Dejan Davidovac (© MN press)
Dejan Davidovac (© MN press)

Pozicija iz koje se raste: Zvezda bez "pola" tima, ne i bez ambicija u Kaunasu

Vreme čitanja: 4min | uto. 23.02.21. | 09:03

Crveno-beli u odloženom meču 23. kola Evrolige igraju protiv Žalgirisa (19 časova)

Malo je nedostajalo da desetkovana Crvena zvezda u petak napravi podvig protiv zahuktalog Zenita (75:76) koji je snagu potvrdio juče protiv milanske Olimpije (79:70). Santimetri su crveno-bele, prilikom Lojdovog šuta, delili od pobede nad novim "bogatašima" u Evroligi. Ali, iskreno, osim za trijumfom, nemaju mnogo razloga da žale. Iako značajno oslabljeni, odigrali su odličnu utakmicu, petu u samo devet dana pred koju je trener Dejan Radonjić više gledao u zdravstveni karton ekipe, nego u trenersku tablu.

Slično je sada, pred odloženi duel Evrolige sa Žalgirisom u Kaunasu (19 časova). Na sreću nema novih pozitivnih na korona virus. O'Brajant je dobio potpis kluba da može da obuče dres Turk Telekoma, dok je od kvinteta Noko, Kolom, Rit, Hol i Volden, poslednji dobio potpis dokotora da može da se vrati u takmičarski ritam, pošto se tokom vikenda priključio timskim treninzima. Ipak jasno je da će sveži osvajači Kupa Radivoja Koraća trpeti posledice skraćene rotacije i u Kaunasu, protiv aktuelnog vlasnika Kupa Litvanije.

Izabrane vesti

19.00: (1,30) Žalgiris (16,0) Crvena zvezda (3,90)

Nema Crvena zvezda šanse da se domogne plej-ofa Evrolige, ali ima želju, čak i oslabljena da odigra još jedan dobar meč, pokuša da prekine neuspešan niz od četiri utakmice u Evropi i revanšira se rivalu za poraz u Beogradu (69:75) s početka sezone.

"Žalgiris i ove sezone prikazuje mnogo i nalazi se u realnoj borbi za plej-of Evrolige. Tim je koji dobro igra i zajedno je već izvesno vreme, što je važno u ovim okolnostima i sistemu takmičenja. Na nama je da pokušamo da odigramo dobar meč, odgovorimo na njihovu čvrstinu i preciznost jer imaju igrače koji šutiraju u visokim procentima uspešnosti. Moramo da budemo dobri u bazičnim elementima svakako, i kroz takav pristup da vidimo šta će nam to doneti. U svakom slučaju, naš položaj u Evroligi nam dozvoljava da možemo da imamo pristup u kome popravljamo situaciju iz utakmice u utakmicu i uradimo sve što je u našoj moći da povratak igrača u tim bude što je moguće bezbolniji", izneo je trener crveno-belih Dejan Radonjić primarni cilj u Litvaniji.

Ni ekipa njegovog kolege Martina Šilera nije u dobrom rezultatskom ritmu u Evroligi. Izgubila je glatko od Baskonije (81:68), zatim još ubedljivije od Barselone (86:82), ali nije izgubila šanse da nastavi sezonu posle ligaškog dela. Marijus Grigonis (14,2 poena po meču), Žofri Lovernj (11,4 poena, 5,9 skokova), Najdžel Hejs (devet poena) vrebaju priliku da sakupljaju pobede kod kuće protiv timova iz donjeg dela tabele, a jedna od njih je Zvezda koja je daleko od vrha, ali zato u vrhu najboljih strelaca kompletnog takmičenja, odnosno na trećem mestu, ima Džordana Lojda (17,1 poena po meču).

"Uprkos udaru virusa koji je pretrpela, Zvezda se veoma dobro takmičila u Srbiji. I prošle nedelje su odigrali izuzetno tesnu utakmicu sa Zenitom u Evroligi. Sa novim trenerom imaju drugačiji izgled u odnosu na naš prvi susret u 3. kolu. Kod nas se Lekavičijus vratio pošto je preležao kovid. Imao je samo jedan i po trening, ali trebalo bi da bude spreman da nam pomogne, jer nam je stvarno nedostajao", pribojava se crveno-belih austrijski stručnjak na klupi Žalgirisa, jedne od najboljih šuterskih ekipa u Evroligi.

Na drugom mestu su Evrolige po uspešnosti za tri poena (42,7 odsto), dok ih je procenat pogođenih slobodnih bacanja (85,92%) izdigao takođe na drugo mesto, ali u kompletnoj istoriji najelitnijeg takmičenja. Sve to ukazuje koliki odbrambeni izazov čeka crveno-bele u Kaunasu...

"Odlično igraju ove sezone. Dugi niz godina su na okupu, uigrani su, čvrsti, bore se za plej-of, pa nas očekuje pre svega fizički teška utakmica. Moraćemo, na prvom mestu, da odgovorimo na njihovu 'fizičku' igru i tu nema novih stvari u odnosu na prethodne godine. To je, prema mom mišljenju, ključ ove utakmice", ističe Dejan Davidovac koji sa saigračima večeras nastavlja pakleni ritam.

Već u petak će crveno-beli na noge Baskoniji. Kratkotrajni predah od utakmica biće predstojećeg vikenda, pošto je Zvezda slobodna u ABA ligi. Ali zato 2. marta u Beograd stiže Bajern, da bi se crveno-beli samo tri dana kasnije videli sa Olimpijakosom u Pireju...

EVROLIGA

23. kolo

Utorak

19.00: (1,30) Žalgiris (16,0) Crvena zvezda (3,90)

25. kolo

Četvrtak

18.00: (1,60) Zenit (14,5) Valensija (2,55)

20.00: (2,70) Olimpijakos (14,5) CSKA (1,55)

20.30: (1,80) Bajern (14,5) Makabi (2,15)

20.45: Olimpija Milano - Himki

21.00: (1,30) Real Madrid (16,0) Žalgiris (1,30)

Petak

18.45: (1,80) Fenerbahče (14,5) Anadolu Efes (2,15)

19.00: Baskonija - Crvena zvezda

20.00: (1,60) Alba (14,5) Panatinaikos (2,55)

21.00: (1,05) Barselona (27,0) Asvel (10,0)



tagovi

KK Crvena zvezdaMartin Šilerkk ŽalgirisEvroligaDejan RadonjićDžordan Lojd

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara