Martin Hermanson i Martin Erikson (©MN Press)
Martin Hermanson i Martin Erikson (©MN Press)

Rokada u Berlinu: Došao Islanđanin, otišao Šveđanin

Vreme čitanja: 3min | čet. 11.01.24. | 17:11

Martin Hermanson se vratio u Albu, dok je Markus Erikson digao sidro

Posle više od polovine sezone u Evroligi, berlinska Alba je ostala bez takmičarskih ambicija kao jedini tim sa samo tri pobede nakon 20 odigranih mečeva. Ipak, plan kluba je da razvija mlade igrače i da pokuša da se vrati na tron u Nemačkoj. Sa tim na umu angažovan je iskusni plejmejkera, koji će rezultatski pomoći ekipi, ali i koji bi mogao da bude idealan mentor za mladog Matea Spanjola - Martin Hermanson.

Nemački klub je obelodanio da je potpisao ugovor sa islandskim košarkašem na sezonu i po, koji se tako vratio u klub iz kojeg je pre tri i po godine i otišao u Valensiju i pred odlazak osvojio titulu u Bundesligi. Vrlo brzo su se Albatrosi oglasili i novim saopštenjem i potvrdili rastanak sa švedskim internacionalcem Markusom Eriksenom.

Izabrane vesti

Hermanson je tokom prvog boravka u Berlinu i povremeno tokom mandata u Valensiji pokazao da poseduje kvalitet za najviši nivo evropske košarke, ali su ga povrede u Španiji sprečile da ostavi dublji trag. Sakupio je 64 nastupa u Evroligi i prosečno beležio osam poena, uz 3,8 asistencija, dok je u Evrokupu kao član nemačkog i španskog kluba odigrao 40 utakmica, uz prosek od 10,7 poena i pet završnih dodavanja. Ipak, u prethodne dve sezone je zbog povreda odigrao svega osam mečeva na evro-sceni, pa će po povratku u glavni grad Nemačke pokušati da se vrati na pravi put.

Karijeru je počeo u rodnom Rejkjaviku, od 2016. do 2018. je nastupao u Francuskoj, gde je njegov talenat i kvalitet prepoznala Alba. Pored titule, osvojio je i Kup u Nemačkoj, a pet puta je proglašavan i najboljim košarkašem Islanda. Igra pod obručima mu je u krvi, pošto mu je otac Herman Haukson takođe bio reprezentativac Islanda. Martin je u dresu sa državnim grbom nastupao na Evrobasketu 2015. i 2017. godine i svakako je uz Trigvija Hlinasona najistaknutiji član reprezentacije u poslednjih desetak godina.

Angažovanjem Hermansona lakše će Alba svariti bolan rastanak sa Eriksonom. Šveđanin je 2019. stigao kao veliko pojačanje iz Gran Kanarije, sa epitetom bivšeg košarkaša Barselone i jednog od najboljih šutera ACB lige. Osvojio je tri titule u Nemačkoj i dva Kupa (zajedno sa Hermansonom po titulu i kup), ali je praktično od sredine sezone 2021/22 van stroja zbog povreda. Verovala je uprava da bi mogao da se vrati ove sezone, pa mu je neočekivano i produžila ugovor, ali uzalud. Nije uspeo da se vrati na teren i rastanak je bio jedino logično rešenje.

"Danas se pozdravljam sa klubom u kojem sam se osećao kao kod kuće. Zahvalio bih se klubu što mi je ukazao poverenje tokom prethodnih pet godina i dao mi priliku da nosim ovaj dres. Alba za mene nije samo košarkaški klub, već porodica. Iskustvo koje sam ovde sakupio mi mnogo znači i prevazilazi granice terena. Nažalost, nisam uspeo da doprinesem koliko sam želeo, ali uvek sam osećao podršku navijača, kluba, trenera i saigrača", rekao je Erikson koji će rehabilitaciju nastaviti u rodnoj Švedskoj.

Za gotovo pet godina u klub sakupio je tek 57 nastupa u Evroligi, skupa 111 za karijeru. Prosečno je kao član Barsleona, Gran Kanarije i Albe beležio 9,3 poena, uz izvanrednih 43,1 odsto uspešnosti van linije 6,75.


tagovi

Alba BerlinMartin HermansonMarkus EriksonKošarkaški transferi

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara