Radovan Đoković: Oporavak ide po planu, nadam se da ću biti spreman za početak sezone

Vreme čitanja: 6min | uto. 27.07.21. | 09:56

Provereni bek polako ulazi u trenažni proces

Šest meseci je proteklo od kada je Radovan Đoković van stroja. Odlični šuter ekipe iz Čačka, koji je već nekoliko sezona jedan od glavnih uzdanica u timu Marka Marinovića, doživeo je tešku povredu na utakmici protiv Budućnosti u ABA takmičenju.

Povreda prednjih ukrštenih ligamenata je sanirana operacijom pre pet meseci, ali nakon toga je usledio zaista dug oporavak, koji traje i dalje. Naravno, svi u gradu na Moravi iskreno se nadaju da će sjajni košarkaš što pre da se vrati u crveno – beli sastav, kako bi pomogao ekipi u novoj ABA sezoni, koja će, kako sada stvari stoje, biti daleko zahtevnija od prošle.

Izabrane vesti

Period pred početak priprema iskoristili smo da porazgovaramo sa Đokovićem, pre svega o povredi, ali još nekim bitnim temama u vezi sa njim, ali i za KK Borac.

,,Prošlo je više od šest meseci od povrede, a pet od operacije. Uskoro ću ući u završni deo oporavka. Za sada ide sve dobro, jer srećom nije bilo nekih komplikacija nakon operacije. Povreda je sama po sebi nezgodna, jer je potrebno previše vremena da prođe da bi se sportista vratio na teren. Najteži deo je prošao, sada je sve lakše“, započeo je svoje izglaganje Đoković.

Međutim...

,,Neću moći da se vratim na teren još neko vreme, ali polako u treninge ubacujem sve više košarkaških elemenata. Najvažnije da je najgore prošlo“, dodao je igrač Borca. 

Poveda Đokovića bila je veliki hendikep za tim Marka Marinovića, koji je u tom momentu ostao bez jednog od glavnih igrača.

,,Moram da kažem da što se tiče moje igre sezona nije išla kako sam se nadao. Ne računajući utakmicu sa Partizanom u Beogradu, moj početak je bio nešto lošiji, jer su me pratile dve sitne povrede. Ali kada sam ušao u kontinuitet dobrih igara, desila se povreda. Da tugujem neću, jer to je iza mene”, kazao je košarkaš Čačana.

Bez obzira na sve, Đoković je mišljena da klub mora da bude zadovoljan prošlom sezonom.

,,U izjavi koju sam dao prošlog leta, kada sam produžio ugovor, rekao sam da će prva sezona u ABA ligi biti najteža. Naročito ako se ima u vidu da smo bili lišeni pomoći navijača. Uprkos činjenici da je bilo previše poraza na jednu loptu, klub je apsolutno zasluženo ostao u ligi. Naravno, falilo nam je sportske sreće. Razlika između sedmog, osmog tima i nas koji smo bili na 11. mestu nije bila velika. Ali sve se dobro završilo. Mislim da smo pokazali da pripadamo ABA eliti”, smatra Đoković.

Kako sada stvari stoje, naredna sezona u ABA ligi biće veoma kvalitetna, barem ako se uzmu u obzir pojačanja koja pojedini timovi dovode.

,,U startu se izdvajaju ekipe koje pretenduju na sam vrh. Naravno, shodno finansijama, oni mnogo brže sklapaju rostere. Ali ne računajući četiri, pet ekipa iz vrha, ostali još nisu sastavili svoje timove. Ima još mnogo nepoznanica. Što se tiče nas, još uvek nije poznato kakvu ćemo ekipu imati. U narednom periodu klub će angažovati još nekoliko pojačanja”.

Što se tiče ciljeva za narednu sezonu.

,,Smatra da glavni cilj mora biti opstanak u ABA ligi. Sve što eventualno više budemo uradili biće uspeh. Naravno, sve zavisi od tima koji uspemo da sklopimo”, naglasio je Đoković.

Pred početak Superlige trener Marinović je prvom timu priključio nekoliko kadeta, što se na kraju pokazalo kao pravi potez.

,,Moram da priznam da je baš odjeknulo u košarkaškoj javnosti kada je trener Marinović priključio kadete prvom timu. Ispratio sam njihov kadetski uspeh, ali i za mene je bilo iznenađenje da u jakim utakmicama protiv FMP – a i Crvene zvezde trener pruži veliku šansu tako mladim igračima. Ali svaka mu čast na tome! Doduše, on je to najavljivao, ali mnogi ga nisu ozbiljno shvatili. Na kraju mu se taj potez isplatio. A verujem da će njima to značiti u nastavku karijere, naročito po pitanju samopouzdanja”.

U ovom trenutku, Đoković još uvek ne može da se priključi ekipi, već trenira individualno.

,, Bilo je potrebno vreme da vratim snagu mišića. Najteža stvar u svemu je to što je sve jako bolno. Ali već neko vreme sam u treninge ubacio trčanje, skok, radim neke osnovne stvari u vezi košarke, kao što je šut. Naravno, sve to bez kontakta. Sad već treninzi nisu dosadni, a bili su u početku. Međutim, sve je to prirodni proces, najbitnije je da oporavak ide po planu. Što se tiče daljeg oporavka, u zavisnosti od osobe do osobe, traje od šest do devet meseci, a prošlo je pet od operacije. Sigurno je da neću početi pripreme početkom avgusta sa ostatkom ekipe. Ali se nadam da ću biti spreman za početak sezone”, zaključio je Radovan Đoković

Kadetski sastav Borca, prvaci Srbije, koji sa klupe sada predvodi Vladimir Zlatanović, krenuo sa pripremama.

Pred Zlatanovićem, koji se iz Mege vratio u Čačak, i njegovim izabranicima je silan posao, jer kadetski tim Borca brani šampionsku titulu. Da podsetimo, minule sezone kadeti Borca su predvođeni trenerom Milošem Pejanovićem osvojili pehar namenjen najboljoj ekipi u Srbiji.


,,Od šampionske generacije ostaće svega nekoliko igrača, poput mlađeg Đorđa Ćurčića i Pavla Nikolića, dok će ostali od naredne godine preći u juniorski tim. Ali bez obzira na to, ima dece koja su kadra da budu deo tima, a potrudićemo se da dovedemo neke kvalitetne igrače sa strane“, kazao je Zlatanović. Naravno, on ima plan šta i kako činiti, da bi Borac nastavio da niže uspehe.

,,Najbitnije je da radimo na pravi način sa decom. Moram da istaknem da je od dolaska Raška Bojića na mesto koordinatora mlađih selekcija započela uspešna era u Borcu, kada su i ostvareni veoma zapaženi rezultati. Ipak, smatram da rezultat nije prioritet, već je bitno da se stvore igrači za prvi tim. Bilo je perioda kada je to predstavljalo veliki problem, ali u poslednjih nekoliko godina dobrim radom prave se igrači za seniorski sastav. Borac iza sebe ima niz zapaženih rezultata u mlađim kategorijama, naročito od prošle sezone, kada je kadetska ekipa postala prvak države. Kao što su svi imali priliku ovog proleća da vide, čak pet kadetskih igrača je dobilo šansu kod trenera Marka Marinovića da igra Superligu“, smatra šef struke kadetske ekipe.

U klubu je svima stalo da od mladih igrača stvorimo kvalitetne prvotimce.

“Puno govori podatak da smo prvi put angažovali kondicionog trenera koji će posebno raditi sa mlađim kategorijama. Reč je o Stefanu Poledici, a on će se u narednoj sezoni baviti fizičkom korekcijom svakog mladog igrača pojedinačno, a u cilju da se otklone sve njihove fizičke mane. Darko Bogićević Luis, kondicioni trener prvog tima, ima previše važnih i zahtevnih obaveza oko prvotimaca, tako da smo zbog toga angažovali još jednog trenera. Želja nam je da kadetski igrači što pre budu spremni za juniorski tim, a kasnije i za seniorski status. A naravno, trener Miloš Pejanović i ja ćemo se potruditi da kroz treninge u hali što više igrača približimo seniorskom timu. Takođe, ne mogu a da ne pomenem Vuka Obradovića, koji je prošle godine bio u stručnom štabu Miloša Pejanovića, a od naredne sezone će biti pomoćni trener i njemu i meni“, dodao je trener Borca.

Iako tim još uvek nije kompletan, Zlatanović je zvanično započeo sa pripremama. |

,,Dva igrača iz kadetskog tima nalaze se u taboru reprezentacije na pripremama. Sa momcima koji su u Čačku danas smo započeli pripreme za narednu sezonu”, kazao je Zlatanović.

 M16 selekcija Srbije uspešno se prirema za FIBA Čelendžer, koji je na programu od 16. do 21. avgusta u Novom Sadu. Mladi košarkaši Srbije nižu sve same pobede, a tim dobrim rezultatima veliki doprinos dali su igrači Borca, Đorđe M. Ćurčić i Pavle Nikolić.

Đorđe M. Ćurčić smatra da će mu reprezentativno iskustvo puno značiti.

,,Lep je osećaj biti deo reprezentacije i raditi sa momcima koji su najbolji u mom godištu. Srećan sam što sam dobio priliku da sarađujem i sa trenerima od kojih mogu puno da naučim. Svakako da će mi ovo puno značiti jer stičem iskustvo i na reprezentativnom nivou”, izjavio je Ćurčić.

Pavle Nikolić ističe šta za njega znači igranje za reprezentaciju.

,,Biti deo reprezentacije Srbije do 16 godina je zaista velika čast i privilegija. Ne mogu da opišem koliko mi to znači, naročito ako se ima u vidu da u reprezentaciji rade veliki stručnjaci, koji odlično znaju svoj posao. Od njih mogu mnogo da naučim, što će mi puno koristiti”, rekao je Nikolić.

Inače, podsećanja radi, na FIBA Čelendžeru reprezentacija Srbiji će kao protivnike imati selekcije Turske, Izraela, Slovenije, Češke i Belgije.

PIŠU: Đurđe Mečanin/Nikola Minović

djurdje.mecanin@mozzartbet.com



tagovi

Radovan ĐokovićKK Borac Čačak

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara