Miloš Teodosić (Foto: Starsport)
Miloš Teodosić (Foto: Starsport)

Realna razlika, kraljevska škola košarke

Vreme čitanja: 5min | uto. 19.12.23. | 20:41

Šampion Evrope uzeo uzde u drugoj deonici susreta sa Crvenom zvezdom i nije ih ispuštao do kraja

Došao je madridski Real u Beograd sa samo jednim porazom posle 14 utakmica u Evroligi, dva u svim takmičenjima. Važio za velikog favorita protiv Crvene zvezde, ali tinjala je nada da bi ekipa Janisa Sferopulosa mogla do iznenađenja. Odlično je i otvorila meč, povela 14:6, ali... Četa Ćusa Matea je ostala smirena i polako je njen kvalitet isplivavao na površinu. Već u drugom kvartalu gosti su stekli kontrolu, nije Zvezda uspela da odreaguje po povratku sa odmora, pa je poslednji odmor dočekala sa 16 poena minusa. Bio je to ipak preveliki zaostatak protiv ekipe kakva je Real, dali su košarkaši srpskog šampiona sve od sebe do kraja, izgarali u odbrani - nije vredelo. Real je ipak druga dimenzija - 58:72.

Pred sam početak susreta pojavila se informacija da će crveno-beli ipak oslabljeni na megdan lideru Evrolige, pošto se Šabaz Nejpir iz neobjašnjenih razloga nije našao u protokolu. Spekuliše se da bi mogao da ide. U kakvoj god da se nalazi formi, bio je do odmah udarac u bradu čete sa Malog Kalemegdana. A Real je ponovo košarkaškoj Evropi pokazao od čega je. I kakve asove ima u svojim redovima. Izađe Fakundo Kampaco, uđe Serhio Rodrigez. Izađe Valter Tavares, uđe Vensan Poarje... A Mario Hezonja, Alberto Abalde i Džanan Musa su učinili da se izostanak Rudija Fernandeza i Gabrijela Deka ne oseća.

Izabrane vesti

Miloš Teodosić i Luka Mitrović su ponovo dali sve od sebe. Iskusni plejmejker je recimo igrao gotovo sam u drugoj deonici, kada je postigao 12 poena... Mitrović je dobro otvorio, pokušao u drugom poluvremenu da vrati Zvezdi puls, ali to nije bio tako jednostavan zadatak pored Tavaresa.

Izostao je doprinos Nemanje Nedovića i Rokasa Giedraitisa koji su bili dobri u poslednje vreme. Srpski bek je postigao tek četiri poena, a Litvanac je uputio samo tri šuta - i sve ih promašio. Adam Hanga je protiv bivšeg tima odigrao dobro, s ozbirom da mu je tek druga utakmica iz povrede, pa je ubacio 10 poena.

S druge strane sjajna partija Marija Hezonje - dabl-dabl od 17 poena i 10 skokova. Odličan i Poarje sa 14 poena, pravio je velike probleme crveno-belima u reketu, pogotovu Majku Tobiju. Dolazak Fredija Gilespija bi u tom segmentu igre mogao značajno da pomogne crveno-belima, jer Francuzu večeras gotovo da nisu mogli ništa, ako Džoel Bolomboj nije bio na parketu. Njih je ispratio Eli Endiaje koji je dodao 10 poena (osam u prvoj deonici). Fakundo Kampaco je protiv bivšeg tima ubacio tek jednu trojku, ali je upisao i četiri skoka, tri ukradene lopte, dve asistencije...

Odličan početak Crvene zvezde. Nije je to karakterisalo u dosadašnjem toku sezone, ali je protiv Reala od starta izašla veoma motivisano i agresivno. Sferopulos je dobro procenio rivala, pa je petorka Dos Santos, Hanga, Lazić, Mitrović i Bolomboj pravila velike probleme lideru Evrolige, dobro kontrolisala skok i posle nešto više od tri minuta na semaforu je stajalo 7:0. Odgovorio je gost sa dve trojke preko Kampaca i Endiaja, ali nisu to bili izgrađeni šutevi. Na drugoj strani je Mitrović bio odličan u realizaciji, a Hanga je po ulasku u šesti minut utakmice pogodio i drugu trojku za 14:6, pa je Mateo morao da reaguje tajm-autom. Usledila je reakcija Reala, koji je sa pet vezanih poena Endiaja prišao na tri poena zaostatka, ali je prevashodno zategao odbranu. Crveno-beli su možda i svesno ostavljali više prostora mladom centru Reala, kako bi izašli na kraj sa Tavaresom i Kampacom, ali je on to dobro koristio u uvodnom kvartalu. Mic po mic i Real je preokrenuo. Posle pomenutog minuta odmora, napravio je seriju 12:2. Ipak, na prvi odmor se otišlo sa nerešenim rezultatom, posle preciznih penala Mitrovića – 20:20.

Druga četvrtina počela je interesantnim dvobojem. Egzekutor Reala bio je Poarje, a sve poene crveno-belih u prva tri minuta postigao je Teodosić. Obojica su postigli po šest, pa je egal ostao na snazi. Ipak, stekli su gosti stabilnost kroz reket. Tobi nije imao rešenja za snažnog Poarjea, a u napadu se nije najbolje snalazio Simonović. Na pet minuta do velikog odmora Blankosi su tako vodili 28:35 i morao je da reaguje Sferopulos tajm-autom. Ipak, nije vredelo. Stao je napad Zvezde, a Madriđani su se razigrali. Počeo je trojke da pogađa i Rodrigez, Poarje nastavio da gospodari reketom domaćeg tima, pa je na dva i po minuta do odmora Mateova ekipa stekla i dvocifren višak (33:43). Na odmor se otišlo sa 34:45, a od 14 poena crveno-belih u drugom kvartalu, 12 je postigao Teodosić.

--------------------------

CRVENA ZVEZDA - REAL MADRID 58:72

/20:20, 14:25, 11:16, 13:11/

Štark Arena (Beograd)

Gledalaca: 19.714;

Sudije: Emin Mugolkoč, Tomaš Travicki, Seržo Silva

CRVENA ZVEZDA: Mitrović 14 (4 sk), Teodosić 14 (5 as), Hanga 10 (4 as), Lazić 5, Nedović 4, Simonović 4, Davidovac 3, Bolomboj 2 (10 sk), Tobi 2, Giedraitis -, Lazarević -, Jago - (4 as).

REAL MADRID: Hezonja 17 (10 sk), Poarje 14, Endijaje 10, Tavares 8 (6 sk), Rodriges 6 (8 as), Abalde 5, Ljulj 5, Musa 4, Kampaco 3, Kozer -, Gonzales -


Taman što je Zvezda počela da hvata priključak, sudijska odluka da ne svira faul nad Hangom pri prodoru izazvala reakciju sa tribina, ali je i iskusni krilni košarkaš zbog protesta zaradio tehničku. Pritom je na drugoj strani Musa pogodio pod faulom i očas se Real vratio na plus 14. Vezala je potom Sferopulosovo ekipa nekoliko dobrih odbrana, ali to nije uspela da materijalizuje na drugoj strani, da bi posle trojke Muse i poena Endiaja gosti poveli 41:58. Nisu crveno-beli uspevali da probiju defanzivni bedem lidera elitnog takmičenja, Tavares je zaključao reket, šutevi nisu ulazili i polako se razlika uvećavala. Trojkom Hezonje Madriđani su poveli 43:61, a do poslednjeg odmora se u strelce upisao još samo Mitrović za 45:61 posle 30 minuta košarke u Štark Areni.

Igrala je Zvezda veoma požrtvovano u odbrani od starta poslednjeg kvartala i dobro čuvala svoj koš, ali napad to još jednom nije umeo da isprati. Gotovo paradoks u odnosu na dosadašnji tok sezone, gde je u odbrani znalo da curi, ali je napad držao Sferopulosovu ekipu u igri. Smanjili su domaći igrači minus na 13 poena, ali to je ipak bilo sve od crveno-belih večeras. Usledila je trojka Abaldea, pa četiri vezana poena Hezonje i Kraljevski klub je otišao na 50:68. Sve je bilo jasno u Štark Areni.

EVROLIGA - 15. KOLO

Utorak:

Crvena zvezda - Real Madrid 58:72

/Teodosić, Mitrović 14 - Hezonja 17/

Alba Berlin - Barselona 74:70

/Tomas 13 - Laprovitola 15/

Makabi Tel Aviv - Baskonija 89:81

/Nibo 17, Veb 17 - Hauard 19/

Virtus Bolonja - Olimpijakos 69:67

/Kordinije 13 - Larencakis 13/

Valensija - Partizan Mozzart Bet U TOKU

Sreda:

18.30: (1,25) Fenerbahče (17,0) Žalgiris (4,70)

19.00: (1,60) Monako (16,0) Panatinaikos (2,65)

20.30: (1,50) Bajern Minhen (16,0) Anadolu Efes (3,00)

20.30: (1,35) Olimpija Milano (16,0) Asvel (3,70)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK Real MadridJanis SferopulosMiloš TeodosićLuka MitrovićVensan PoarijeFakundo KampacoValter TavaresDžanan Musa

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara