Pjaniđani stigao u Podgoricu (©KK Cedevita)
Pjaniđani stigao u Podgoricu (©KK Cedevita)

Poznati Italijan stigao da pomrsi račune Obradoviću i Ivanoviću: Nisam u ABA ligi samo da bih učestvovao

Vreme čitanja: 5min | pon. 18.09.23. | 09:11

Iskusni Simone Pjaniđani govorio je za Mozzart Sport o očekivanjima na klupi Cedevite Olimpije pred početak regionalnog takmičenja

(Od izveštača MozzartSporta iz Podgorice)

Partizan Mozzart Bet i Crvena zvezda, dva ubedljivo najmoćnija tima u ABA ligi. Po svim parametrima. Od budžeta, do igračkog kadra, pa do neverovatnog kvaliteta na klupi sa dva dobro poznata imena. Naravno mislimo na najtrofejnijeg trenera u Evropi Željka Obradovića i prekaljenog trenerskog vuka Duška Ivanovića. Međutim, na leto se desilo nešto neočekivano, još jedan veliki igrač se pojavio na sceni regionalnog takmičenja. Jedan Italijan koji zna kako da ruši velikane i nadigra velike favorite, harizmatični Simone Pjaniđani preuzeo je Cedevitu Olimpiju.

Izabrane vesti

Pamte ga ljubitelji košarke kao trenera Montepaski Sijene i Armanija iz Milana, kada je karakterističnim izgledom privlačio veliku pažnju. Zalizana kosa, crna odela... više je ličio na glumca koji tumači Italijana u holuvudskoj produkciji, ali iza specifičnog stila krije se majstor trenerskog posla koji je na velikoj sceni preko 25 godina. Trenutno je crno odelo zamenio zelenom trenerkom Cedevite, ali to samo dok vodi treninge.

Prethodne tri godine je bio daleko od očiju evropske javnosti jer je zarađivao radeći u Kini, ali sada na iznenađenje svih došao je u Ljubljanu da bude vođa novog projekta u Cedeviti koja želi sa poznatim trenerskim imenom da urade nešto slično što je uradio klub iz Humske.

Sjajna stvar za mene što sam se vratio u evropsku košarku, zaista sam zadovoljan što sam u Ljubljani i ABA ligi. U ovom momentu u mojoj karijeri, potreban mi je motiv, potrebno je nešto da me zainteresuje, neki lep projekat, a Cedevita je baš to. Klub se reorganizuje, imaju jasnu vizuju za naredne tri godine.Tako su mi saopštili i to mi se svidelo. Uz to ABA je odlična liga, svi vole košarku, edukovani igrači, jaki timovi, a i vrlo vrlo jaki treneri“, počinje Simone Pjaniđani priču za Mozzat Sport.

Sam je aludirao na trenere, pa smo odmah krenuli od te teme. Tri velika stručnjaka u istom takmičenju. Kada smo izgovodili imena Željko Obradović i Duško Ivanović, Italijan se samo nasmejao, pa krenuo u priču.

Razgovarao sam već sa Željkom u Ljubljani, proveli smo neko vreme zajednu. Volim da imam jaku konkurenciju, volim sjajne trener, a Željko i Duško Ivanović su neverovatni treneri, dokazani. Imaju sistem. Mene sve to motiviše, ovde u ABA ligi se sve vrti oko košarke i to mi se dopada“.

Svestan je i Italijan da su u ovom momentu Partizan i Crvena zvezda apsolutni ABA lige jer na papiru imaju ubedljivo najbolje timove.

Nema dileme. Partizan i Zvezda su na vrhu trenutno i po budžetu i po kvalitetu igrača. I Budućnost ima znatno veći budžet od nas, ali budžet nije bitan, to me ne zanima. Zanima me kako se igrači ponašaju, da li daju svoj maksimum. U ovom momentu ne znam koji je maksimum mojih igrača. To je puzla koja se sastavlja. Za sada kompletna slika je nejasna“.

Već smo napomenuli da Pjaniđani zna da zablista kada to niko ne očekuje. Pamti se još uvek čudesna titula u Izraelu kada je na klupi Hapoel Jerusalima postao prvak države iako mu je direktan konkurent bio moćni Makabi iz Tel Aviva koji kao po pravilu osvaja titule u Izraelu, ali te 2017. godine Italijan je pomrsio račune Ponosu Izraela. Postavlja se pitanje da li nešto slično može da uradi i u ABA ligi?

Ovde je još teže uraditi tako nešto, ovde je potrebno dvostruko čudo, možda i trostruko. Tamo je bio samo Makabi, ovde ima mnogo izvanrednih timova. Naravno želim da uradim nešto sjajno i veliko u ABA ligi, možda ne u prvoj sezoni, ali za dve ili tri... Sigurno da niko od nas ne očekuje titulu, ali na to sam navikao. Bio sam otpisan i u Sijeni, pa i u Jerusalimu, ali ja volim da se nadmećem. Nisam došao ovde samo da bih učetvovao i da čekam da me neko pobedi i izbaci. Ista stvar je i u Evrokupu, mislim da smo među klubovima sa najmanjim budžetom, ali idemo od utakmice u utakmicu sa razmišljanjem da možemo da pobedimo. Takav mentalitet je potreban bez obzira na protivnika“.

Kao neko ko je još na početku projekta, Pjaniđani ne želi da daje jasne prognoze o ekipi koja je prethodnih godina uvek bila pri vrhu, ali nikada nije uspela ozbiljnije da ugrozi večite rivale. Pravu priliku da vidi kako tim izgleda na delu je u Podgorici na Superkupu ABA lige. Tu smo uostalo i obavili razgovor sa iskusnim trenerom, na parketu „Morače“.

Ovo je period kada pravimo ideje, navikavamo se jedni na druge. Sada imamo tri utakmice u svega tri dana, i tu ćemo videti gde smo trenutno. Biće puno informacija koje treba da procesuiramo, ali zbog toga smo ovde u Podgorici“.

Pjaniđani na treningu u Podgorici (© ABA)Pjaniđani na treningu u Podgorici (© ABA)

Ipak, neki ciljevi već postoje.

"Cilj prve godine ovog projekta je da ostanemo unutar planiranog budžeta i da damo šansu mladim igračima kako bi napredovali i zato mislim da će ovi prvi meseci biti takvi da treba da vidimo kakav potencijal imamo, a tek negde od decembra ću imati jasniju sliku kakav tim možemo da budemo".

Cedevita u ovom momentu ima nekoliko vrlo zanimljivih igrača na čelu sa Jakom Blažičem i Džastinom Kobsom koji će biti lideri kada je iskustvo u pitanju, a tu je i Gregor Glas, nekadašnji igrač Partizana koji je bez ikakve dileme budućnost tima iz Ljubljane.

„Ako me pitate o igri na parketu, za sada nije dobro, ali isto tako jedna stvar je sjajna, zapravo izvnredna... mentalitet u ekipi je baš onakak kakav treba da bude. Klub je izvanredno organizovan, jasno su mi dali zaduženja i mislim da idemo u pravom smeru ali za konkretne odgovore, moramo ponovo da pričamo u decembru

Kao što smo istakli, Pjaniđani je bio daleko od očiju evropske košarkaške javnosti. Radio je u Kini, tačnije u Pekingu.

Bilo bi nam potrebno dva sata da razgovaramo da bih vam barem malo objasnio kako je bilo u Kini. Potpuno je drugačije u odnosu na Evropu. Američki igrači rade jednu stvar, kineski nešto durugo. Svi imaju neka zaduženj, ali sve u svemu jedno lepo iskustvo. Drugačije, ali lepo. Još uvek imam veze sa tamošnjom košarkom. Ostao sam u ulozi savetnika. Oni svakako imaju velike planove i rade sve što je do njih na ekspanziji košarke“, završava Pjaniđani dok vrti parče papira u rukama, a već spremne akcije koje moraju da se uigraju.


tagovi

Cedevita OlimpijaSimone Pjaniđani

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara