Matijas Lesor (@Starsport)
Matijas Lesor (@Starsport)

Puče stotka: Nepogrešivi kapiten Zagorac i debitant Lesor za ubedljivu pobedu nad Zadrom

Vreme čitanja: 5min | pon. 03.01.22. | 19:53

Ekipa Vladimira Anzulovića ipak lak plen za crno-bele...

Prijala je pauza ekipi Partizana. Imali su više vremena za trening i pripremu utakmice i to se odmah osetilo. Puleni Željka Obradovića su u 14. kolu ABA lige predvođeni kapitenom Radetom Zagorcem rutinski savladali ekipu Zadra i došli do 11. pobede - 103:72.

Odlično je kapiten počeo meč, kada god je bio u igri doprinosi je na razne načine: bacao se po parketu, krao lopte, otvarao tranziciju, pokrivao u odbrani i pogađao iz svih oružja. Naštelovao je ruku na startu, postigao sedam od prvih osam poena crno-belih i videlo se da će ovo biti njegovo veče. Nije u poslednje vreme bio na nivou na koji nas je navikao, ali svojevremeno jedan od najtalentovanijih igrača u Srbiji ponovo je pokazao da je s razlogom nosio to zvanje. Susret je okončao sa 17 poena i po tri skoka i ukradene lopte, ali i bez promašaja iz igre (5/5 za dva i 2/2 za tri).

Izabrane vesti

Slomili su Obradovićevi puleni žilavog rivala u trećoj deonici. Delovalo je i ranije da su na pragu da naprave ključnu prednost, ali je ekipa Vladimira Anzulovića uporno pronalazila način da se vrati. Sve do poslednjih 15 minuta, kada je posle nekoliko minijatura kapitena Zagorca Partizan po prvi put stekao 16 poena prednosti.

Početkom odlučujućeg perioda još jednom su gosti krenuli iz sve snage, ali bio je ti poslednji pokušaj Zadrana da nešto izvuku iz ovog susreta. Pogodili su par trojki, ali nisu uznemirili vidno kvalitetnijeg i raspoloženijeg rivala, koji je odgovorio istom merom. Nestalo je potom goriva gostima iz Hrvatske i razlika je rasla iz minuta u minut.

Debi u dresu Partizana večeras je upisao Matijas Lesor. Novajlija se našao u startnoj petorci i odmah je opravdao Obradovićevo poverenje. Imao je nekoliko sjajnih poteza u odbrani, par atraktivnih poteza i nije se štedeo nijednog trenutka. Videlo se da je spreman da se podredi ekipi, da je u prethodnih par godina sazreo i da će biti veliko pojačanje za crno-bele. Prvi meč u novim bojama okončao je sa 11 poena i osam skokova (indeks 16).

U poslednjem kvartalu se razgoropadio i Balša Koprivica, koji je pokazao Lesoru da ga čeka zdrava, ali i vrlo kvalitetna konkurencija u nastavku sezone. Mladi centar je susret okončao sa 17 poena i šest uhvaćenih lopti. Raduje crno-bele i njihovu armiju navijača i solidna rola Rodiona Kuruca. Letonac je loše počeo meč, izgubio par lopti, ali se uzdigao i na kraju bio četvrti dvocifren čovek u crno-belim redovima sa 11 poena (2/2 za tri poena).

Kod Zadra je 16 poena na kraju ubacio Tomislav Buljan, dok je 14 poena dodao Džastin Karter. Dvocifren je sa 10 bio i Domagoj Vuković.

Prvi kvartal protekao je u periodima dobre i loše igre crno-belih na oba kraja parketa. Najpre je debitant Lesor bio sjajan u odbrani, a Zagorac u napadu, pa je domaćin stigao do 10:2 za nešto manje od četiri minuta. Usledio je pad, koji je Zadar iskoristio i posle teških poena Kartera pod faulom (pogodio o dodatno bacanje) i efektnog zakucavanja Drežnjaka stigao do izjednačenja (12:12). Usledila je reakcija sa klupe Partizana, koja je odmah dala rezultate. U igru je ušao i Glas koji iz prvog šuta na utakmici pogađa trojku za +6. U finišu kvartala je bilo grešaka na obe strane, par loših poteza Kuruca, pa se na odmor otišli sa 21:16 u korist Obradovićeve ekipe.

Tvrda prva polovina druge deonice. Obe ekipe su teško dolazile do poena, gosti nešto teže, pa je Partizan uspevao da zadrži prednost. Ušlo se potom u nešto brži ritam i ponovo su se crno-beli bolje snašli. Trojkama Ledeja, pa Mura uspeli su da steknu i 13 poena viška na 123 sekunde do isteka prvog poluvremena. Nekoliko sjajnih poteza izveo je i večeras vrlo raspoloženi Zagorac, koji je odigrao najbolje poluvremenu u sezoni. Obradovićevi puleni su sačuvali dvocifrenu prednost (43:32), a kapiten je za 13 minuta u igri ubacio devet poena uz po dve uhvaćene i ukradene lopte - indeks 11. Sjajan podatak je da su se svi igrači koji su ulazili u igru upisali u listu strelaca izuzev Smailagića (Dangubić i Madar ostali na klupi).

Raspucali su se košarkaši oba tima po povratku sa pauze. Na momente je delovalo da će nešto brža igra više odgovarati gostima, koji su uspeli da istope veliki zaostatak, ali su onda Lesor i Zagorac stupili na scenu. Kapiten nije mogao da promaši, Francuz se žestoko borio pod košem i prednost Partizana je posle sedam minuta igre u trećoj deonici iznosila 16 poena. Zadrani su pokušavali da se vrate šutevima sa distance, ali im nije polazilo za rukom, pa su na poslednju pauzu otišli sa minus 15.

Krenuli su gosti na sve ili ništa, pogodili nekoliko trojki na startu poslednjeg kvartala, nekoliko teških šuteva, ali to nije uplašilo crno-bele. Ostali su hladne glave, sačekali pravi trenutak i sa nekoliko vezanih poena slomili otpor rivala. A onda ga i potpuno dotukli. Na kraju su uz nekoliko sjajnih poteza Koprivice stigli i do 103 poena.

PARTIZAN - ZADAR 103:72

/21:16, 22:16, 27:23, 33:17/

Dvorana: Štark Arena (Beograd)

Sudije: Milivoje Jovčić, Krunoslav Peić, Radoš Arsenijević

Partizan: Kuruc 11, Panter 8, Ledej 5, Zagorac 17, Avramović 10, Koprivica 17, Dangubić, Smailagić 10, Mur 9, Glas 5, Lesor 11, Madar.

Zadar: Karter 14, Marčinković 8, Paponja, Vuković 10, Bursać 6, Junaković 7, Buljan 16, Drežnjak 6, Mavra 5, Tompson.

ABA LIGA - 14. KOLO

Nedelja

Borac Čačak - Igokea 61:88

/Lešić 13 - Voler 16/

Krka - Cedevita Olimpija 83:90

/Tomas 21 - Pulen 22, Ogust 22/

Split - Crvena zvezda 62:66

/Šorter 24 - Ivanović 11/

Ponedeljak

Cibona - Mornar 65:82

/Gnjidić 14 - Mihailović 19/

Partizan - Zadar 103:72

/Zagorac 17 - Karter 14/

Odloženo

FMP - Budućnost

Studentski centar - Mega Mozzart



tagovi

Jadranska ligaABA liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara