Foto: MN Press
Foto: MN Press

Raspadaju se ruski timovi? Litvanci povukli nogu, moguć novi egzodus

Vreme čitanja: 5min | ned. 27.02.22. | 16:48

Marijus Grigonis, Mindaugas Kuzminskas, Arturas Gudaitis i selektor Litvanije Kazis Maksvitis odučili da napuste ruske klubove

Kako saznaje litvanski BasketNews, trojica litvanskih košarkaša i selektor državnog tima odlučili su da napuste ruske klubove zbog sukoba između Rusije i Ukrajine. U pitanju su prvotimac moskovskog CSKA Marijus Grigonis, zatim igrači Zenita iz Sankt Peterburga Mindaugas Kuzminskas i Arturas Gudaitis, kao i trener Parme iz Perma Kazis Maksvitis. Postavlja se pitanje da li je to samo početak egzodusa iz ruske košarke?

Kako se navodi, niko od četvorice pomenutih Litvanaca nije se zvanično oglasio zbog vanredne situacije. Prethodnih dana igrači su vodili razgovore sa agentima, Udruženjem igrača Evrolige, FIBA i Evroligom o mogućnostima za raskid saradnje i suspendovnaje ugovora. Iako nisu dobili konačan odgovor, uporni su u nameri da napuste Rusiju.

Izabrane vesti

BasketNews saznaje i da se košarkaš Zenita Kuzminskas već vratio u domovinu. Košarkaška federacija Litvanije je saopštila da će selektor reprezentacije Maksvitis odluku o napuštanju Parme saopštiti u ponedeljak, jer je posvećem obavezama u državnom timu u okviru kvalifikacija za Mundobasket.

Juče je saopšteno i da je prvotimac moskovskog CSKA Tornike Šengelija napustio Rusiju i otišao u Španiju gde mu je porodica, a iako se pojavila informacija da je raskinuo saradnju sa Armejcima, to je kasnije demantovano.

Prilično je izvesno i da boje Zenita ubuduće neće braniti američki košarkaš Šabaz Nejpir. On je letos stigao kao veliko pojačanje u Sankt Peterburg, ali je ubrzo doživeo nezgodnu povredu. NBA insajder i novinar ESPN-a Andrijan Vojnarovski preneo je sinoć da će bivši košarkaš brojnih klubova iz najjače lige sveta napustiti klub zbog invazije Rusije na Ukrajinu.

S ozbirom da je i veliko pitanje kakva će biti budućnost ruskih klubova u Evroligi, kao i da veliki broj zemalja sprema sankcije Rusiji, teško je na zapitati se i o statusu ostalih stranih igrača koji za hleb zarađuju u teritorijalno najvećoj zemlji sveta.

Boje Zenita pored dvojice litvanskih košarkaša i Nejpira koji su po svemu sudeći već rešili da dignu sidro brane i Amerikanci Tajson Karter, Džordan Lojd, Koner Frankamp, Bili Beron, Aleks Pojtres i Džordan Miki. Stranac u Sankt Peterburgu je i Poljak Mateuš Ponitka, a isti status imaju i tri člana stručnog štaba na čelu sa prvim trenerom Špancem Ćavijem Paskvalom. Španski državljanin je i njegov pomoćnig Inigi Zorzano, dok ulogu asistenta obavlja i Grk Adamantios Panajotopulos. Funkciju sportskog direktora obavlja još jedna Grk, bivši generalni menadžer Panatinaikosa Manos Papadopulos.

Šengelija je već napustio granice Rusije i njegov status u CSKA je pod velikom znakom pitanja. Grigonis je doneo odluku o odlasku, a zemlju je napustio i danski internacionalac Ife Lundberg i vratio se u Skandinaviju.

"Pozdrav svima. Zbog kompleskne situacije u kojoj smo se našli, danas sam se vratio u svoju zemlju Dansu, kako bi se pobrinuo za bezbednost porodice. Nadam se da će se sve vratiti u normalne tokove što je pre moguće. Reci ne ratu", napisao je sjajno bek.

Naravno, kostur tima čine brojni internacionalci. Boje Armejaca brane i Amerikanci Olerik Friman i Vil Klajburn, odnedavno i Kanađanin Kevin Pangos. Tu su i reprezentativac Italije Danijel Heket, kao i nemački internacionalac Johanes Fojtman. Bivši igrač Baskonije je prema poslednjim informacijama takođe spakovao kofere i kupio kartu za povratak u Nemačku. Džoel Bolomboj je rođen u Dnjepru, ima pasoše Rusije, SAD i Kongoa odakle je poreklom. Nije nastupio ni za jednu reprezentaciju, pa ostaje da se vidi kako će na njega uticati rusko-ukrajinski sukobi. Dres Moskovljana nosi i bivši igrač Partizana i srpski reprezentativac Nikola Milutinov, ali Srbija zasad ne planira da uvodi sankcije Rusiji pa novonastala situacija zvanično ne bi trebalo da utiče na njega.

Što se tiče stručnog štaba, prvi trener tima je iskusni grčki stručnjak Dimitris Itudis, a dvojica njegovih asistenata nisu Rusi - zemljak Andreas Pistiolis i Amerikanac Deril Midlton.

Treći predstavnik ruske košarke u Evroligi je Uniks koji mahom u svojim redovima ima strane igrače. U Kazanju igraju Amerikanci Ajzea Kenan, Lorenco Braun, O Džej Mejo, Džon Braun, Džerel Brentli, kao i Džon Holand koji ima i pasoš Portorika. Plejmejker Marko Spisu je Italijan, a centar Tonje Džekiri Nigerijac.

U Kazanju žive i rade i hrvatski stručnjak Velimir Perasović, a među glavnim zvezdama ekipe je i hrvatski reprezentativac Mario Hezonja. U Perasovićevom stručnom štabu su i njegov zemljak Milan Karakas, Slovenac Jure Drakslar, kao i bivši grčki reprezentativac Kostas Kajmakoglu. Sportski direktor je kluba Italijan Klaudio Koldabelja, a fizioterpaeut Grk Rihardos Kamposos.

Među pomoćnicima je i srpski stručnjak Đorđe Varagić, ali kao i u slučaju Milutinova zbog konflikta Rusije i Ukrajine nije u obavezi da se seli.

Kada se podvuče crte, Zenit bi u najgorem slučaju mogao da ostane bez 14 članova, ako uračunamo i trojicu koja su praktično već donela odluke o odlasku. Totalni egzodus preti i CSKA, kako bi pored Šengelije, Grigonisa i Lundberga zbog sukoba Rusije i Ukrajine i najavljenih sankcija brojnih zemalja prema Rusima sidro moglo da digne još devet članova (skupa 12). Uniks bi najgore prošao, jer ima 15 stranaca u svojim redovima.

U Evrokupu najvećih problema može potencijalno da ima Lokomotiva Kubanj. Ekipu iz Krasnodara sa klupe predvodi Srbin Branko Maksimović, a tu je i Ivan Paunić, kao i Jovan Beader. Iz već pomenutih razloga sa njima ne bi trebalo da bude problema. Što se Amerikanaca tiče u rosteru su Alen Vilijams, Džonatan Motli, Greg Vitington, Staton Kid, Džejlen Barford, Darijus Tompson i Erik Mekolum, Rusi imaju i Italijana u sastavu, Abrama Canka.

Ostaje da se vidi kako će se situacija razvijati. Od kako su pale prve bombe na Ukrajinu, Evroliga je otkazala sve mečeve ruskih klubova, ali postoji mogućnost da oni nastave sa takmičenjem u Evroligi na neutralnim terenima. Rusi bi mogli da budu domaćini i u Srbiji. Izvesno je ipak da neće biti u stanju da nastupe u elitnom takmičenju ukoliko se stranci odluče za odlazak.



tagovi

EvroligaEvrokupKK CSKA MoskvaKK ZenitUNIKS KazanjKK Lokomotiva KubanjMarijus GrigonisMindaugas KuzminskasArturas GudaitisIfe LundbergJohanes FojtmanŠabaz Nejpir

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara