Miško Ražnatović (©Starsport)
Miško Ražnatović (©Starsport)

Ražnatović o slučaju Madar: Šta god da kažem boleće ih više od svega, za sve je kriva uprava

Vreme čitanja: 5min | uto. 19.09.23. | 17:16

Poznati košarkaški menadžer govorio za grčke medije o situaciji oko izraelskog košarkaša, Nikoli Jokiću i reprezentaciji Srbije, ali i o Aleksi Avramoviću

Jedan od najpoznatijih košarkaških menadžera Miodrag Miško Ražnatović boravio je prethodnih dana u Grčkoj, gde je bio gost na zvaničnom oproštaju Vasilisa Spanulisa od igračke karijere. Tom prilikom Ražnatović je za grčke medije govorio o Nikoli Jokiću i njegovoj odluci da ovog leta ne igra za reprezentaciju Srbije na Mundobasketu, a dotakao se i narušenih odnosa sa čelnicima Partizan Mozzart Beta do čega je došlo zbog načina na koji je Jam Madar ovog leta napustio tabor crno-belih.

No, ipak prvo o Nikoli Jokiću.

Izabrane vesti

"Pre mnogo godina, kada je bio odsutan, cela država je bila protiv mene. Od tada sam odlučio da se ne mešam u to, ali sam znao. Razmislite šta se desilo ove godine. Sezonu je završio krajem juna i odigrao stotinu utakmica, ali je u tih stotinak utakmica je odigrao 35-37 minuta. I od 37 minuta lopta je u njegovim rukama 25 minuta. U pitanju je umor. Teško mu je da nastavi da igra košarku pet nedelja nakon toga. Sledeće godine nadam se da će situacija biti drugačija", izjavio je Ražnatović.

Dakle, Olimpijske igre biće dodatna motivacija Jokiću da zaigra za reprezentaciju?

"Nije to pitanje. Za njega i mnoge druge motivacija je reprezentacija. Evropski, svetski ili olimpijski turnir, nije bitno. Svi igrači u poslednjih 25 godina su ponekad odsutni. Niko ne igra svih 10-15 godina u reprezentaciji. Navijači su protiv toga. Ali ako ste prosečan igrač, oni su pomalo protiv toga. Ali ako ste zvezda i neko ko garantuje uspeh, onda su svi zaista protiv toga. Ali ne možemo ništa protiv toga. Ne možemo da objasnimo ljudima da je nemoguće ostvariti njihovu želju da igrači budu tamo uvek."

Na pomen situacije oko Jama Madara, Ražnatović je grčkim novinarima pokušao da približi priču primerom iz prethodnih godina.

"Sve je to deo posla. Daću vam primer jer ste odavde i poznajete Atinu. Kada je Spanulis otišao u Olimpijakos, rekli su mi da je granica za mene Hilton i da ne idem više. I nisam išao više pet godina. Rekli su mi da poznaju moje lice i da je opasno. Drugi agenti se ne bave ovim. U Srbiji ako dovedete stranca, a on igra loše, samo kažu da je bio loš igrač. Ali ako ga zastupam, kažu "Kriv je Miško, doveo nam je lošeg igrača". To je verovatno deo mog uspeha i moram da živim sa tim."

O samom slučaju Madar...

"O Partizanu ne želim previše da pričam, jer šta god da kažem, boleće ih više od svega. Za sve je kriva uprava. Posebno Zoran Savić. Ono što daje gorčinu je to što je ovaj tim imao istoriju i pre ove administracije. Svi agenti na svetu zajedno nisu uradili 10% onoga što sam ja uradio. Peković je želeo u Hemofarm, konačno je otišao tamo. Dobili su i veliki otkup. Lovernj i Vesterman - nikada nisu čuli za njih. Odveo sam ih tamo. Ogroman je broj igrača Crvene zvezde koji su tamo otišli. Vitkovac, Ostojić, Bogdanović. A onda sam živeo suprotno, svi navijači Crvene zvezde su me mrzeli jer sam tamo vodio igrače. Uradio sam to jer je bilo dobro za njih. Vujošević je bio tu, igrači su se razvijali i igrali u Evroligi. Čak i da je tačno sve što pričaju o Madaru, što nije tačno, upravo je suprotno, Ne bi trebalo da reaguju ovako, jer to nije ni 10% onoga što sam ja uradio za njih u prošlosti. Takođe, pre nekoliko godina, kada je došla nova uprava i novi predsednik, imali su Trinkijerija za trenera i bili su u tragičnoj situaciji, jer su imali novca, ali nisu mogli da nađu igrače tokom sezone. Trudio sam se i sredinom sezone doveo Renfroa, Jaramaza, Jankovića i Zagorca. Četiri igrača pod ugovorom sa ACB-om. Našao sam način da sva četvorica izađu iz ugovora i dođu u Partizan kako bi počela nova era. Nažalost, očigledno imaju kratko pamćenje."

Osvrnuo se Ražnatović i na Aleksu Avramovića, podsetivši na njegov put od čačanskog Borca do dresa reprezentacije Srbije i zvanja "ministra odbrane".

"On je heroj zemlje, ne može da izađe na ulicu, svi su ludi za njim. Imao je veoma težak put, sa mnogo povreda, ali nema mnogo onih koji rade više od njega. Kada je bio mlad igrao je za mali tim i Mega ga je vodila kao gost za Adidas Next Generation. Tada je imao 50 kilograma. Vrlo dobro dete. On je levoruk i uvek sam voleo te igrače. Posle turnira dao sam mu neke Mega patike. Onda dugi niz godina nisam ništa uradio za ovo dete. Nisam bio njegov agent. Igrao je u srpskoj ligi za Borac Čačak. Tim nije bio ništa posebno, a liga jako loša. Ali bio je neverovatan. I otišao sam da gledam utakmicu u Beogradu. Imao je 11 skokova, 6 asistencija i 47 poena. Napravio je dve trojke sa deset do jedanaest metara. Tako da sam posle utakmice odlučio da ga predstavljam uprkos tome što ne uzimam igrače iz ove lige", prisetio se Ražnatović, pa dodao:

"Ali rekao sam da ću ga zastupati. Razgovarali smo i rekao sam mu: 'Vidi, sa ovog šampionata nećeš nigde ništa uraditi, ali znam put. Moram da te stavim u Trevizo.' Što je bilo veoma teško. Pronalaženje mesta iz srpske lige tamo. Ali jesam i rekao sam mu:'Na ovom kampu se ne igra ozbiljna košarka, jer se igrači ne poznaju.' Tako da igrači poput Tepića i Kecmana kojima je potreban sistem izgledaju loše i ne idu tamo. Ali oni kojima niko ne treba, kao onda Avramoviću, dobro izgledaju u kampu. Pa smo ga stavili i naravno da je zablistao. Pritisak po celom terenu, trojke i odjednom smo dobili neke ponude i on je potpisao sa Varezeom. Ne možete da zamislite koliko je teško i nerealno preći od srednjeg tima u srpskoj ligi u tim u italijanskoj ligi. Kao da je igrao u nekom drugoligašu u Grčkoj. Čak su imali i opciju da potpišu američke igrače, ali su izabrali Aleksu. Nije bilo kao kod španskih koji mogu da imaju do dva Amerikanca. Posle je sve bilo lako. Ali taj skok je promenio tok njegove karijere. Danas se priča o „ministru odbrane“, najvećem lopovu svih vremena, zbog njegove odbrane. Ono što ne vide je da su ovaj momak i Bogdanović jedini u ovom timu mogli da postignu 40 poena. On to zaista može. Ali stavio je tim iznad svega. Videli ste da je, kada je ceo tim bio zapeo, postigao 15 poena u četvrtoj četvrtini finala. Veoma sam srećan zbog njega. On je sjajan momak sa teškim putem i na kraju dana je sada heroj i dobre stvari dolaze za njega", jasan je Ražnatović.


tagovi

Miško RažnatovićJam Madar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara