Košarkaši i stručni štab Real Madrida sa peharom Evrolige (©AFP)
Košarkaši i stručni štab Real Madrida sa peharom Evrolige (©AFP)

Real Madrid je neuništiv klub i 11. put prvak Evrope!

Vreme čitanja: 5min | ned. 21.05.23. | 20:56

Serhio Ljulj postigao prve poene na tri sekunde do kraja, vredne najsjajnijeg pehara na kontinentu

Nikad luđa sezona u Evroligi, prepuna preokreta i uzvuđenja, pa ni borba za trofej nije mogla da protekne drugačije. Bio je Olimpijakos na pragu titule, činilo se da će potvrditi dominaciju u sezoni 2022/23 na najvećoj evropskoj pozornici, ali Real ništa ne može da uništi. Real je besmrtan. Najtrofejniji evropski klub je došao do 11. pehara u Evroligi, tako što je gubio tokom čitavog meča, a onda na tri sekunde do kraja, poenima Serhija Ljulja (prvim na meču) došao do preokreta - i pobede. Kostas Slukas je promašio na drugoj strani - 78:79 u korist ekipe Ćusa Matea u finalu Fajnal fora u Kaunasu.

Kraljevski klub je još jednom dokazao koliko je poseban. Ne samo u košarci. U fudbalu se prošle sezone, slično kao košarkaši ove, čupao nekoliko puta iz nepovoljnih situacija. Stanovao na ivici ambisa, ali u njega nije upao. Osvojili su puleni Karla Ančelotija titulu prvaka Evrope prošlog leta, a sličan je bio i put izabranika Ćusa Matea u takmičarskoj godini na izmaku. Od 0-2 sa Partizan Mozzart Betom pred selidbu četvrtfinalne serije u Beograd, minus 18 u majstorici, preko slabog prvog poluvremena u polufinalu protiv Barselone, činjenice da je većim delom finalnog susreta bio u zaostatku... Došli su Blankosi do najsjajnijeg evropskog trofeja i to poenima u poslednjim sekundama.

Izabrane vesti

Ponovo su iskustvo i veličina najstarijih Realovih igrača isplivali na površinu kada se lomilo. Fabijen Kozer, kojeg nije bilo nigde u poslednjih mesec dana, pogodio je dve bitne trojke u poslednjoj deonici, Serhio Rodrigez držao Kraljeve u životu, a onda je Ljulj u poslednjem napadu preuzeo odgovornost i pogodio sa poludistance za titulu. Pre toga je uzeo dva šuta za oko 12 minuta na parketu i oba promašio... Nije ga to omelo kada je sve bilo na talonu. Promašaj je izvesno značio poraz, a pobeda - večnost. Treća titula šampiona Evrope za iskusnog španskog beka, 11. za njegov voljeni klub.

Bio je Ljulj ponovo heroj, po ko zna koji put otkako je 2007. obukao dres Reala, ali nije bio i najboljeg igrača završnice. Ta titula, jednako važna, pripala je gorostasu madridskog kluba, nezaustavljivom Valteru Tavaresu. Dabl-dabl sa 13 poena i 10 skokova za indeks korisnosti 20 doneli su mu titulu MVP-a finalnog turnira, pošto je prethodno ubacio 20 poena, uz 15 skokova protiv Barselone (indeks 39). Monstruozne partije najboljeg centra i defanzivca Evrolige u najbitnijem periodu sezone.

Junak polufinala, Serhio Rodrigez, bio je najkorisniji igrač Reala u finalu sa 15 poena i devet asistencija za indeks 23. Odličan je u prvom poluvremenu bio i Mario Hezonja (12 poena), dok je Kozer dodao 11 poena, Najdžel Vilijams Gos devet.

Olimpijakos je bio prvi u ligaškom delu, na Fajnal for stigao sa MVP-em i najboljim strelcem Evrolige, ali ni odlična partija Saše Vezenkova nije bila dovoljna da se na pleća obori neuništivi Real Madrid. Bugarski internacionalac je potvrdio dominaciju ove sezone u elitnom takmičenju sa 29 poena i devet skokova u finalu za indeks korisnosti 34. Pogađao je tokom čitave utakmice, a iako ga dugo nije hteo šut sa distance, ubacio je dve trojke u četvrtom kvartalu. Nije bilo dovoljno...

Da je Olimpijakos pobedio, bio bi Vezenkov najzaslužniji, ali bi titula "heroja iz senke" pripala Ajzei Kenanu. Amerikanac je fantastično šutirao od starta susreta, okončao ga sa 21 poenom i 5/6 van linije 6,75. Šekil Mekisik je dao vredan doprinos sa klupe sa 14 poena, ali je podbacio Kostas Slukas. Igrač za kojeg se smatralo da će biti ključni u pohodu na najsjajnijih pehar postigao je samo šest poena u finalu, zabeležio tri asistencije - i promašio šut sa zvukom sirene sa poludistance za trijumf.

F4 Evrolige - finale

OLIMPIJAKOS - REAL MADRID 78:79

(24:17, 21:28, 18:14, 15:20)

Dvorana: Žalgirio Arena (Kaunas)

Sudije: Saša Pukl, Gitis Viljus, Mehdi Difala

Olimpijakos: Vokap (6as), Kenan 21 (5/6 za tri), Luncis, Larencakis, Fal (5 sk), Slukas 6, Vezenkov 29 (9 sk, 34 in), Papanikolau 6, Bolomboj 2, Piters, Blek, Mekisik 14

Real Madrid: Vilijams Gos 9, Kozer 11, Rendolf 3, Fernandez 3, Abalde, Hanga 2, Hezonja 12, Rodrigez 15 (9 as), Tavares 13, (10 sk), Ljulj 2, Endiaj 3, Musa 6

Igrala se fantastična košarka u finalu od prvog do poslednjeg minuta. Crveno-beli iz Pireja su šuterski sjajno otvorili meč, ali Real je uspeo da se vrati i istopi dvocifren minus do kraja poluvremena. A onda su Barcokasovi puleni zategli odbranu u trećoj deonici, popravili samopouzdanje i predvođeni Vezenkovim marširali krupnim koracima ka tituli. Ipak...

Činilo se da je gotovo kada je Kenan pogodio za 78:72 na dva minuta i 13 sekundi do kraja, ali Ćaćo je imao spreman odgovor. Brza dvojka, na drugoj strani Slukas maši, potom Tavares greši, ali i Vezenkov ne uspeva da pogodi trojku. Ugledao je Ćaćo još jednu priliku i uradio ono što glavne vedete Olimpijakosa nisu mogle - pocepao mrežicu sa distance za 78:77 na 46 sekundi do kraja.

Imao je Olimpijakos priliku da uveća prednost u narednom napadu, ali ga je prilično nespretno odigrao. Na kraju je u poslednjim sekundama Fal pokušao flouterom - i promašio. Tog trenutka su se verovatno svi ljubitelji košarke, osim onih kojima je Real u srcu, uhvatili za glavu i pomislili: "Pa neće valjda opet!?".

Olimpijakos je iskoristi poslednji "mali" faul nad Rodrigezom, ostalo je 12 sekundi do kraja, lopta je završila kod Ljulja, koji je pogodio težak šut sa poludistance. Usledio je tajm-aut Olimpijakosa, tri sekunde su sasvim dovoljno da se dođe do poena u košarci, očekivano je Kostasu Slukasu lopta otišla u ruke, opalio je sa poludistance, takođe iz teške situacije i pogodio samo obruč. Vilijams Gos je pokupio loptu i slavlje Madriđana je moglo da počne.

EVROLIGA, F4 - FINALE

Nedelja

Olimpijakos - Real Madird 78:79

/Vezenkov 29 - Rodrigez 15/



tagovi

KK OlimpijakosKK Real MadridSaša VezenkovValter TavaresKostas SlukasAjzea KenanMario HezonjaSerhio RodrigesFabijen Kozer

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara