Košarkašice Srbije (©FIBA)
Košarkašice Srbije (©FIBA)

Puna hala - motiv više: Što ne bi pala i Australija, kad je mogao Japan

Vreme čitanja: 3min | sub. 24.09.22. | 17:38

Košarkašice Srbije u nedelju od 10 časova igraju protiv domaćina Svetskog kupa

Napravile su košarkašice Srbije veliko iznenađenje kada su u drugom kolu Svetskog kupa pobedile Japan. Morale su da im čestaju igračice koje su pred start takmičenja proglašene za jednog od favorita da se nađu u polufinalu. Stigle su Japanke u Sidnej sa zvanjem olimpijskog vicešampiona i sa velikim ambicijama. Međutim, naše devojke su im malo poremetile planove, pa sada obe selekcije u grupi B imaju skor 1-1.

Naredni izazov za izabranice Marine Maljković biće obračun sa Australijom (nedelja, 10.00). Domaći tim je takođe visoko rangiran na listi favorita... Ipak, već na startu se okliznuo protiv Francuske i pokazao da je ranjiv. Posle toga je Mali osetio svu njihovu snagu, pa je "počašćen" sa 118 primljenih poena. Upisana je pobeda 60 razlike, pa sada i Australija ima polovičan učinak.

Izabrane vesti

S obzirom na to da je Srbija uspela da dobije jednog favorita, sigurno da ima čemu da se nada i protiv drugog. Pokazalo se da u ovoj grupi samo Mali nema gotovo nikakve šanse za prolaz, dok će se za četiri mesta boriti pet ekipa do poslednjeg trenutka.

Naše košarkašice su i protiv Kanade imale neke odlične trenutke u igri, ali i velike padove. Bilo je loših minuta i protiv Japana, ali je preovladalo ono što je bilo dobro. Marina Maljković je odlučila tu utakmicu da započne sa petorkom koja nema mnogo reprezentativnog iskustva. Ostavila je nosioce igre na klupi, a na teren poslala Ivanu Racu, Kristinu Topuzović, Jovanu Nogić, Ivanu Katanić i Minu Đorđević.

Od njih pet samo Kristina Topuzović ima jedno veliko takmičenje pre ovog - u pitanju je EP 2015. kada je Srbija uzela zlato u Budimpešti. Manjak iskustva nije značio i manjak motiva. Naprotiv... Sjajno su otvorile utakmicu, postigle za deset minuta 24 poena, a primile samo devet. Na njihovim krilima su kasnije igrale i ostale. Ispratile su ih Tina Krajišnik, Ivon Anderson, Saša Čađo... Zabeležena je važna pobeda koja je Marininu četu približila četvrtfinalu.

(FIBA)(FIBA)

Međutim, još moraju da proliju znoja devojke kako bi sigurno obezbedile prolaz. Protiv Australije ih ne čeka samo kvalitetan protivnik, nego i veliki broj domaćih navijača.

"Uzbuđene smo zato što znamo da će hala biti puna", rekla je Nevena Jovanović. "Nemamo mnogo prilike da igramo u ispunjenoj dvorani, pogotovo ovakvoj kakva je Superdoum. Igraćemo protiv veoma dobrog protivnika, kome će publika stalno davati vetar u leđa. Mi moramo da se fokusiramo na našu igru. Znamo koje su naše najbolje stvari. Hoćemo da sve one dobre momente kojih je bilo na utakmicama protiv Japana i Kanade ponovimo, ali i da ih bude još više, pa ćemo videti da li je to dovoljno za pobedu".

Srbija i Australija su se ove godine već jednom imale priliku da se sastanu. Bilo je to na kvalifikacionom turniru u Beogradu, kada je naša reprezentacija odigrala odličnu utakmicu i slavila - 78:71. Ivon Anderson je tada ubacila 30 poena i bila najzaslužnija za trijumf. Gošće su imale već obezbeđenu vizu, pa nisu imale imperativ pobede, ali se njoj svakako ne gleda u zube.

Videle su košarkašice već tada na delu Samantu Vajtkomb, Kajlu Džordž, Saru Blikavs, Tes Madgen, Bek Alen... Marina je tada imala recept za pobedu, pa neka ga upotrebi i sada.

SVETSKI KUP ZA KOŠARKAŠICE

GRUPA B

6.30: Mali - Francuska

10.00: (1,30) Australija - Srbija (3,90)

12.30: (2,55) Japan - Kanada (1,60)



tagovi

Svetski kup za košarkašice 2022Marina Maljković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara