Bolomboj, Koprivica, Mitrović i Kaminski (©MN Press, ©Star Sport)
Bolomboj, Koprivica, Mitrović i Kaminski (©MN Press, ©Star Sport)

Reket kao bitna tačka derbija, a večiti sa skraćenim centarskim rotacijama

Vreme čitanja: 5min | sub. 17.02.24. | 16:53

Hoće li prevagnuti Kaminski i Koprivica ili Mitrović i Bolomboj, te čije će 'petice' imati veću ispomoć saigrača?

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Niša)

Još i pre nego što je postalo jasno da će večiti derbi odlučiti pobednika Mozzart Kupa Radivoja Koraća, Janis Sferopulos upitan je da kaže šta očekuje o potencijalnog finala sa najvećim sportskim rivalom. Ukratko, rekao je sledeće: “Svaka utakmica je drugačija, znamo ih i oni nas poznaju. Najbolji tim će pobediti“.

Izabrane vesti

Iako važi teza da je svaki večiti derbi priča za sebe, detalj koji je postao bitan za rasplet susreta dva najveća srpska kluba, ma koje da je takmičenje, jeste - reket. Od realizacije, preko odbrane, do kontrole skokova. Lajtmotiv posle dosadašnja četiri duela jeste da je pobedu odnosio domaćin, ali i tim koji je dobijao borbu u reketu. Taj se detalj prožima od početka sezone, ali kako se večerašnje finale igra u specifičnim okolnostima, sa navijačima dva kluba podeljenim na dva jednaka dela, ostaje da se vidi da li će se pomenuti trend nastaviti.

21.00: (2,10) Crvena zvezda (15,0) Partizan Mozzart Bet (1,90)

Partizan Mozzart Bet je slavio u prvom derbiju rezultatom 88:86, a odnos poena iz reketa bio je 42:24 u korist domaćina. Sastav Željka Obradovića bio je bolji u skok igri sa 32-28 (23-9 / 20-8), dok su crveno-beli izveli 23 i pogodili 15, a Partizan 16 slobodnih bacanja uz 11 uspešnih hitaca.

Samo četiri dana kasnije crno-beli su ponovo slavili. Rezultat je glasio 98:87, od toga 44:38 gledajući samo poene iz reketa. Crvena zvezda je ipak nadigrala rivala u skok igri sa 26-19 (20-6 / 15-4), a oba tima izvela su po 26 slobodnih bacanja. Domaćih ih je pogodio 19, gost 22.

Sledeći večiti derbi, odigran 4. januara ove godine Crvena zvezda uzela je rezultatom 88:72. Odnos poena iz neposredne blizine koša bio je 34:32 za tim Janisa Sferopulosa, ali su gosti imali bolju skok igru sa 33-31 (17-16 / 17-14). Crvena zvezda je izvela 22 i pogodila 15 slobodnih bacanja, dok je Partizan Mozzart Bet realizovao svih 12 šuteva sa crte.

U poslednjim danima januara Crvena zvezda je ponovo ugostila svog ljutog protivnika, sada u ABA ligi i posle velike drame pobedila je rezultatom 88:86. Crvena zvezda je napunila reket gostiju i napravila veliku razliku jer je bilo 40:26 samo u ovom segmentu. Crno-beli su opet bili za nijansu bolji u skoku sa 28-26 (19-9 / 18-8) i bacanja su šutirali 29/34, dok je Zvezda bila na 18/23.

Možda svi ovi detalji ne otvaraju širu sliku, ali tačno pokazuju koliko je igra u reketu bitna za konačni ishod. Ipak, kada su pravili rostere za Mozzart Kup Radivoja Koraća, obojica trenera su doneli istu odluku i 'žrtvovali' su centre. Janis Sferopulos je zbog ograničenja broja stranaca izostavio Majka Tobija i Fredija Gilespija, dok je Željko Obradović skrajnuo Bruna Kabokla.

Neki su ostali u civilu zbog taktičkih razloga, neki zbog slabe forme. Kako bilo, večiti će u skraćenim centarskim rotacijama ući u odlučujući meč za prvi domaći trofej. Plus Alen Smailagić koji je po rečima Željka Obradovića verovatno otpao za večeras zbog povišene temperature.

Frenk Kaminski je najbolji strelac dosadašnja četiri večita derbija među svim igračima sa 62 poena, od čega je 22 ubacio u prvom meču. Sa druge strane, Džoel Bolomboj je drugi u istom aspektu sa strane Crvene zvezde, odnosno treći od svih koji su se pojavili na parketu u ova četiri duela i ubacio je 44 poena, jedan manje od Rokasa Giedraitisa. Ako sagledamo kako su dosad prošli Luka Mitrović i Balša Koprivica kao dvojica preostalih centara u dva tima, prvi je imao 26 poena, dok njegov mlađi kolega nije odigrao ni sekund ove sezone u derbijima.

Ako gledamo čisto napadačke kvalitete, Kaminski je verovatno najraznovrsniji centar u oba sastava, Bolomboj raspolaže najboljim atletskim karakteristikama, dok je Mitrović najkompletnija 'petica' jer osim realizacije ima dobar pregled terena i često ga Crvena zvezda koristi kao sekundarnog kreatora. Koprivica nije imao prostor da se dokaže, ali je tokom poslednjih nekoliko utakmica pokazao solidan kvalitet u oba smera, pre svega u rešavanju defanzivnih zadataka. S tim da ni po čemu to nisu bili mečevi težine večitog derbija.

Kaminski je posle teških deset dana početkom godine uspeo drastično da podigne formu i postane jedan od vodećih strelaca Parnog valjka. Od devet utakmica posle ‘hlađenja’ samo dva puta je bio jednocifren, u porazima od Virtusa i Splita kada je zbirno ubacio 10 poena, ali je u celom tom periodu na 12,3 poena. Simultanka koju je imao u prvom delu meča sa Bajernom, kada je vezao četiri trojke dosta su pomogle njegovom samopouzdanju, pa je Željko Obradović i odlučio da njemu ukaže poverenje, pre nego Brunu Kaboklu.

Mitrović je od meča protiv Budućnosti definitivno potvrdio da se vraća u prepoznatljivu formu. Trebalo mu je vremena da se uhoda posle oporavka od povrede kolena, a u minulih pet utakmica samo je protiv FMP imao tri poena, odnosno bio jednocifren, dok beleži 11,8 poena po utakmici. Bolomboj se u poslednje vreme više fokusirao na zagrađivanje i skok, nego na realizaciju, mada deo razloga za takav pristup leži i u činjenici da Miloš Teodosić nije bio u sastavu. Njih dvojica imaju jako dobru saradnju i najbolje se u poslednjem večitom derbiju videlo koliko je nekadašnji reprezentativac Rusije opasan ne samo u realizaciji, već i skok igri. Ali i koliko mu znači kada je Teodosić na parketu.

Izvesno je da će centarske dužnosti u eventualno nekim nižim petorkama nositi Zek Ledej i Dejan Davidovac, dok su Balša Koprivica i Dalibor Ilić našli dobru formu u napadu baš tokom proteklih dana u Nišu, što donekle daje trenerima obe ekipe dodatnu širinu na nominalno unutrašnjim pozicijama.

Kako bilo, pobedi će biti mnogo bliži onaj tim čiji centri budu imali veću ispomoć saigrača...

MOZZART KUP RADIVOJA KORAĆA

ČETVRTFINALA

Sreda, 14. februar

Č1 - Borac Mozzart - Čačak 94 64:73

/Segu 21 - Grojić 20/

Č2 - Crvena zvezda - FMP Železnik 80:75

/Nedović 20 - Kuzmić 18/

Četvrtak, 15. februar

Č3, Mega - Vojvodina 92:100

/Plavšić 21 - Ašćerić 22/

Č4, Partizan Mozzart Bet - Hercegovac Gajdobra 92:67

/Vukčević 15 - Dimić 14/

POLUFINALA

Petak, 16. februar

P1, Čačak 94 - Crvena zvezda 52:87

/Lakić 11 - Mitrović 15/

P2, Vojvodina - Partizan Mozzart Bet 67:80

/Kaningem 17 - Kaminski 15/

FINALE

Subota, 17. februar

21.00: (2,10) Crvena zvezda (15,0) Partizan Mozzart Bet (1,90)


tagovi

KK PartizanPartizan Mozzart BetKK Crvena zvezdaFrenk Kaminski JuniorBalša KoprivicaZek LedejLuka MitrovićDžoel BolombojDalibor IlićMozzart Kup Radivoja KoraćaKup Radivoja KoraćaKup Radivoja Koraća 2024.

Obaveštavaj me

KK Partizan
KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara