Foto: AFP
Foto: AFP

Preokret na Istoku! Boston na korak od 12 godina čekanog finala, Majami se raspao u drugom poluvremenu

Vreme čitanja: 3min | čet. 26.05.22. | 05:28

Ekipa Erika Spolstre još jednom katastrofalno šutirala

Dva puta je Majami vodio u finalu Istočne konferencije, ali se nakon pete utakmice serije našao na pragu eliminacije. Boston je napravio brejk u FTX Areni, preokrenuo rezultat i stigao na korak od velikog finala, svog prvog još od 2010. godine – 93:80.

Boston je još jednom odigrao defanzivno fantastičnu utakmicu, posle 82 poena na svom terenu, sveo je ekipu Erika Spolstre na svega 80 pred njenim navijačima, što je najslabiji učinak jednog tima u ovogodišnjem plej-ofu kod kuće. Ipak, više nego sa čeličnom odbranom Seltiksa borio se Hit sa svojim šutem kroz čitavu utakmicu.

Izabrane vesti

Izostanak Tajlera Hiroa najprimetniji je bio upravo kroz taj parametar, a nijedan pogođen šut iz igre Kajla Laurija (0/6) i Maksa Štrusa (0/9), te nekoliko velikih promašaja Džimija Batlera presudno su uticali na to da ekipa Erika Spolstre petu utakmicu završi sa procentom uspešnosti šuta iz igre od svega 31,9 odsto, odnosno tek 15,6 odsto pri šutu za tri poena (7/45?!)… Tri ih je iz deset pokušaja pogodio Dankan Robinson, dok su njegovi saigrači zbirno pogidili tek jednu više.

Opet, Majami je na pauzi imao pet poena prednosti zahvaljujući slabom startu utakmice Džejlena Brauna i Džejsona Tejtuma. Pomenuti duo je udruženim snagama u prvom poluvremenu pogodio tek tri od 16 šuteva (njihov najgori kombinovani učinak za poluvreme u čitavoj sezoni), što je držalo domaćina u životu. U tim trenucima ništa nije ukazivalo na “čišćenje“ Majamija. Štaviše, delovalo je kao da će se ponoviti drama iz treće utakmice serije.

Međutim, serijom 0/8 iz igre u uvodnih pet minuta drugog poluvremena (17 odsto šuta iz igre u trećoj četvrtini) Vrelina je najavila “gašenje“ u nastavku. Košarkaši Hita su u tom periodu pogađali jedino sa linije bacanja i nekako uspevali da uhvate priključak. No, kao što je svaki dosadašnji meč finala Istoka bio obeležen serijom nekog tima, ni večerašnji nije bio izuzetak. Ovoga puta seriju je napravio Boston, i to kakvu – 24:2, u kojoj je glavnu reč imao Džejlen Braun sa 13 poena i tako se iskupio za slabe brojke u prvom delu meča.

Bem Adebajo je kao jedini raspoložen u domaćem sastavu u par navrata pokušavao da digne svoju ekipu, ali bi svaki put usledio odgovor Seltiksa, brutalan poput zakucavanja Džejlena Brauna na oko pet minuta pre kraja.

Braun je meč završio kao najefikasniji sa 25 poena, dok je Tejtum imao 22, ali i 12 skokova i devet asistencija. Al Horford je doprineo sa 16 poena, dok je dva manje ubacio Vajt. Na suprotnoj strani je pomenuti Adebajo bio najistaknutiji sa 18 poena, ispratio ga je Vinsent sa tri manje, Batler je ubacio 13 (uz šut iz igre 4/18), a samo je još Robinson bio dvocifren sa 11.

NBA PLEJ-OF - FINALE ISTOKA

Četvrtak

Majami - Boston 80:93, peta utakmica /2:3 u seriji/

/Adebajo 18 - Braun 25/


tagovi

Majami HitBoston SeltiksNBA plej-of

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara