Danilo Anđušić (© Star Sport)
Danilo Anđušić (© Star Sport)

Protiv Fenera prekinut niz ludih poraza Partizana - odbrana pokazala znakove života (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pet. 10.11.23. | 16:16

Znao je Partizan Mozzart Bet da izgubi nemoguće lošom odbranom, ali protiv Fenrebahčea je najzad viđeno da crno-beli mogu i da zaključaju protivnika

Kada je Pi Džej Doužer loše dodao Frenku Kaminskom na pet sekundi pre kraja meča protiv Fenerbahčea u krcatoj Areni gde je Partizan Mozzart Bet posle pravog rata na terenu došao do prednosti iako je u jedno momentu bio u zaostatku 15 poena, svima su pred očima sevnule neke prethodne situacije gde je ekipa Željka Obradovića uspevala da izgubi nemoguće. Ipak, sada je bilo drugačije.

Ovoga puta crno-beli nisu sebi dozvolili kiks u poslednoj sekundi. Odigrali su sjajnu odbranu, zaključali Skotija Vilbekina koji nije bio u stanju da pogodi iz preteške pozicije. Usledila je erupcija oduševljenja, kako trener Obradovića, tako i publike.

Izabrane vesti

"Igrali smo dva različita poluvremena. U najavi sam rekao da Fenerbahče najviše šutira za tri poena u Evroligi. Bili su čak i iznad proseka u prvom poluvremenu, u drugom 7/17. Svi ti procenti su doveli do toga da okreneno utakmicu i na kraju pobedimo u završnici u kojoj je sve moglo da se dogodi. Kao i ta prodana lopta iz auta, gde je čovek bio sam ispod koša, ali to je deo košarke. Ekipa je nošena neverovatnom energijom koja je dolazila od publike i hvala navijačima. Na poluvremenu smo pričali da treba da menjamo odbranu i da verujemo da se vratimo. Na kraju smo uspeli ono što nismo u par utakmica koje smo gubili na isti način, našim greškama. Ovoga puta je i sreća bila na našoj strani, ali smo i igrali pametnije" rekao je bio Željko Obradović posle meča.

Bila je to jedna od retkih situacija gde je Partizan odbranom uspeo da spreči preokret i obezbedi trijumf. Prethodne sezone su pobede u dramatičnim finišima uglavnom obezbeđivali napadom, dok je odbrana vrlo često bila problematična u tim situacijama.

Dovoljno je samo da vratimo u Vitoriju u 6. kolo kada je Partizan imao sve u svojim rukama, ali Baskonija je imala napad za pobedu. Željko Obradović je bacio sve karte na odbranu, ali na kraju je tim izgubio. Prvo je Kodi Miler Mekintajer ostao u potpunosti sam na šutu za tri, na sreću nije pogodio, ali Čima Moneke je uhvatio skok u napadu i pogodio dva slobodna bacanja koja su donela trijumf Baskoniji u poslednjoj sekundi meča odigranog prošle nedelje.

Taj poraz u Španiji nije jedini ove sezone koji je stigao posle dramatičnog finiša i lošije odbrane u poslednjim trenucima. I Mega je šokirala crno-bele ove sezone u ABA ligi kada je Uroš Plavšić iz nestvarne situacije ubacio koš za pobedu, a posle gledanja snimka se videlo da je zapravo Uroš Trifunović postigao autokoš.

Partizan se na tom meču regionalne lige vratio iz provalije od -20. Došao na korak do trijumfa, ali na kraju sve prosuo lošom poslednjom odbranom.

Sada se vraćamo na prošlu sezonu koja je imala brojne situacije vredne pomena. Ponovo Vitorija, ponovo koš u poslednjoj sekundi. I dalje se prepričava momenat kada je Partizan imao tri poena prednost u 2. kolu prošle sezone, ali je onda Markus Hauard preko Kevina Pantera i Zeka Ledeja pogodio trojku. Partizanovi Amerikanci su propustili da naprave faul, meč je ušao u produžetak, a Baskonija je slavila u dodatnih pet minuta.

Pamtiće se i prvi istorijski derbi u Evroligi prošle sezone kada je Partizan izgubio šutem Nemanje Nedovića. Ponovo je scenario bio isti. Partizan je došao do izjednačenja u poslednjem minutu, sve se svelo na odbranu. Luka Vildoza je probio u reket i povukao sa sobom sve igrače crno-belih, usledio je pas ka otvorenom Nemanji Nedoviću koji je pogodio trojku za pobedu posle šest promašaja sa distance na tom istom meču.

Sve su ovo situacije u kojima je Partizan gubio utakmice u neizvestnim završnicama. Pobede je uglavnom ostvarivao izvanrednim napadom, pre svega šutevima Kevina Pantera i Džejmsa Nanelija. Naravno najupečatljiviji šut za pobedu je onaj iz prošle sezone kada je Panter srušio Real na startu plej-of serije.

Mora da se napomene i Panterov pogodak protiv Monaka u Monte Karlu kada su crno-beli obezbedili plasman među osam najboljih.

Tu je i koš Džejmsa Nanelija u Splitu kada je sprečio senzaciju u ABA ligi.

Kada se sve sa gleda, jasno je da je napad znatno jače oružje Partizana od odbrane. Međutim, meč protiv Fenrebahčea je pokazao da i odbrana može da bude na izuzetno visokom nivou kada napad zakaže. Dolazak Bruna Kabokla bi trebalo da u tom segmentu pomeri stvari u pravom smeru. Na njegov debi u crno-belom dresu se i dalje čeka.

Kako će to izgledati naredne nedelje kada Partizan Mozzart Bet bude igrao u Minhenu protiv Bajerna u sredu, a onda u petak u Beogradu protiv Albe, ostaje da se vidi. Ali recept dobre odbrane postoji. To je drugo poluvreme protiv Fenerbahčea.


tagovi

KK PartizanEvroliga

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara