Džimi Batler (Foto: AFP)
Džimi Batler (Foto: AFP)

Prštalo u sudaru Niksa i Majamija kao nekada, Batler i drugovi napravili brejk u Gardenu (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 30.04.23. | 21:36

Tim koji je kao osmi nosilac sa Istoka dočekao doigravanje, poveo u polufinalnoj seriji konferencije pobedom na gostujućem terenu

Čuda čini Majami Hit. Izbacio je lidera Istoka, Milvoki Bakse, posle pet utakmica u prvoj rundi doigravanja i postao prvi tim koji nokautirao prvog nosica na startu plej-ofa još od 2012. godine. Ukrstio se sa Njujork Niksima u polufinalu konferencije i tako obnovio veliko rivalstvo ovih timova, koje se smatra jednim od najžešćih u NBA zbog čuvene serije od četiri vezana plej-of okršaja između 1997. i 2000, ali i Peta Rajlija koji je dve godine ranije napustio tim iz Velike jabuke i otišao na Floridu, gde je danas predsednik košarkaških operacija.

Obilovali su tada mečevi agresivnom igrom, velikim brojem faulova i generalno fizičkom igrom za koju je baš Rajli bio "optuživan". Posle prve utakmice u polufinalu Istoka između Njujorka i Majamija ove sezone, čini se da nas čeka nešto slično. Istopila se prednost Niksa u drugom poluvremenu utakmice u Medison Skver Gardenu pred Vrelinom sa Saut Biča, Džimi Batler i drugovi su preuzeli kontrolu i odmah na startu serije došli do brejka - 108:101.

Izabrane vesti

Naravno, Batler je predvodio pobednički sastav sa 25 poena, 11 skokova i četiri asistencije. Prebacio je marginu od 200 poena u ovosezonskom plej-ofu, što je za rukom dosad pošlo samo Devinu Bukeru, ali je Majamijev as trenutno prvi strelac doigravanja.

U finišu susreta mu je proklizala noga pri prodoru, pao je i uhvatio se za članak sa bolnom grimasom na licu, ali je nastavio da igra, a kamere su uhvatile reakciju trenera Erika Spolstre koja dovoljno govori koliko je važno da Džimi ostane zdrav. U narednim satima će se znati više o stanju 33-godišnjeg lidera Majamija.

Ispratio ga je Gejb Vinsent sa 20 poena i pet asistencija, a važnu ulogu odigrao je i iskusni Kajl Lauri sa 18 poena, šest asistencija, pet skokova i četiri blokade! Pridružio se Kevinu Mekhejlu kao jedini igrač sa 15-5-5-4 nastupom sa klupe u plej-ofu.

Bem Adebajo je dodao 16 poena, uz osam skokova, a vredan doprinos dali su i Kevin Lav sa devet poena, pet skokova i četiri završna dodavanja, kao i Kejleb Martin sa devet poena i pet skokova.

Za Nikse opravdanje može da bude izostanak Džulijusa Rendla, koji je par sati pre utakmice otpisan zbog povrede. Ipak, Majami je tokom prve runde ostao bez dvojice bitnih igrača: Tajlera Hiroa i Viktora Oladipa. Obojica su otpisani do kraja doigravanja.

U Rendlovom odsustvu izdvojio se Ar Džej Beret sa 26 poena, devet skokova i sedam asistencija, dok je lider Niksa u ovosezonskom plej-ofu, sjajni Džejlen Branson dodao 25 poena, uz sedam asistencija i pet uhvaćenih lopti.

Ispratili su ih Obi Topin sa 18 poena i osam skokova, kao i Džoš Hart sa 10 poena i osam uhvaćenih lopti. Mičel Robinson je imao sedam poena, ali i 14 skokova.

Niksi su bili bolji rival u prvom poluvremenu. Ubedljivo dobili prvi kvartal posle nešto sporijeg početka, na krilima odlične igre Bereta i Topina. Serijom 12:1 su došli do kontrole, te su prvi odmor dočekali sa 11 poena viška. Pokazao je Majami reakciju preko Vinsenta i Batlera, ali Tibodoova četa je čuvala prednost, pa je posle 24 minuta igre imala plus pet (55:50).

Iskusni Kevin Lav je imao dobru rolu početkom drugog poluvremena, kada je Vrelina preuzela kontrolu. Razigrao se i Batler, pa su gosti poslednji odmor dočekali sa viškom od šest poena (81:75). Vodila se velika borba u odlučujućih 12 minuta, Niksi su na sve načine pokušavali da se vrate, prišli i na minus tri, ali Majami se nije dao slomiti. Ratnički duh Batlera i drugova je izbio na površinu i sa "nožem među zubima" su izdržali.

Nikse je na kraju koštao i očajan šut za tri, ali i sa linije penala. Ubacili su samo sedam hitaca s distance iz 34 pokušaja (20,6 odsto) i sa crte gađali sa svega 60 odsto preciznosti (12/20).

NBA PLEJ-OF

Nedelja

Njujork - Majami 101:108, 0-1 u seriji

/Beret 26 - Batler 25/

Sakramento - Golden Stejt U TOKU, 3-3 u seriji



tagovi

Majami HitNjujork NiksNBA plej-ofDžimi BatlerDžejlen BransonAr Džej BeretBem AdebajoErik SpolstraPet Rajli

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara