Rusija i Belorusija ne učestvuju u FIBA takmičenjima: Brišu se pobede Srbije protiv najslabije ekipe u grupi

Vreme čitanja: 2min | sre. 18.05.22. | 14:40

FIBA je donela odluku koja je bila izvesna

Nakon što je 1. marta košarkaška organizacija odlučila da ne dozvoli ruskim timovima i zvaničnim licima da učestvuju u FIBA i 3x3 takmičenjima, Izvršni odbor FIBA je sada potvrdio tu odluku pridruživši Rusiji i Belorusiju. Za takmičenja koja će se održavati narednih meseci, a zbog rata u Ukrajini, donete su odluke da neće biti takmičenja u Rusiji i Belorusiji i timovi iz Rusije i Belorusije će biti povučeni sa takmičenja nacionalnih timova.

Ta takmičenja su kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2023 i Svetsko prvenstvo košarkašica 2022 i SP košarkašica do 17 godina 2022. Takođe, učešće je zabranjeno i za timove u 3x3 takmičenjima.

Izabrane vesti

Najvažnije u ovom trenutku i za našu reprezentaciju su kvalifikacije za Svetsko prvenstvo. Prvobitno su propisi bili da se u narednu rundu "prozora" prenose svi rezultati, ali kako je Belorusija u grupi sa kojom se ukršta grupa Srbije, moralo je da dođe do promena. Po FIBA pravilima kada ekipa zbog nekog razloga ne završi takmičenje, brišu se svi njeni rezultati, tako da i pobede i porazi Belorusije u grupi sa Grčkom, Turskom i Velikom Britanijom više ne postoje. Samim tim, ova tri tima prenose u narednu grupu manje utakmica, pa će i rezultati sa najslabijom ekipom naše grupe biti precrtani.

Što se tiče košarkašica i Svetskog prvenstva u Australiji, umesto Rusije učestvovaće Portoriko koji je bio u istoj kvalifikacionoj grupi sa Ruskinjama.

Kada je u pitanju Evropsko prvenstvo ovog leta za košarkaše, tu će odluku doneti Bord FIBA Evrope ovog vikenda u Viljnusu. Prema informacijama "Vijesti", Crna Gora će zameniti Rusiju.


tagovi

FIBAkošarkaška reprezentacija RusijeKSSjuniorska košarkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara