Radenko Varagić (©fiba.basketball)
Radenko Varagić (©fiba.basketball)

Radenko Varagić postavljen za selektora Holandije

Vreme čitanja: 2min | sub. 08.10.22. | 13:14

Srpski stručnjak će predvoditi Oranje u poslednja dva FIBA prozora u okviru kvalifikacija za Mundobasket

Domogli su se Holanđani Evrobasketa mimo svih očekivanja ostavili solidan utisak na kontinentalnoj smotri. Nisu uspeli da ostvare nijedan trijumf, ali su se dobro potukli sa selekcijama većeg renomea poput Izraela i Poljske. Ipak, po okončanju Evropskog prvenstva rastali su se sa selektorom Mauricijom Buskaljom, a na njegovo mesto postavili Radenka Varagića.

Kako je obelodanjeno, srpski sturčnjak i šef struke tamošnjeg Limburga preuzeo je selektorsku poziciju od Italijana i predvodiće Oranje u naredna dva FIBA prozora u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.

Izabrane vesti

Na klupi Holandije Varagić će debitovati 11. novembra protiv Ukrajine u Almereu, a tri dana kasnije ga očekuje prava poslastica - sudar sa prvakom Evrope u Španiji.

"Od prošle godine sam zvanično Holanđanin. Ponosan sam što me je Savez pozvao da buedm selektor u naredna dva prozora. Kroz razgovore smo zaključili da je potrebno uliti novu energiju ekipi u nastavku kvalifikacija, sa clijem da se nova imena uvedu u državni tim za naredne kvalifikacione turnire", rekao je Varagić, prenose holandski mediji.

Holanđani su poslednji u Grupi L sa učinkom 0-6, na četiri kola do kraja. Jasno je da će teško uspeti da dođu do kontinuiteta na velikim takmičenjima u konkurenciji Španije (5-1), Italije (5-1), Islanda (4-2), Gruzije (3-3) i Ukrajine (1-5).

"Iako su nam šanse da se domognemo Svetskog prvenstva veoma male, prozori su izuzetno značajni u pripremi za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo koje slede. Daću sve od sebe da pomognem reprezentaciji svojim znanjem i iskustvom. Nadam se da će nam timski rad, ozbiljan pristup i posvećenost pomoći da izgrati put kroz koji bi holandska košarka postala prepoznatljiva u međunarodnoj košarci".

Varagić je radio kao glavni trener u Napretku iz Kruševca, Mašincu iz Kraljeva i Vojvodini. Bio je i asistent u U20 reprezentaciji Srbije, predvodio i omladinsku selekciju ženskog državnog tima. Već osam godina je u Holandiji, radio je i sa mlađim kategorijama, a od 2016. i sa prvim timom Verta. Godinu dana kasnije prešao je u Limburg. Bio je i selektor U16 tima Oranja.


tagovi

košarkaška reprezentacija HolandijeRadenko Varagić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara