Košarkaši Crvene zvezde (©MN Press)
Košarkaši Crvene zvezde (©MN Press)

Pukla bruka u Sankt Peterburgu

Vreme čitanja: 5min | uto. 22.12.20. | 19:49

Četvrti najteži poraz Crvene zvezde otkako igra Evroligu u ovom veku

Kada je Bili Beron pogodio svoju prvu trojku na utakmici posle tačno trinaest minuta igre sam pogled na grafiku u donjem uglu ekrana izgledao je kao najstrašnija kazna za navijače Crvene zvezde. Drugačiji ne može ni da bude osećaj za pristalice tima čiji miljenici gube 24 razlike posle nepune četvrtinu i po, na šta još strašnije zvuči podatak da je protivnik već tada stigao do 40 poena...

Pretilo je još tada da Zvezde krene putem najtežeg poraza u evrokupovima - bar u njenoj novijoj istoriji, ako ne i od nastanka kluba -, samo na trenutak kapiten Branko Lazić vratio je tračak nade trojkom na otvaranju drugog poluvremena za "-8" i 48:40 u Zenitovu korist posle solidne druge četvrtine, a onda su kola ipak pala u provaliju - 98:69 (30:12, 18:25, 21:17, 29:15).

Izabrane vesti

Ovo je Zvezdin četvrti najteži poraz otkako igra Evroligu u ovom veku... Najteži i dalje ostaje onaj od Himkija pre nešto više od pet godina kada je razlika iznosila 38 poena, a pamtiće se i oni od Barselone s 34 i Real Madrida s 30 poena. Malo je falilo da ova Crvena zvezda pređe sve granice i postane užasna mrlja u prebogatoj klupskoj istoriji!

Crvena zvezda preskupo plaća svaku lekciju i posle ovoga večeras sve priče o konkurentu za TOP 8 padaju u vodu. Pravo čudo, ma i više od toga biće potrebno beogradskom sastavu da nešto promeni i možda bi najbolje bilo da se fokus sezone usmeri na odbranu trona u Jadranskoj ligi i Superligi Srbije, te da se evropska sezona ne završi na poslednjem mestu tabele Evrolige. Pravu šamarčinu pretrpeli su crveno-beli u Sankt Peterburgu i jasno je svima da izostanak najboljeg igrača i strelca Džordana Lojda zbog pozitivnog testa na virus korona ima uticaj na ovakav rasplet, ali to kako su igrači Saše Obradovića izgledali u najvećem delu susreta u Sibur Areni nije dostojno Zvezdinog dresa. Ni blizu!

Bruka i sramota Crvene zvezde. Ukratko.

--------------------------------------------

ZENIT – CRVENA ZVEZDA 98:69

/30.12, 18:25, 21:17, 29:15/

Sibur Arena, Sankt Peterburg;

Sudije: Sreten Radović, Emin Mogulkoč, Đordi Alijaga.

ZENIT: Rivers 23 (7/8 za tri), Zaharov 3, Pangos 17 (5as), Fridzon -, Holins -, Tomas 7, Beron 13, Puškov -, Zubkov 9, Pojtres 7, Ponitka 7 (6as), Gudaitis 12.

CRVENA ZVEZDA: O'Brajant 13, Hol -, Volden 8, Uskoković 7, Davidovac 10, Lazić 3, Rit 2, Dobrić 9, Simonović 4, Jagodić Kuridža 4, Kuzmić 4, Kolom 5.

--------------------------------------------

Nije Obradović praktično mogao da računa ni na Lengstona Hola koji se našao u sastavu posle ona dva i po minuta u porazu od Budućnosti. Večeras je takođe odigrao samo dva minuta, ali je odmah bilo očigledno da prvi plejmejker nije ni blizu željene forme, niti da se dovoljno oporavio od povrede primicača. Debitantske minute u Crvenoj zvezdi i prve u Evroligi ove sezone upisao je Kino Kolom, ali se i u njegovom slučaju brzo videlo da će mu biti potrebno nekoliko sedmica, ako ne i ceo mesec da uhvati ritam iz nekih ranijih sezona, odnosno iz najboljih dana u dresu Uniksa iz Kazanja. Imao je pet poena za deset minuta, bez asistencije. Od onih koji su večeras uopšte istrčali na parket malo ko je imao učinak vredan pažnje.

Džoni O'Brajant je bio najefikasniji sa 13 poena, ali i pet izgubljenih lopti, a mnogo više od takve statistike zabolelo je verovatno sve pristalice Zvezde to što kao najveće ime u timu nije preuzeo najveću odgovornost, već je najveći deo meča bežao od iste. Dejan Davidovac i Ognjen Dobrić bili su možda i najkonkretniji sa deset, odnosno devet poena, ali sve je to bilo nedovoljno da se spreči težak poraz...

Kej Si Rivers (©Shutterstock)Kej Si Rivers (©Shutterstock)

Zenit je Crvenu zvezdu rastrgao posle izuzetne šuterske predstave! Čak 16 šuteva za tri poena iz 26 pokušaja, odnosno 61,5 odsto sa distance imao je domaćin večeras. Glavni predavač na Zenitovoj šuterskoj klinici večeras bio je Kej Si Rivers! Nekadašnji košarkaš Crvene zvezde ostao je na poen od rekorda karijere. Meč je završio s 23 poena za 22 minuta! Sve je ubacio u drugom poluvremenu i to uz zastrašujućih 7/8 za tri! Upravo je on svojim minijaturama u trećoj deonici usmerio utakmicu i Crvenu zvezdu ka ovakvom raspletu.

Nije tajna da je Zvezdina odbrana šuta sa distance bila jako loša i pre ove utakmice, ali to kako su gosti iz Beograda branili praktično sve što su protivnički igrači ispalili večeras vredno je duboke, stručne analize... Posle onog hica Lazića za 48:40 na semaforu, upravo je Rivers prekratio Zvezdine muke sa tri uzastopna pogotka van polukružne linije. Umesto osam, Zenit je na šest i po minuta do kraja trećeg kvartala imao sedamnaest poena razlike (59:42), a sve što se dešavalo do poslednjeg zvuka sirene bilo je apsolutno pogrešno, razočaravajuće i iznad svega ponižavajuće... Baš kao što je sramota bilo videti rezultat 40:16 posle trinaest minuta, nesuđeno pojačanje Kevina Pangosa s duhom Rasela Vestbruka koji za jednu četvrtinu postiže 15 poena i razara Zvezdinu odbranu svakim novim potezom i to da niko u Lojdovom odsustvu nije imao hrabrosti da povede ekipu i bar časno "pogine" u ledenoj Rusiji...

Pangos je utakmicu završio sa 17 poena, odnosno samo dva u preostale tri četvrtine. Idol Zvezdine publike Bili Beron ispratio je Riversa i Pangosa sa 13 poena i pet asistencija, dok je Arturas Gudaitis dopisao 12 poena.

Pretposlednju utakmicu u 2020. Zvezda igra u Laktašima protiv Igokee, da bi tačku na turbulentnu godinu stavila protiv Panatinaikosa 30. decembra u Beogradu...

EVROLIGA - 16. KOLO

Utorak

Zenit - Crvena zvezda 98:69

/Rivers 23 - O'Brajant 13/

18.30: (2,30) Anadolu Efes (14,5) Barselona (1,70)

20.15: (1,45) Makabi (15,0) Panatinaikos (3,05)

20.45: (4,40) Asvel (17,0) CSKA (1,25)

21.00: (1,15) Real Madrid (20,0) Alba (6,00)

Sreda

18.00: Žalgiris - Bajern

18.45: Fenerbahče - Olimpijakos

20.45: Olimpija Milano - Baskonija

21.00: Valensija - Himki



tagovi

Kej Si RiversKK Crvena zvezdaZenit Sankt PeterburgDejan DavidovacBili BeronKevin PangosDžoni O'BrajantOgnjen Dobrić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara