Košarkaši Crvene zvezde (Foto: Starsport)
Košarkaši Crvene zvezde (Foto: Starsport)

Šabaz je otišao, bez Šabaza se može - a i mora

Vreme čitanja: 4min | čet. 21.12.23. | 14:01

Košarkaši Crvene zvezde večeras igraju još jedan veoma bitan meč u Evroligi

Neće navijači Crvene zvezde ipak dočekati da vide Šabaza Nejpira u punom sjaju. Klub je sporazumno raskinuo ugovor sa Amerikancem, koji je već uveliko u Milanu kako bi karijeru nastavio u sredini iz koje je i došao na Mali Kalemegdan. Kako bilo, Šabaz je prošlost, a crveno-bele već čekaju novi izazovi u Evroligi. S ozbirom da će gostovati u dvorani "Aleksandar Nikolić" (pred praznim tribinama), da li je okršaj sa Makabijem (20.05) prava prilika da se napravi prvi brejk u tekućoj sezoni?

Svakako da će dobro poznati teren biti olakšavajuća okolnost. Crveno-beli su donedavno sve mečeve igrali u Pioniru, a i ove su se u kultnoj hali sastali sa Mornarom u okviru ABA lige. Pritom, neretko su u njoj i trenirali tokom tekuće takmičarske godine.

Izabrane vesti

"Igramo praktično kod kuće, biće pomalo čudno, ali biće to dobra prilika da dobijemo meč kao gosti", rekao je Rokas Giedratis pred okršaj sa Ponosom Izraela.

Ipak, i ekipa Odeda Kataša se dobro upoznala sa beogradskom dvoranom. U njoj stanuje skoro dva meseca, kada se u glavni grad Srbije preselila zbog ratnog sukoba u Izraelu. Odigrala je dosad osam mečeva kao domaćin u Pioniru, dobila pet. Savladala Bajern (93:90), Fenerbahe (78:73) i nanizala trijumfe protiv Albe (102:81), Anadolu Efesa (95:86) i Baskonije (89:81). Biće ovo poseban susret u svakom smislu, a na značaju mu daje i činjenica da je trener Crvene zvezde Janis Sferopulos gotovo četiri godine proveo predvodeći Makabi.

"To što ćemo ugostiti Janisa i Crvenu zvezdu u Beogradu je nešto što nikada nismo ni pomislili da mi moglo da se dogodi, ali sve je postalo nenormalno od 7. oktobra. Ništa nas više ne iznenađuje. Zanimljiva anegdota, ali pred nama je još jedan veliki izazov", istakao je Kataš uoči večerašnje utakmice.

Koliko god da je situacija specifična, Sferopulosov tim ima imperativ pobede. U prvih 15 rundi je ostvario samo pet trijumfa, a 11. poraz stavio bi ga u veoma tešku situaciju da ostvari zacrtani cilj i domogne se jednog od prvih 10 mesta na tabeli. Prošle sezone je 17 pobeda bilo potrebno za tako nešto, a u slučaju poraza od Makabija, Zvezda bi imala 18 mečeva da ostvari još 12 i dođe do tog rezultata. Svaka pobeda znači i bitna je, a u susretu sa izraelskim timom dala bi i injekciju samopouzdanja ekipi, podigla je posle svega što se izdešavalo prethodnih dana.

Sve to dodatno otežava posao crveno-belima, ali pobedom bi dokazali da su spremni da se bore za ostvarivanje ambicija. Na kraju krajeva, izuzev poraza od Reala i Olimpije Milano, sve ostale su pretrpeli u poslednjm trenucima, što je pokazatelj da su imali dosta prilika da finiš 2023. kalendarske godine dočekaju u daleko boljoj situaciji, ali i da su se ravnomerno nosili sa većinom evroprske elite.

Dobra vest je da Sferopulos može da računa na sve igrače koji su pod ugovorom sa klubom, izuzev Fredija Gilespija. Novajlija će moći da debituje u Evroligi tek od 18. runde, ali se priključio treninzima. Miloš Teodosić i Luka Mitrović su i protiv Reala pokazali da su trenutno stubovi Zvezdine igre, ali optimizam uliva i solidno izdanje Adama Hange (10 poena, četiri asistencije i tri skoka), s ozbirom da je odigrao tek drugi meč posle povrede.

Foto: StarsportFoto: Starsport

U susretu sa Makabijem, prvi zadatak srpskog šampona će definitivno biti da zaustavi Lorenza Brauna. Dobro poznato lice na Malom Kalemegdanu, plejmejker koji se upravo u dresu Crvene zvezde afirmisao na Starom kontinentu. Očekivano, i ove godine je lider izraelskog tima sa prosekom od 14,4 poena i 6,8 asistencija. Pravi je motor Kataševog sastava, pa je jasno zašto će odbrana Zvezde imati zadatak da mu stane na put.

GRANICA ZA POENE LORENZA BRAUNA U MOZZARTU - 14,5

Ali, i bez Brauna, Makabi je odličan tim. Vejd Boldvin polako podiže obrtaje, Tamir Blat daje vredan doprinos sa klupe, a Bonzi Kolson je prilično konstantan. Trenutno je i najkorisniji igrač tima iz Tel Aviva sa prosečnim indeksom 15,5, a postiže 13,3 poena, uz 6,2 skoka. Unutrašnju liniju predvodi eksplozivni Džoš Nibo, koji je baš pred okršaj sa crveno-belima odigrao najbolji meč u sezoni, pa je sa 17 poena i 11 skokova podelio zvanje igrača 15. kola sa Kevinom Panterom iz Partizan Mozzart Beta i Ševonom Šildsom.

Dakle, sve ukazuje da je pred Crvenom zvezdom još jedan veliki izazov. Uvertira u meč sa Makabijem nije bila najbolja zbog svega što se izdešavalo oko Nejpira, ali na crveno-belima je da pokažu da ih to nije poremetilo i prvim brejkom u sezoni stave tačku na čitavu sagu oko Amerikanca.

"Neće to imati nikakav uticaj na ekipu", napomenuo je Giedraitis koji je protiv Reala ostao bez poena, pa će u večerašnjem susretu, kao i ostatak ekipe, imati zadatak da pokaže reakciju.

EVROLIGA – 16. kolo

Četvrtak:

20.05: (1,55) Makabi Tel Aviv (15,0) Crvena zvezda (3,25)

20.30: (1,80) Valensiaj (15,0) Virtus Bolonja (2,25)

20.45: (1,30) Real Madrid (17,0) Partizan Mozzart Bet (5,00)

Petak:

18.15: (1,80) Anadolu Efes (15,0) Baskonija (2,25)

19.00: (3,20) Žalgiris (16,0) Barselona (1,45)

19.45: (3,70) Asvel (16,0) Olimpijakos (1,35)

20.15: (3,20) Alba Berlin (16,0) Fenerbahče (1,45)

20.30: (2,40) Bajern Minhen (15,0) Monako (1,70)

20.45: (2,10) Olimpija Milano (15,0) Panatinaikos (1,90)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK Makabi Tel AvivJanis SferopulosRokas GiedraitisLorenzo BraunDžoš NiboŠabaz NejpirBonzi Kolson

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara