"Na Mundobasketu u Španiji"
"Na Mundobasketu u Španiji"

Raško Katić: Kum Bobi igra kao zmaj!

Vreme čitanja: 4min | pet. 07.11.14. | 12:14

Raško Katić je odlično počeo sezonu u španskoj Saragosi, bez obzira što, kako kaže, španska ACB nikako nije “centarska liga”. Naravno, razgovor s našim reprezentativcem morao je da se završi pričom o Crvenoj zvezdi

Na Mundobasketu u ŠpanijiStandardni utisci, najava, odjava... Kratko i jasno, čista klasika. Tako obično izgleda komunikacija novinara i Raška Katića, srebrnog reprezentativca sa Svetskog kupa u Španiji. Ipak, ostao nam je "dužan" prvo javljanje iz Španije, iz redova novog kluba Saragose, u kojem je za samo mesec dana preuzeo jednu od glavnih uloga i sa Stevanom Jelovcem, drugim Srbinom u ovom klubu, opasno kontroliše reket.

Otud i odličan start Saragose u španskoj ACB ligi, godinama unazad najjačoj u Evropi.
"Jeste, igram dobro, i to konstantno. Baš sam zadovoljan, što nije često slučaj. Prosek mi je oko 10 do 15 poena, što je lep broj, jer ovo nije baš ‘centarska liga’. Kada to kažem, mislim na način na koji se igra. U španskom prvenstvu najteže je ‘trojkama’ i ‘peticama’, odnosno krilima i centrima, jer igrači na tim pozicijama ovde najslabije igraju".

Izabrane vesti

Kako i zašto?
"Pa brza je liga, samo se trči i šutira, mnogo je drugačije nego kod nas, drugačije nego u bilo kojoj zemlji u kojoj sam igrao. ACB liga je idealna za bekove i mobilne ‘četvorke’, sve one igrače koji su brzi i pokretljivi. Ipak, bez obzira na to, prezadovoljan sam kako mi ovde ide".

Šta je još drugačije?
"Drugačija je ‘klima’. Ne mislim bukvalno, nego na to da nije tako veliki pritisak da se pobedi kao kod nas. Taman dobro za moje godine".

Saragosa ove sezone ima ozbilju priču. Prošlog vikenda ste demolirali Mursiju (82:63), sada gostujete u Sevilji, sa skorom 3-2 delite peto mesto sa još pet timova?
"Lepo smo počeli, dobro nam ide, nema šta... Još da je tako i u Evrokupu, gde smo protiv Strazbura i Bon Telekom izgubili sa po pola koša i primili poene u poslednjoj sekundi, bilo bi mnogo bolje. Da smo dobili te dve utakmice pričali bismo drugu evropsku priču, ali se ni ovako ne predajemo..."

Banana za Džejmsa HardenaMeđutim, promenilo se protiv Ređo Emilije. Pobeda uz Katićevih 18 koševa (šut iz igre 8/9) i devet skokova. Da revidiramo, kakve su ambicije Saragose?
"Planovi kluba su jasni i transparentni – da se plasiramo u drugu rundu Evrokupa, na završni turnir Kupa kralja i u plej-of. A posle šta bude... Ekipa je stvarno super, pomešani su mladost i iskustvo. Šuterski smo orijentisani, jedino Norel i ja igramo ‘unutra’, ostali su šuteri i akcije su pretežno za njih".

Znači i to je drugačije?
"Da, barem za moje poimanje košarke. Nekako se igra previše opušteno, ali ne samo kod nas u ekipi, nego i u celoj Španiji. U Srbiji i ABA ligi šutiraš kada izgradiš situaciju i ostaneš sam, a ovde smatraju da je šut preko ruke sasvim normalna stvar. Ne kažem da mi smeta, samo nisam navikao na takav odnos prema igri".

Saragosa je poznata kao jedan od lepših španskih gradova?
"Navikao sam se brzo na grad koji je stvarno sjajan. Nije preveliki, taman je kako treba da sve bude lepo i opušteno. Posebno sada kada mi se pridružila porodica. Lagano se živi. A i servesa je dobra, zadovoljni smo... To je važno!"

Kakva "servesa"?
"Servesa ti je pivo na španskom".

Da li to znači da si već savladao jezik?
"Jezik slabo zasad, ali dobro se koristim rukama".

Pa govori onda na engleskom?
"Ja bih, ali ovde engleski govori 0,2 odsto stanovništva, beže od engleskog jezika kao da je zarazan, a-ha-ha..."

A sa kim razgovaraš na srpskom? Je l' se čuješ sa Šestićem, kao Dule Savić u “Munjama“?
"Ne, čujem se s Vladimirom Lučićem, igrali smo zajedno u Partizanu, pa smo ostali dobri. A ovde sam sa Stevanom Jelovcem, pa nam je sve lakše jer smo naši".U dresu Crvene zvezde

Pretpostavljamo da redovno pratiš utakmice Crvene zvezde?
"Naravno! Pratim koliko mogu, skoro sve... Momci super igraju, drago mi je da su krenuli ovako jako. Igra i kum Bobi Marjanović kao zmaj! I mali Luka  Mitrović, sve ih pratim... Redovno sam u kontaktu Mićom fiziom, Nešom Ilićem, ma znam sve šta se dešava. Dobro treniraju, pobeđuju, u formi su... Nadam se da će se, ako nastave ovako, plasirati u Top 16 Evrolige, mada to nije tako lako. Evroliga je mnogo ozbiljno takmičenje za bogate klubove. Zvezda nema budžet u tom rangu, kao evropski velikani, ali se bori. Sada kada sam došao ovde i video kako u Španiji funkcionišu stvari, shvatio sam da je sve što Zvezda i Partizan rade u Evropi, u odnosu na budžet, veliki podvig".

Da li si razmišljao šta bi bilo i koliki bi ti bio prosek poena da si prošle sezone u timu imao Markusa Vilijamsa?
"Teško je reći iz ove perspektive. Vilijams je svakako fenomenalan igrač. Mada, pitanje je da li bih uz njega davao po 50 poena. Možda ne bismo odgovarali jedan drugom, a-ha-ha… Ma kažem ti, Zvezda je odlična! Boban igra sjajno, Luka takođe, Lazić ima svoju važnu ulogu, Tejić će biti vrhunski i čeka šansu, Dženkins će da proradi i samo je potrebno strpljenje. Možda trenutno nema šutersko samopouzdanje. Igrao sam prošle godine za Zvezdu i znam da samo treba strpljenja. Nije lako, ali rad i kvalitet moraju da se odraze na rezultate".

NE BIH OVDE GLEDAO FUDBAL, NI DA DOĐU BARSELONA I MESI!

Da li si išao na fudbalske utakmice Saragose koja je sada u španskoj drugoj ligi, popularnoj Segundi?
"Ne, ne pratim fudbal i neću ni da idem! Ne interesuje me uopšte".

Čekaj malo... Hoćeš da kažeš da ne bi gledao Saragosu ni da, u teoriji, u goste dođu Barselona i Leo Mesi?
"Ma kakvi".

(FOTO: Action Images, MN Press)


tagovi

Boban MarjanovićFK Crvena zvezdaEvrokupRaško Katić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara