Red potpisa u evropskoj košarci
Red potpisa u evropskoj košarci

Red potpisa širom Evrope: Abrines 2026, Vilijams u Makabiju, Asvel uzeo potencijalnog prvog pika 2023.

Vreme čitanja: 4min | sre. 30.06.21. | 10:58

Džarel Edi otišao iz Fenera, Lokomotiva angažovala Vitingtona

Podiže se temperatura na evropskoj košarkaškoj pijaci u skladu sa vremenskim prilikama. U roku od samo nekoliko sati širom kontinenta naređali su se potpisi, što bi zapravo trebalo da bude najava još uzbudljivijeg prelaznog roka u narednim danima i sedmicama.

Barselona je ozvaničila fudbalski potpis sa Aleksom Abrinesom do juna 2026. godine! Ugovor na pet godina je u evropskoj košarci pojava kao Halejeva kometa, zbog čega još i više dobija na značaju. Španski reprezentativac je napravio potez karijere povratkom u svoju kuću posle svih problema koje je preživeo u NBA ligi, pogotovo na psihičkom planu jer se borio sa teškom depresijom. Vratio je sebe na pravi kolosek i zbog toga je klub rešio da ga propisno nagradi.

Izabrane vesti

Abrines je u prošloj sezoni uzeo duplu krunu sa Barselonom pošto je osvojio ACB ligu i Kup kralja, a igrao je i finale Evrolige gde su Vasa Micić i Efes uzeli titulu. Španac je odigrao 83 utakmice, od čega 62 kao starter, a beležio je 7,8 poena na respektabilnih 43,5 odsto za tri, te 2,8 skokova u ACB ligi, te 6,1 poen uz 41 odsto za tri u Evroligi. U Barseloni je skupa proveo već šest godina, a odigrao je tačno 404 utakmice – u ACB ligi 216, Evroligi 155, Kupu kralja 11, Superkupu 12 i katalonskom kupu 10. S novim potpisom Abrines ima šansu da postane jedan od igrača s najvećim brojem utakmica u klupskoj istoriji.

Bombastičan potpis potvrdio je Makabi iz Tel Aviva gde je stigao Derik Vilijams. Posle sezona u Bajernu, Feneru i Valensiji iskusni krilni centar stigao je u redove Ponosa Izraela gde će igrati u takmičarskoj 2021/22. Snažna četvorka stigla je na insistiranje Janisa Sferopulosa.

Vilijams je treće pojačanje u Tel Avivu posle Džejlena Rejnoldsa i Džejmsa Nanelija, što jasno potvrđuje klupske ambicije da se konačno napadne ozbiljniji rezultat u Evropi. Makabi je napravio veliki rez posle još jedne razočaravajuće sezone i otišli su Ilajdža Brajant koji je potpisao za Milvoki, dok su ugovori istekli Otelu Hanteru, Tajleru Dorsiju, Jovelu Zosmanu, Ozu Blajzeru, Draganu Benderu i Ejdanu Alberu.

Nekadašnji NBA košarkaš je u Valensiji imao prosek od devet poena u Evroligi i 6,6 poena u španskom prvenstvu.

Veliki posan napravio je francuski šampion Asvel pošto je angažovao supertalentovanog Viktora Vembenjamu iz Nantera. Momak koga mnogi vide kao najvećeg košarkaškog talenta u Francuskoj tokom poslednjih 20 godina potpisao je ugovor na tri sezone! Asvel je za ovaj posao platio obeštećenje od 50.000 evra, što je smešan novac s obzirom da se Vembenjami predviđa da na NBA draftu 2023. godine bude prvi pik.

“Viktor je globalno jedinstven igrač, najveći potencijal Francuske u poslednje dve decenije. Ima sve što je potrebno da napravi veliku karijeru, a pre svega da bude prvi pik na NBA draftu. Uradićemo sve da ga podržimo kao organizacija, da mu omogućimo da napreduje i postigne sve svoje ciljeve u karijeri”, izjavio je prvi čovek Asvela i legenda francuske košarke Toni Parker

Vembenjama sa svojih 17 godina ima visinu od 218 centimetara i viđen je kao generacijski talenat. U novembru prošle godine debitovao je u Evrokupu gde je zabeležio pet poena i četiri blokade za 17 minuta. Odigrao je još 18 utakmica u francuskom prvenstvu gde je na proseku od 6,8 poena i 4,7 skokova. Izabran je za najboljeg mladog košarkaša takmičenja.


Prvi potpis u Lokomotivi iz Krasnodara je Greg Vitington. Amerikanac se vratio u Evropu posle sezone provedene u Denver Nagetsima, a iza sebe ima zanimljivu košarkašku karijeru koja se proteže od Razvojne lige sa Sijuksom, preko Australije sa Sidnej Kingsima, do Japana sa Levangom iz Hokaida i Izraela s Hapoel Gilboom. Poslednji evropski angažman imao je u Galatasaraju za sezonu 2019/20 pre nego što se vratio u SAD.

Fenerbahče je u istom danu potpisao novog igrača i rastao se sa jednim. Stigao je Metedžan Birsen iz Pinar Karšijake s kojim je potpisan ugovor na dve godine, uz opciju automatskog produžetka. Birsen je poslednje dve godine proveo u Karšijaki, a inače je dete Fenera kroz čije mlađe kategorije je prošao. Birsen je prošle sezone imao 6,1, poen i 5,5 skokova u FIBA Ligi šampiona, uz još 8,7 poena i 5,1 skok u turskom prvenstvu. Istovremeno Fenerbahče se zahvalio Džarelu Ediju na saradnji posle samo jedne sezone. Edi se nije snašao u Istanbulu i posle dolazaka Devina Bukera, Ismeta Akpinara, Marijala Šajoka, Pjerije Henrija i Akilea Polonare, odlučeno je da je višak zbog čega je saradnja okončana.

Na kraju Breša je zainteresovana da potpiše nekadašnjeg centra Mege Alfu Kabu. Francuz je prošlu sezonu proveo u Nanteru, gde je skupio 11 poena i 7,9 skokova po utakmici u Evrokupu, te šest poena i 4,8 uhvaćenih lopti u domaćem takmičenju.


tagovi

KK AsvelAsvelKK Lokomotiva KubanjFenerbahče BekoKK FenerbahčeKK BarselonaAlfa KabaGreg VitingtonDžarel EdiDerik VilijamsEvrokupEvroligaAleks AbrinesViktor Vembanjama

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara