""
""

Ruski rulet s nesrećnim krajem! Šved je ispalio metak i ranio Orlove

Vreme čitanja: 4min | sub. 02.09.17. | 18:03

Baćuške posle Turske srušile i Srbiju i sada imaju lakši put do prvog mesta - 75:72

(Od specijalnog izveštača MOZZART Sporta iz Istanbula)

Izabrane vesti

Ruska drama, bez srećnog kraja! Srpski košarkaši uspeli su juče da izdrže udare letonskog vatrenog arsenala, ali za ruske snajperiste nije imao rešenje. Srbija je uspela da Rusiju istera iz reketa i onemogući lake poene iz neposredne blizine koša, ali je izazvala lančanu reakciju koja je imala poguban ishod. Aleksej Šved je posle Turske pronašao lek i za Srbiju, ubacio 22 poena (4/10 za tri) i tako Rusiji značajno olakšao da se na kraju grupne faze nađe na čelu tabele - 75:72 (18:21, 22:17, 18:13, 17:21).

Srbija je oružje položila u pravoj drami! U završnih deset sekundi imala je svega tri poena zaostatka i šansu da preko Bogdana Bogdanovića i eventualnih pogodaka sa penala dođe do šanse da ode u produžetak, ili možda uzme šut za pobedu. Bogdan je u oba pokušaja bio neprecizan, a ruska odbrana učinila je dovoljno da lopta ne završi u rukama protivnika. 

Mnogo, čak i previše grešaka napravila je Srbija u ovom meču, uz dosta oscilacija i minuta praznog hoda. Osim čak 15 izgubljenih lopti, Srbija je ostala razoružana, gotovo nespremna na strašan šuterski nalet Rusije. Jer, iako brojke nisu impozantne (11/31 za tri), svaki dalekometni hitac došao je u pravom trenutku, što je učinilo da Rusija u najvećem delu susreta bude kolovođa. A Srbija takmac s premalo napadačkih opcija. Dobrim delom utakmice dominirao je Boban Marjanović, koji je na kraju ubacio 19 poena, Bogdan Bogdanović je 18 od svojih 19 poena ubacio u drugom poluvremenu (13 u trećem kvartalu), dok je Vladimir Lučić dodao 12 poena. Na kraju je, ipak, presudilo to što Srbija ni u jednom trenutku nije imala bar dva raspoložena šutera. Ili je to bio Marjanović, ili Bogdanović. A Rusija je pokazala čvrst karakter, veliku psihičku snagu, veći izbor napadakih rešenja i dobrano se potukla sa Srbijom za pobedu. U tome je, na kraju, i uspela. 

Prvi deo utakmice donekle je podsetio na dešavanja iz meča protiv Letonije. Srbija je ponovo bila u defanzivnom razdoru, što je Rusija iskoristila da preko Šveda stigne do serije 10:0 i za nepuna tri minuta povede rezultatom 10:3. Đorđević je ruski nalet morao nekako da preseče i napravio je dva odlična poteza. Uvođenje Bobana Marjanovića obezbedilo je potrebnu snagu u reketu i sigurne poene u rukama, dok se Dragan Milosavljević pokazao kao toliko željeno defanzivno rešenje i „lek“ za Alekseja Šveda. Tako je Srbija i okrenula rezultat, nanizala čak 12 poena i uhvatila pravi ritam. Koji, opet, nije dugo trajao. A još je više u oči upadala brojka od čak 10 izgubljenih lopti, za dva kvartala igre.

Posle najbolje partije u reprezentativnom dresu, Bogdanović je odigrao vrlo loše poluvreme i isto završio sa samo jednim poenom (0/2 iz igre). Doduše, Bogdanov učinak savršen je pokrio Marjanovića, koga ni Mozgov, ni Ivlev nisu uspeli da zaustave. Tako je, uostalom, i ubacio 13 poena, uz čak šest iznuđenih prekršaja. U izostanku Bogdanovićevog učinka Milosavljević je preuzeo dozu odgovornosti i napravio određeni balans na terenu, a svojom energijom i požrtvovanjem ulivao samopouzdanje saigračima. Vrlo dobar bio je i Lučić, ali je jako brzo ušao u problem sa ličnim greškama, što ga je donekle pokolebalo.

Zato su, između ostalog, izostajala željena rešenja u odbrani. Baćuške su dobro „čitale“ sve defanzivne zamke i uspevale da se izvuku iz istih i neretko kazne. Uostalom, Rusiju je tokom dva uvodna kvartala korak držala zahvaljujući vrlo dobrom šutu sa distance. Baš kao što se i očekivalo, Srbija je uspela da izoluje protivnikov učinak iz reketa, ali su Šved i Voroncevič slali strelice koje su usporavale Orlove. Kada se sve sabralo i oduzelo, Rusija je na odmor otišla sa minimalnih 40:38.

Do poluvremena šest – do kraja trećeg kvartala još pet! Eto, toliko je Rusija bila ozbiljna u nameri da Srbiji uzme meru! A Orlovi su i dalje bili bez prave ideje, a pre svega rešenja za rusku šutersku kliniku u režiji Šveda, Kulagina i Kurbanova. Da je problem Srbije još dublji i veći govori i podatak da je napad potpuno stao. Odnosno, u trećem kvartalu je Bogdan Bogdanović bio jedini strelac za Orlove i ubacio je svih 13 poena ekipe! Zbog izostanka pravih rešenja, Rusija je u završnu četvrtinu ušla sa sedam koševa viška - 58:51. 

Rusija se do kraja utakmice nije zaustavila, uprkos brojnim pokušajima Srbije da se vrati u život i uzvrati udarac. Ruski rulet nije imao srećan kraj za Orlove.

RUSIJA - SRBIJA 75:72 (18:21, 22:17, 18:13, 17:21)

Istanbul

SRBIJA: Mačvan 6, Bogdanović 19, Lučić 12, Milosavljević 9, Birčević, Štimac, Lazić, Micić, Gudurić, Jović 2, Kuzmić 5, Marjanović 19.

RUSIJA: Šved 22, Baburin, Fridzon 3, Ivlev 2, Antonov 2, Zubkov 0, Kvostov 4, Mozgov 11, Voroncevič 8, D. Kulagin 9, M. Kulagin 3, Kurbanov 11.

(FOTO: Star Sport)


tagovi

Aleksej ŠvedBoban MarjanovićBogdan Bogdanovićkošarkaška reprezentacija Rusijekošarkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara