Tejlor Ročesti (©Star Sport)
Tejlor Ročesti (©Star Sport)

Ročesti donosi iskustvo, izmišljene poene, sigurnost s loptom i dilemu - može li da prihvati ulogu rezerve?

Vreme čitanja: 5min | čet. 08.10.20. | 15:31

Malo o povratku iskusnog pleja u Crvenu zvezdu...

Posle više nego ubedljivog trijumfa u Zagrebu protiv Cibone, Crvena zvezda je dva dana uoči susreta sa Baskonijom na evroligaškoj premijeri u Beogradu (TV Sportklub, 19.00), obradovala navijače potpisivanjem Tejlora Ročestija i tako rešila deo gorućih problema unutar rostera, jer se očekuje da u narednom periodu dođe još jedan visoki igrač pored Emanuela Terija koji bi zakrpio pozicije četiri i pet.

Dok se taj drugi, verovatno i poslednji potpis za određeno vreme još čeka, zvezdaška javnost moraće da se strpi još neko vreme kako bi videla novog-starog šutera na delu. Kako se može čuti, Ročesti sigurno neće igrati protiv Baskonije, pa i na gostovanju Borcu u nedelju jer u Srbiju dolazi narednih dana. Možda, opet pod velikim znakom pitanja, u rosteru bude tek naredne sedmice, kada su na programu dve evropske runde u tri dana (Žalgiris u Beogradu i Asvel u Lionu). Zasad je izvesnije da zaigra u Francuskoj, pre nego li u Beogradu protiv Žalgirisa. Da bi se i to dogodilo Ročesti prvo mora da prođe PCR testiranja da se ne bi ponovio slučaj Emanuela Terija, a onda i zadovolji fizičke aspekte takmičarske košarke, pošto ga na parketu nije bilo preko šest meseci. Tačnije, od prekida sezone koju je završio kao igrač Olimpijakosa. 

Izabrane vesti

Povratak Tejlora Ročestija na Mali Kalemegdan podelilo je navijačko mnjenje. U razmišljanju da je šuter iz Teksasa suviše star za evroligaški nivo košarke, te donekle nerealnom iščekivanju domaćeg rešenja zaboravilo se na to da Srbija, nažalost, nema domaće igrače cenovnog ranga dostupne Zvezdi koji bi mogli da prave razliku na parketu odmah. Suviše se dugo tražilo i čekalo pojačanje iz Razvojne lige, pa je i ta opcija propala. Zato je Ročesti prihvaćen u određenim krugovima kao neko ko poznaje i klub i trenera Sašu Obradovića, s kojim je sarađivao u Lokomotivi iz Krasnodara. I može da bude izuzetno koristan, uprkos godinama upisanim u zvaničnim papirima.

Ročesti je imao tu nesreću da u srpskim košarkaškim krugovima, pogotovo onim privrženim Crvenoj zvezdi, ostane upamćen kao najbolji igrač najneuspešnije generacije otkako je osvojena prva titula u Jadranskoj ligi pre pet godina. U takmičarskoj 2017/18 postao je prvi stranac sa preko 1.000 poena u dresu Zvezde. Ušao je u probrano društvo koje su dotad činili Dragan Kapičić (1972/73 i 1974/75), Neša Ilić (1992/93), Igor Rakočević (sezone 2003/04 i 2012/13), Milan Gurović (2006/07) i Boban Marjanović (2014/15). Ročesti je u Evroligi te godine odigrao 30 utakmica sa ukupno 403 poena (13,4 po utakmici). U Jadranskoj ligi je imao 28 mečeva sa 409 poena (14,6 poena po utakmici), dok je u Superligi ubacio 188 poena (11,1 po utakmici). U Kupu Radivoja Koraća dodao je još 36 poena.

Tejlor Ročesti (©Star Sport)Tejlor Ročesti (©Star Sport)

Ipak, onaj promašaj Matijasa Lesora nije samo pretvorio francuskog centra u tragičara i odlučio pitanje šampiona Jadranske lige, već i obeležio celu sezonu generacije vođene Dušanom Alimpijevićem. Posle te, jedne lopte, u ekipi su ostali kapiten Branko Lazić, te Ognjen Dobrić i Dejan Davidovac - Aleksa Radanov došao pred Superligu, da bi se kasnije opet vratio u FMP u eri Milana Tomića -, neki su otišli u penziju, a ostali su mahom izgubili evroligaški status. Trener Alimpijević radio je kratko u Avtodoru i preko godinu i po dana je bez angažmana. Ročesti je Crvenu zvezdu pod komandom Milenka Topića vodio do titule prvaka Srbije, posle čega je otišao u Kinu gde je koristio raskošni šuterski talenat kako bi bušio mrežice u dva različita kluba i dva ranga takmičenja, da bi se u oktobru vratio u Evropu kako bi zadužio dres Olimpijakosa.

U Pireju je igrao statistički najslabiju sezonu evroligaške karijere, uz svega 4,6 poena po utakmici na 1,6 pogodaka iz 3,8 ispaljenih šuteva. Uz to je prosečno beležio 3,6 asistencija i jedan skok. Tada je Ročesti doveden zajedno sa Vilijem Ridom da gasi požar posle krize nastale zbog iznenadnog odlaska Dejvida Blata i odluke u tom momentu da Kestutis Kemzura ostane do kraja sezone, što je kasnije preinačeno dovođenjem Jorgosa Barcokasa. Ročestijeva uloga bila je daleko od onih koje je imao tokom najboljih dana karijere u Nižnjem ili Makabiju, pa i prvom mandatu u Crvenoj zvezdi. Morao je tada da prihvati ulogu rezerviste, prvo zbog momenta kada je stigao u klub, onda i činjenice da je delio minutažu u bekovskoj liniji sa Vejdom Boldvinom, Vasilisom Spanulisom, Brendonom Polom, Adonisom Konjarisom... Nije počeo nijednu utakmicu od starta, a sezonu je završio na proseku s nešto više od 14 minuta.

Dvojac s izuzetnom šuterskom mehanikom – Ročesti i Beron (©Star Sport)Dvojac s izuzetnom šuterskom mehanikom – Ročesti i Beron (©Star Sport)

O njegovim kvalitetima ne treba mnogo širiti priču. U Crvenu zvezdu vraća se kao neko ko svojim iskustvom može da unese balans u organizaciju igre i tako rastereti Lengstona Hola i Korija Voldena, s tim da se i danas pamte minijature levorukog šutera iz prvog mandata u Crvenoj zvezdi, kada je neretko morao sam da izmišlja poene u momentima kada bi se drugi ukočili. Njegova tehnika šuta i dalje je jedna od najčistijih i stavlja se u rang sa mehanikom Bilija Berona, s tim što i danas u stručnim košarkaškim krugovima vlada mišljenje da je Tejlor Ročesti najškolovaniji šuter koji je nosio crveno-beli dres. Inteligentan je i smiren košarkaš, voli igru u piku, na parketu hladnokrvan i odmeren, siguran sa loptom u rukama. O tome govori i podatak da se tokom poslednjih pet godina na prstima jedne ruke mogu pobrojati utakmice sa više od dve ili tri izgubljene lopte.

Osim toga, jako dobro poznaje filozofiju Saše Obradovića jer su zajedno sarađivali u Lokomotivi i svestan je da kod nekadašnjeg zlatnog reprezentativca Jugoslavije nema popusta i da se poštuju samo rad i bespoštedno zalaganje. Od toga neće moći da se sakrije ni iza svojih godina, ako želi da mu ugovor potraje duže od dva meseca, na koliko je i stavljen paraf.

Da bi se svi uslovi za dugoročni nastavak saradnje ispunili, Tejlor Ročesti moraće na delu da pokaže da i u Crvenoj zvezdi prihvata da utakmice počinje s klupe. Odnosno, da triling Lojd-Volden-Hol ima prednost i da će njegova uloga varirati i formiraće se tokom samih utakmica. Treba imati na umu da će Ročestiju naredni period u Zvezdi biti i dodatno izazovniji jer se paralelno igra i ABA liga, dok je u Pireju imao obaveze samo u Evroligi. Ako i te ispite položi, biće od izuzetnog značaja za Crvenu zvezdu i realizaciju planova stručnog štaba. U suprotnom, postoji opasnost da dođe do reakcije koja bi se negativno odrazila na ekipu i rezultate.

Piše: Nikola STOJKOVIĆ (@nikolaS_msport)



tagovi

Tejlor Ročesti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara