoru. Uspeo sam da postignem nekoliko koševa, a onda je ostatak tima priveo meč kraju za veliko slavlje“.

Vesterman je posle Partizana sarađivao sa Željkom Obradovićem u Fenerbahčeu.

Željko je neko ko insistira na detaljima. Ti detalji mogu da budu ključni. Mislim da će to biti presudno u ovoj sezoni. Nadam se da će to sve biti krunisano titulama. Imaju sve što je potrebno. Pokušaću da gledam što više utakmica, to je uvek tim za koji navijam. Znam da je prvi meč protiv Cibone koji je vrlo bitan, ako se sezona otvori na pravi način, sve ide mnogo lakše posle toga“.

U finišu razgovora za Mozzart Sport, Francuz se slaže sa Lučićem i Milosavljevićem. Timski duh će biti nešto što može današnju ekipu crno-belih da odvede do titule.

"Bili smo zaista bliski, kao braća. Svaki dan smo provodili zajedno, na i van parketa. Pre dve godine smo se svi sreli, Gagi, Luča, Bogdan, Žofri, Berta i ja. Dosta smo pričali o tom periodu iz Partizana i svi smo se složili, da smo ostali još nekoliko godina uz možda neko pojačanje, bili bismo na Fajnal-foru Evrolige. Sada je Partizan ponovo u Evroligi, a ja im želim baš to zajedništvo koje je nas krasilo, a za rezultate će oni morati da se pobrinu“ , završava Vesterman koji će ove sezone igrati u ACB Ligi.

Sada je na Partizanu Mozzart bet da prihvati sve savete i uz Željka Obradovića krene ka tituli koju navijači kluba iz Humske predugo čekaju. Cibona ne bi smela da predstavlja težak zadatak, ali zato može da predstavlja prvi korak ka cilju, često je prvi i baš onaj najvažniji.

ABA LIGA - 1. KOLO

Petak

Zadar - Studentski centar 96:67

/Božić 30 - Megi 15/

Subota

Igokea - Mornar 83:91

/Nakić 16 - Rasel 41/

Crvena zvezda - MZT 87:67

/Adamas 16 - V. Stojanovski 17/

Nedelja

17.00: (1,85) Cibona (hendikep 17,5) Partizan (1,85)

19.00: (1,85) Budućnost (hendikep -17,5) Split (1,85)

21.00: (1,07) Cedevita Olimpija (25,0) Borac Mozzart (8,50)

Ponedeljak

18.00: (1,60) FMP (14,5) Mega (2,55)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK PartizanPartizan Mozzart BetVladimir LučićDragan MilosavljevićŽeljko ObradovićCibona

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara