"Edi Kastels, selektor Belgije"
"Edi Kastels, selektor Belgije"

PREDSTAVLJAMO VAM BELGIJU: Mogu li iskusni Lavovi da se izbore sa mladim Orlovima?

Vreme čitanja: 4min | sre. 11.09.13. | 11:16

U pitanju je vrlo "matora" selekcija, posle Finske (29,1) tim sa najvećim prosekom godina – 28,6. Prve tri zvezde tima igraju u ACB ligi

Edi Kastels, selektor BelgijeReprezentacija Srbije svoj pohod ka četvrtfinalu počinje za svega nekoliko sati, a gledajući na to koje su ekipe prošle u drugu fazu, "najlakši" zadatak mogla bi da ima baš u prvom kolu, kada se sastaje sa Belgijom (17.45). S obzirom da je ovo prvenstvo prepuno iznenađenja i velikih pobeda "malih" timova, naši momci će u svaki meč morati da uđu sa dozom opreza.

Belgija je reprezentacija koja je u dosadašnjoj košarkoj istoriji ubeležila svega dva učešća na velikim takmičenjima, oba na tlu Starog kontinenta. Prvo učešće zabeleženo je još davne 1935. godine na prvom Evropskom prvenstvu u Ženevi, kada je zauzela šesto mesto. Zatim je usledio post dug 76 godina, da bi ovaj tim otišao na Evrobasket u Litvaniju 2011. godine. Međutim, tamo se Belgija nije baš proslavila, s obzirom da je izgubila svih pet susreta i bila među tri poslednje reprezentacije na turniru, zajedno sa Letonijom i Portugalom.

Izabrane vesti

Na svom trećem velikom takmičenju Lavovi su do druge faze i istorijskog uspeha u Sloveniji došli posle tesnih pobeda nad selekcijama Nemačke (77:73) posle produžetka i Velike Britanije (76:71), dok je u susretu sa Ukrajinom pobeda bila na dohvat ruke. Ipak, Judžin Džeter je košem uz faul tri sekunde pre kraja doneo trijumf četi Majka Fratela, pa Belgija u narednu rundu ne nosi bodove.
"Belgijski tim ima nekoliko iskusnih igrača koje predvodi Aksel Ervel. Imaju i dosta dobrih šutera, koji na ovom turniru nemaju visok procenat uspešnosti. Međutim, na velikim takmičenjima se ne gleda individualna statistika, već timska igra. Mi poštujemo svakog protivnika. Sigurno da imamo kvalitetniji tim od selekcije Belgije, ali moramo na pravi način da postavimo i pripremimo utakmicu, smanjimo oscilacije i da imamo mnogo bolju kontrolu", rekao je selektor Ivković.

Tokom prvog dela turnira ova ekipa je pokazala da joj je najjače oružje vrlo agresivna igra u odbrani, koja može naterati protivnika da izgubi veliki broj lopti. Ono što je takođe krasilo Belgiju jesu laki poeni iz kontranapada, koji su dolazili kao posledica već pomenute izuzetno čvrste defanzivne postavke.

U pitanju je vrlo iskusna selekcija, posle Finske (29,1) tim sa najvećim prosekom godina – 28,6. Prva zvezda ekipe je Aksel Ervel, inače košarkaš Bilbaa. Ervel je igrač vrlo dobrih atletskih i fizičkih karakteristika, izuzetan u skok igri. Iako najviše poena postiže u i oko reketa, ume da pogodi i šut za tri poena onda kada je to najpotrebnije. U prvoj fazi 30-godišnji krilni centar je prosečno beležio po 11.2 poena, 7.8 skokova i 1.4 asistencije i na njega će naši momci morati da obrate posebno pažnju. Na turniru u Istanbulu Srbiji je ubacio deset poena.

Sem Van Rosom je takođe neko ko bi mogao da zadaje muke odbrani Orlova. Plejmejker Valensije je tokom cele prve faze bio konstantan u formi, a najbolju partiju pružio je protiv Francuske, kada je ubacio 12 koševa i uhvatio čak osam lopti, iako je visok svega 188 centimetara. Van Rosom je tip igrača koji se ne plaši da uđe u duel, u odbrani igra vrlo jako na svakom protivniku i biće interesantno videti kako će izgledati njegov okršaj sa Stefanom Markovićem.

Žonatan Tabu u duelu sa Lukom ŠtajgeromU sastavu se nalaze i trojica igrača poreklom iz Republike Kongo – Žonatan Tabu, Gi Muja i Ven Mukubu, od koji se najviše ističe prvopomenuti bek Saragose. Posebno dobre partije ovaj 28-godišnjak pružio je protiv Ukrajine i Nemačke, kada je mečeve završavao sa 13 poena, pet skokova i četiri asistencije, odnosno 15 poena, šest uhvaćenih lopti i pet asistencija. U susretu sa Francuskom Tabu se uklopio u formu ostatka tima – prvo poluvreme odlično, drugo za zaborav. Ipak, svojom brzinom i solidnom tehnikom može predstavljati pretnju iz senke po koš Srbije.

Podsetimo, naši momci imali su priliku da se sa Belgijom sastanu na poslednjem pripremnom turniru u  Istanbulu, kada su slavili rezultatom 79:52. U prvih 20 minuta te utakmice Lavovi su pokazali čime raspolažu, a interesantno je da su u drugoj četvrtini Dudinim pulenima ubacili čak 34 poena (!). Naravno, Orlovi su se kasnije trgli i furioznom igrom u drugom poluvremenu protivnika sveli na po devet poena u obe četvrtine. U najgorem sećanju ostao im je Danilo Anđušić, koji je ubacio pet vezanih trojki. Nadamo se da će tako biti i danas.

Belgijanci su i protiv Francuske odigrali jedan vrlo sličan meč, što samo pokazuje da se ovaj tim ne plaši nikoga i da može da igra sa svakim.

EUROBASKET – 2. RUNDA – 1. KOLO:

Grupa E:

14.30 Letonija – Ukranija
17.45 Belgija – Srbija
21.00 Litvanija – Francuska

Grupa F, 12. septembar:

14.30 Finska - Hrvatska
17.45 Grčka  - Španija
21.00 Slovenija - Italija

(FOTO: Action Images)


tagovi

Aksel ErvelBelgijaEurobasket 2013eurobasket2013EvropaSem Van Rosom

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara