Luka Dončić protiv Minesote (©AFP)
Luka Dončić protiv Minesote (©AFP)

Raskrvario koleno i pocepao Minesotu: Dončić u turbo modu, odmah brejk Dalasa (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 23.05.24. | 05:55

Trojka Pi Džej Vošingtona iz ćoška i pogodak Slovenca preko Džejdena Mekdenijelsa prelomili prvi meč u seriji – 108:105

Ničega čudnog nema u tome kada je Luka Dončić taj koji uzima najteže šuteve, kada je kod njega lopta u kriznim trenucima i kada svi, sa izuzetkom Kajrija Irvinga, čekaju da izmisli poene tako što će izlomiti kičmu protivniku ili preko njega spakovati trojku. Ali, ne viđa se tako često da se baca po parketu za loptu, da grize u odbrani i biva komandant i na toj strani terena.

Raskrvario je koleno u prvoj utakmici finalna Zapadne konferencije i – pocepao Minesotu! Znao je u osnovnom delu sezone da nabilduje statistiku, da u prvom poluvremenu ubaci gro poena. Situacija je sada sušta suprotnost. Najbolje je sačuvao za kraj. Skoro polovinu dao je u odlučujućoj deonici, a šlag na torti bio je hitac preko Džejdena Mekdenijelsa kojim je prelomio utakmicu i trasirao put Dalas Maveriksima do brejka na startu serije – 108:105.

Izabrane vesti

Uključio je slovenački as turbo mod u četvrtoj četvrtini, leteo je po terenu. Sve što mu do tog momenta od šuteva nije ulazilo, jeste kada je počela da gori crvena lampica. Minesota je dobar deo meča imala prednost, međutim, ostala je bez rešenja kada je Luka Dončić raščistio podijum i počeo da igra sam protiv svih. Od 33 poena na meču u završnoj deonici ubacio je 15!

Dva su bila presudna. Prvo trojka nakon što je Entoni Edvards, ponajbolji igrač Timbervulvsa ove sezone, pogodio delekometni hitac za 102:98. Dao je timu bocu sa kiseonikom, da i u poslednjem minute, 50 sekundi pre kraja, izmešao Džejdena Mekdenijelsa i ubacio težak šut preko ruke. Najbolji stelac Minesote u prvom meču finalne serije Zapadne konferencije stigao je da se vrati, da isprati Luku Dončića i oteža mu, ne i da ga spreči u onome što je naumio.

Na sve to, od detalja iz finiša, valja pridodati način na koji je čitao rotacije u odbrani, ali i nameru protivničkih igrača. Isekao je pas za Rudija Gobera, sprečio autoritativno zakucavanje francuskog centra.

Bitan detalj, možda i podjednako kao hici Slovenca, bila je trojka Pi Džej Vašingtona. Ostao je sam kao duh u ćošku i zamrsio mrežicu za prvo vođstvo Dalas Maveriksa u samoj završnici. Drhtala mu je pre toga ruka, dao je tek jednu trojku iz sedam pokušaja. Ali, u najbitnijem momentu nije podbacio.

Luka Dončić je čuvare terorisao u četvrtom periodu, a Kajri Irving do tada. U stopu je pratio prvog strelca tima, koji je pored 33 poena upisao osam asistencija i šest skokova. Amerikanac se zaustavio na ravno 30 poena, uhvatio je pet lopti pod obručima i podelio četiri koje su rezultirale koševima. Skoro sve se svodilo na to šta njih dvojica urade, definitivno će Minesota morati da pokuša da pronađe način kako da preseče tu vezu.

Dopustila je Dalasu da napravi brejk, stigao je do pete pobede na strani od početka plej-ofa, a u narednim utakmicama će Timbervulvsima biti potreban pravi Entoni Edvards. Na startu serije je postigao tek 19 poena. Premalo za njegove standard. Doduše, imao je i 11 skokova i devet asistencija. Džejden Medenijels je sa 24 bio najefikasniji u timu. Naz Rid je stvarao poteškoće ekipi Džejsona Kida, kao što je i Denver Nagetsima. Zabeležio je 15 poena, a najviše problema domaćin je imao kada su sarađivali Karl Entoni Tauns i Rudi Gober, koji su zbirno upisali 28 poena i 14 skokova.

NBA LIGA – FINALE ZAPADNE KONFERENCIJE:

Četvrtak

Minesota – Dalas 105:108 (0-1 u seriji)

/Mekdenijels 24 – Dončić 33/



tagovi

NBA ligaMinesota TimbervulvsDalas MaveriksLuka DončićKajri IrvingPi Džej VašingtonDerek LajvliDante EgzumKarl Entoni TaunsRudi GoberEntoni EdvardsNaz RidKajl AndersonDžejden Mekdenijels

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara