Nikola Mirotić i Geršon Jabusele (©MN Press)
Nikola Mirotić i Geršon Jabusele (©MN Press)

Real deklasiran u Blaugrani! Blankosi se izgubili pošto su izbačeni iz reketa, Barsa dobila Klasiko i platila sa tri povrede

Vreme čitanja: 6min | ned. 16.04.23. | 20:33

Veliki posao domaćina u ofanzivnom skoku, problem za Šarunasa Jasikevičijusa mogle bi da budu povrede Abrinesa, Veselog i Higinsa

Peti ovogodišnji Klasiko pripao je košarkašima Barselone, ali bi recka protiv najvećeg sportskog rivala mogla da ima skupu cenu pošto su se na povrede žalili Kori Higins, Jan Veseli, Aleks Abrines, pa čak i Nikola Mirotić koji je na kraju uspeo da se vrati na parket i ostavi svoj pečat u trijumfu rezultatom 97:82 (17:24, 30:22, 31:17, 19:19). Desetkovani Real Madrid definitivno je pokazao ozbiljne znake slabosti kada mu se ciljano oduzmu pojedini elementi igre, što će i te kako biti od koristi Partizan Mozzart Betu kada bude spremao četvrtfinalnu seriju Evrolige koja startuje 25. aprila u Vizink Centru.

Barselona ne samo da se vratila na čelo ACB lige, već je definitivno zapečatila međusobni skor od madridskog giganta koji finiš sezone dočekuje sa ozbiljnim zdravstvenim problemima i može se reći određenom krizom rezultata! Ali, videćemo da li će ovaj meč ostaviti i dozu gorčine, ako se ispostavi da je neko od asova koji su ranije završili susret doživeo ozbiljniju povredu.

Izabrane vesti

Prve informacije koje stižu iz Španije kažu da se Higins požalio na sada već akutni problem sa lumbalnim delom leđa zbog čega je odigrao tek pet i po minuta Klasika i više se nije vraćao, dok je Veseli sam tražio izmenu u drugoj četvrtini i pokazao da više ne može, a navodno je osetio nelagodnost u levom kolenu. Da situacija bude dodatno komplikovana, Mirotić se u drugom poluvremenu požalio na problem zbog čega je nakratko otišao na klupu, ali je dobro za ekipu što je do kraja ipak odigrao još nekoliko minuta. Sad, ostaje da se vidi da li je u pitanju bol u Ahilovoj tetivi zbog čega je propustio dobar deo sezone ili je u pitanju premor. Najgore je prošao Aleks Abrines koga su članovi Šarasovog stručnog štaba izneli sa parketa posle nezgodnog pada, a ispostavilo se da je iskrenuo levi skočni zglob. Barselona je već objavila da će po hitnom postupku biti urađeni specijalistički pregledi kako bi se utvrdio stepen povrede i kolika ga pauza očekuje.

Barsa je loše prošla u derbiju, a Real Madrid je u isti ušao opterećen brojnim izostancima. U danu Klasika odlučeno je da Gabrijel Dek ne igra pošto se dan ranije požalio na problem koji je na prvi pogled delovao bezazleno, ali se stanje nakon prospavane noći pogoršalo. Nije Čus Mateo hteo da otkrije o čemu se radi, ali je svakako bio prinuđen da možda i malo pre vremena vrati u postavu Serhija Ljulja i Najdžela Vilijams Gosa koji su se tek oporavili od svojih povreda zbog kojih ih duže vreme nije bilo. Razlog ovakvoj Mateovoj odluci je i izostanak Rudija Fernandeza zbog bolesti koja ga muči nešto duže od sedmice. Na sve to, Blankosi su još pre deset dana izgubili Vensana Poarjea zbog upale slepog creva. Sa toliko izostanaka čoveku kojem španski mediji nedeljama najavljuju dolazak naslednika u liku Serđa Skariola nije bilo lako da spremi, a ni da odigra ovako bitnu utakmicu.

Real je definitivno u problemu koji se sa zdravstvenog biltena prenosi na rezultate. Pogotovo kada ekipa ne igra u Madridu. Partizan Mozzart Bet je pre nešto više od dve sedmice ubacio stotku, pa je usledio težak poraz od Breogana, pa i stotka u Tel Avivu protiv Makabija koji, ruku na srce, igra fantastično na svom parketu i od svoje dvorane napravio je gotovo neosvojivu tvrđavu! Na sve to piše se i šamar u Klasiku, što je ujedno i treći uzastopni poraz za Blankose. Do starta evroligaškog plej-ofa ostaje im Đirona kod kuće i gostovanje Huventudu u nedelju.

Što se utakmice tiče, Barselona je jasno nacrtala košarkašima Parnog valjka put do pobede u nadolazećim utakmicama. Fantastičan posao je ekipa Šarunasa Jasikevičijusa uradila na ofanzivnom skoku, iako je bila nešto lošija u tom segmentu dok je utakmica bila u ravni. Real je do kraja prvog poluvremena imao čak četiri skoka u protivničkom reketu, domaćin nijedan, pa je i rezultat išao mahom naruku gostima. Čim je Barselona taj detalj ispravila i drastično okrenula u svoju korist, Real Madrid se našao u ozbiljnom problemu. Barsa je na kraju imala duplo više ofanzivnih skokova (16-8) što je i te kako podatak vredan divljenja jer Madriđani u svojim redovima imaju igrače poput Tavaresa, Jabuselea i Kornelija preko kojih je teško uzeti loptu. Baš zbog ovog podatka se izostanak Vensana Poarjea osetio na parketu, jer je i unutrašnja rotacija Blankosa bila skraćena... Ne, doduše, koliko na mestu glavnih kreatora.

Ljulj i Vilijams Gos su se vratili na parket, ali su dobili tri, odnosno četiri minuta što samo potvrđuje Mateovu nameru da ne preopereti svoje plejmejkere čak i po cenu poraza u Blaugrani. Real Madrid veći deo sezone ozbiljno pati zbog izostanka adekvatnog protoka lopte i kreacije. Napadi se zato uglavnom svode na igru jedan na jedan gde najviše iskaču Mario Hezonja i Džanan Musa, dok je Adam Hanga koji se i sam muči sa brojnim povredama prinudno nekoliko puta ove sezone bio jedan od organizatora igre. Što je u nekim momentima izgledalo dobro, a opet i ne kada dođu utakmice kao ova, protiv rivala najvišeg kvaliteta koji ima znatno veću širinu. Kreacija nije Hangin kvalitet i to su protivničke odbrane, između ostalih Barselonina večeras koristili. Sa smanjenom minutažom Ćaća Rodrigeza koji se ove sezone dosta muči da održi formu, lekarska ekipa Real Madrida mora pod hitno da potpuno oporavi i spremi Ljulja i Vilijams Gosa, ako želi da bude konkurentan u finišu sezone, pogotovo za duele sa Partizan Mozzart Betom.

Segment koji je uz ofanzivni skok rešio utakmicu u korist domaćina je zaključavanje reketa. Barselona je odradila fantastičan posao i u ovom delu, što se posebno osetilo u prelomnoj trećoj četvrtini koju je domaćin završio rezultatom 31:17! Real je u ovom desetominutnom intervalu bio gotovo potpuno izbačen iz reketa zbog čega se izgubio u igri i susret se pretvorio u Barsinu dominaciju. Real je za četvrtinu pogodio samo jedan šut spolja, tek četiri unutra uz šest promašaja! Barselona je to iskoristila da minimalnu prednost sa poluvremena pretvori u plus i od 17 poena, odnosno +15 pred odlučujućih deset minuta. Barsa se razletela na terenu i svih šest strelaca u ovom delu imali su bar četiri poena. Od Džejmsa Nađija i Tomaša Satoranskog koji su bili na “minimumu“, preko Šanlija, Mirotića i Abrinesa sa po pet, do Laprovitole sa šest poena! Domaćin je cepao mrežicu, gosti su bili bez ikakvog odgovora...

Da je i koliko je reket važan za Real Madrid, pogotovo uzimajući u obzir igrače na raspolaganju, najbolje se videloo na startu poslednje četvrtine kada je Jabusele zablistao punim sjajem i susretu umalo dao dramatičnu notu. Blankosi su se razleteli po terenu, snažni Francuz bio je kao tenk koji niko nije mogao da zaustavi, ali je sve “puklo“ kada je prvo Mario Hezonja otpao zbog pet ličnih i tehničke jer je dva puta opsovao sudiju, a onda i kada je Edi Tavares takođe morao napolje zbog faulova. Barsa je uspela da zaustavi Realovu seriju 11:0 i odgovori sa sedam vezanih poena čime je rešila pobednika.

Kod Barselone 18 poena, devet asistencija i pet skokova Satoranskog. Laprovitola je imao 14 poena, osam dodavanja i četiri uhvaćene lopte, dok je Šanli iz drugog plana dao 12 poena, uz šest skokova. Nikola Kalinić je uz šest poena uhvatio i sedam lopti, od čega tri u fazi napada. Ponovo je srpski reprezentativac bio jedan od ključnih defanzivnih spona ekipe i imao čak jednu impresivnu blokadu nad Jabuseleom. Na drugoj strani Musa je ubacio 24 poena i po ko zna koji put potvrdio tezu da je jedan od igrača koje je najteže čuvati u igri jedan na jedan. Dopisao je pet skokova i tri asistencija. Samo su još Jabusele i Hanga bili dvocifreni sa 19 i 11 poena. Hezonja je stao na devet, a Tavares na osam poena.

Ostaje da vidimo u kakvom će raspoloženju biti Blankosi pred start četvrtfinala Evrolige...



tagovi

Nikola MirotićAleks AbrinesJan VeseliKori HiginsNikola KalinićGeršon JabuseleValter TavaresKK Real MadridKK BarselonaEl KlasikoACB liga

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara