Pablo Laso (Foto: Starsport)
Pablo Laso (Foto: Starsport)

Rastanak Reala i Lasa: Španac nije hteo na plaćeni odmor, otišao i klupski lekar, Trinkijeri na čekanju

Vreme čitanja: 3min | uto. 05.07.22. | 01:01

Madriđani potvrdili prekid saradnje sa trofejnim trenerom

Posle 11 godina, 22 pehara i 33 finala, Real Madrid i Pablo Laso su se rastali. Danas se pojavila informacija da je trofejnom stručnjaku poručeno da preskoči poslednju godinu ugovora zbog zdravstvenog stanja (u junu imao srčani udar), ali da neće doći do prekida saradnje. Saopšteno mu je da odmori i da će tim predvoditi njegov asistent Ćus Mateo. Došlo je do neslaganja, pa je Kraljevski klub zvanično potvrdio rastanak.

Saopštenje prenosimo u celosti.

Izabrane vesti

"Real Madrid je doneo odluku da ne zadrži Pabla Lasa kao trenera prvog tima isključivo iz razlog zdravstvene prirode. Posle srčanog udara koji je pretrpeo pre nekoliko nedelja, Real Madrid se konsultovao sa kardiolozima i svi su istakli da postoji rizik za njegovo zdravlje ukoliko nastavi sa radom. Minule sedmice klub je zamolio Lasa da prestane sa radom u prvom timu, ali poštujući ekonomske uslove ugovora, da bi se sagledalo kako će napredovati njegovo zdravstveno stanje tokom sezone i ponovo analizirala situaciju u martu ili aprilu. Klub smatra da bi sve osim donošenja ovakve odluke bilo neodgovorno. Prioritet je zdravlje Pabla Lasa, uz svo poštovanje prema njemu. Real Madrid razume da je ova odluka uznemirila trenera, ali ništa, pa čak ni Real Madrid, nije iznad nečijeg zdravlja. U ovom slučaju rizik je bio preveliki da bi ga zanemarili".

U španskoj štampi se svašta može pročitati, a usledile su i reakcije. Prvi se oglasio dugogodišnji Lasov vojnik Džejsi Kerol i osudio odluku Kraljevskog kluba.

"Odluka bi trebalo da bude na Pablu, njegovoj porodici i njihovim lekarima. Ukoliko je Pablova porodica svesna rizika i želi da on nastavi sa radom, sjajno. Pablo bi trebalo da bude na klupi u septembru", napisao je Kerol.

Specijalizovani košarkaški portal iz Španije Ensestando ističe da Laso nije najbolje prihvatio poruku kluba da bi trebalo da odmori naredne sezone. Naime, direktor košarkaške sekcije Huan Pablo Sančez je hteo da ga skloni jer su medicinski izveštaju ukazivali da mora da odmara zbog srčanog udara koji je pretrpeo u junu. Laso je navodno verovao da bi za dva meseca bio sposoban da nastavi sa radom. Nije želeo na plaćeni odmor i došlo je do velikih neslaganja, tenzije. Epilog? Rastanak posle 11 godina saradnje. Kraj jedne od najuspešnijih era u istoriji kluba, s obzirom da se Laso izjednačio sa Lolom Sajncom kada je broj osvojenih trofeja u pitanju, dok Pedro Fernandiz ima pet više.

Svoju verziju imala je i Marka, koja veruje da je Sančez iskoristio priliku da smeni Lasa, jer se već godinama ne slažu najbolje. Navodno je i 2011. godine želeo Jasmina Repešu pre njega na klupi. Pre osam godina je imao želju da ga skloni, pa mu je otpustio i čitav stručni štab posle izgubljene titule u ACB ligi. Smatrao je da će Laso podneti ostavku i u rezervi imao Focisa Kacikarisa, grčkog selektora u to vreme. Stručnjak iz Vitorije je izdržao i potom doneo klubu pet titula u prvenstvu, dve Evrolige, četiri Kupa kralja, šest Superkupova Španije i jedan Interkontinentalni kup.

Lasovo ime je već uklonjeno i sa sajta kluba.

Marka navodi i da Sančez i Laso godinama nisu u najboljim odnosima. Imali su brojna neslaganja, pre svega oko pojačanja. Španski stručnjak navodno nije želeo Tomu Ertela, pa čak ni Nikolasa Laprovitolu, a navodno ni Marija Hezonju koji bi u narednih par dana trebalo da potpiše za Kraljevski klub.

Prema saznanjima renomiranog madridskog lista, navodno je i klupski doktor Migel Anhel Lopez ostao bez posla, jer nije hteo da Lasu prepiše bolovanje. Smatrao je da je u dobrom stanju i da bi krajem avgusta mogao da se vrati na klupu.

Ensestando takođe podseća da je Sančez još u aprilu, kada je Real bio u velikoj krizi, želeo Andreu Trinkijerija na klupi, dok Marka ističe da će ekipu u sezoni pred nama voditi Mateo.


tagovi

Pablo LasoKK Real Madrid

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara