©Starsport
©Starsport

Poznati svi učesnici Mundobasketa 2023: Srbija poslednja izborila vizu, Španija brani titulu, nema Argentine, četiri debitanta

Vreme čitanja: 4min | pon. 27.02.23. | 23:48

Mogli smo dalje i uz poraz, s ozbirom da je Turska deklasirali Belgiju, ali smo se na vreme postarali da ne bude drame

Poslednjeg dana kvalifikacija za Svetsko prvenstvo Srbija je savladala Veliku Britaniju 101:83 i postala 32. učesnik planetarne smotre u Japanu, Indoneziji i na Filipinima (od 25. avgusta do 10. septembra).

Orlovi su poslednji bukirali kartu za samit najboljih svetskih selekcija, a finalnog dana kvalifikacija odigrano je još nekoliko utakmica bez većeg takmičarskog značaja.

Izabrane vesti

Nemačke je pobedila Finsku u Espou 87:81, uz briljantnu partiju Johanesa Fojtmana koji je ubeležio 23 poena, uz po devet skokova i asistencija. Istakao se i talentovani Justus Holac sa po šest poena i skokova, ali i 14 završnih dodavanja. Obe selekcije su prethodno imale obezbeđen plasman.

Sloveniju neće boleti poraz od Izraela u Koperu - 79:87 - jer je i pre meča imala overenu vizu za Mundobasket, dok su Izraelci bili otpisani.

Ipak, Aleksandra Sekulića može da raduje izvrsno izdanje doskorašnjeg košarkaša Partizan Mozzart Beta Gregora Glasa koji je ubacio čak 26 poena. Sa druge strane Nimrod Levi je prednjačio sa 20 poena.

U okviru naše grupe, Letonija i Grčka, preostala dva tima koja su izborila plasman na Svetski kup, ukrtile su koplja u Rigi, a domaćin je slavio u prilično neefikasnom susretu sa 67:57.

Letoniju su do devete pobede vodili Toms Leimanis i Arturs Strautins sa po 11 poena, dok kod Helena nije bilo dvocifrenih.

Iako plasman nije bio na talonu, došlo je do drame u Malmeu, gde je Estonija poenima sa linije penala na osam sekundi do kraja stigla do pobede 72:71.

Neće ove dve selekcije igrati narednog leta na završnom turniru, ali su makar pružile dobru predstavu prisutnima u Balitska hali.

Blistao je Melvin Pancar sa 23 poena, osam skokova i pet asistencija, ali nije bio njegov sjajni performans dovoljno dobar da bi se srušili Estonci, kod kojih se sa 14 poena izdvojio Kristjan Kicing.

I za kraj, debakl Belgije u Monsu protiv Turske - 54:82. Taj rezultat je odgovarao Srbiji u slučaju poraza od Velike Britanije, ali su izabranici Svetislava Pešića odradili svoj deo posla.

Tursku je predvodio Doguš Ozdemiroglu sa 19 poena, Erdžan Osmani je dodao 15 poena, dok je Šehmus Hazer ubacio 13. U poraženoj ekipi dvocifren samo košarkaš Budućnosti Manu Lekomt sa 14 poena.


KONAČNO STANJE PO GRUPAMA U EVROPSKIM KVALIFIKACIJAMA ZA MUNDOBASKET



MUNDOBASKET 2023

Srbija je tako zaokružila listu nacija koje će se boriti za svetski tron, a iz Evrope će se takmičiti još 11 selekcija, među kojima je i branilac titule iz 2019. Španija. Letonija i Gruzija su debitanti. Afrika ima pet predstavnika, od toga dva debitanta (Zelenortska ostrva i Južni Sudan), američki kontinenti sedam, ali bez Argentine koja je šokantno eliminsana na poslednjem koraku, dok domaćini Japan i Filipini predstavljaju dve od osam selekcija iz Azije i Okeanije.

Prvi put na planetarnoj smotri neće igrati jedan od domaćina, jer je Fiba želela da Indonezija bude koliko-toliko konkurentna, pa joj je kao uslov postavila makar plasman u četvrtfinale Azijskog kupa. Ali kako je Kina bila prejaka u osmini finala, san Indonežana se ugasio.

Dobićemo i najmanjeg učesnika u istoriji planetarnih smotri, a to je selekcija Zelenortskih ostrva sa oko 572.000 stanovnika.

Žreb je na programu 29. aprila na Filipinima, koji će uz najbolje rangirane selekcije biti smešteni u prvi šešir. Tri domaćina dobila su i privilegiju da biraju po tim koji će ugostiti. Na Filipinima će grupnu fazu igrati SAD, Slovenija u Japanu, a Kanada u Indoneziji.

Završni turni igra se u tri faze. Prvo će se 32 kvalifikovana tima poređati u osam grupa sa po četiri reprezentacije (A-H) u jednokružnom sistemu gde će svi članovi grupa odmeriti snage jedni sa drugima po jednom. Po dva najbolja tima iz svake grupe idu u drugu fazu, gde će biti sastavljene četiri grupe (I-L) od po četiri učesnika (isti sistem). Po dva najbolja tima iz svake grupe idu u četvrtfinale, a novog svetskog šampiona dobićemo 10. septembra na Filipinima.

UČESNICI SVETSKOG PRVENSTVA 2023

Afrika (5): Angola, Zelenortska ostrva, Egipat, Obala Slonovače, Južni Sudan

Američki kontinenti (7): Brazil, Kanada, Dominikanska Republika, Meksiko, Portoriko, SAD, Venecuela

Azija i Okeanija (8): Australija, Kina, Iran, Japan, Jordan, Liban, Novi Zeland, Filipini

Evropa (12): Finska, Francuska, Gruzija, Nemačka, Grčka, Italija, Letonija, Litvanija, Crna Gora, Slovenija, Španija i Srbija


tagovi

Kvalifikacije za Mundobasket 2023Mundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara