""
""

Sad si uz‘o trofej Paspalje... (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | ned. 02.07.17. | 08:06

Vreme je za još jedno podsećanje na srpsku košarkašku antologiju...

Verovatno ne postoji utakmica košarkaške reprezentacije koja nam je donela više sreće od duela vrele julske noći u paklu atinske OAKE protiv Litvanije. U velikom stilu su se Jugosloveni vratili na evropsku scenu posle ukidanja sankcija Ujedinjenih Nacija i pokazali u stvari, da su i dalje najbolji na Starom kontinentu. Bilo je zlata Plavih košarkaša i pre i posle, ali veliki srebrni pehar koji je prvi visoko podigao kapiten Žarko Paspalj, nešto je posebno.

Izabrane vesti

Ni više od 18.000 Grka "nabrijanih", jer su im Plavi eliminisali mezimce u polufinalu, ni legendarni litvarnski tandem Arvidas Sabonis - Šarunas Marčuljonis nisu nam mogli ništa. Jer, bila je to noć velikog Aleksandra Đorđevića, čovek koji je stvoren da rešava sudbonosne utakmice. Ubaciti 41 poen takvoj Litvaniji, uz šut za tri poena 9/12, to može samo čarobnjak. I svaka ta trojka Đorđevića u utakmici u kojoj je Litvanija imala minimalnu prednost na poluvremenu, došla je kao snažni direkt u lice protivnika.

Mada, uz osmehe sete i zadovoljstva, valja podsetiti i na još jedan detalj koji će ostati zauvek urezan u kolektivno sećanje naše nacije. Naravno, radi se o monstruoznom zakucavanju Predraga Danilovića preko Arvidasa Sabonisa. Kakav je to bio način da Danilović najavi odlazak u NBA ligu kao najbolji evropski košarkaš u tom trenutku. Dobro su ga upamtili Litvanci, nema dileme...

Litvanci, jednostavno, protiv Ivkovićevih momaka nisu mogli više od časnog poraza. Nezadovoljni suđenjem, napustili su teren nekoliko minuta pred kraj. Na svu sreću Đorđević je uspeo da ubedi Marčuljonisa da se Litvanci vrate na teren čime je izbegnut veliki skandal i utakmica je odigrana do kraja. Šta je Đorđević šaputao Marčuljonisu ostaće tajna zauvek.

Jugoslavija je utakmicu lagano privela kraju, reklo bi se čak i rutinski. S poslednjim zviždukom došlo je do erupcije emocija na parketu OAKE, ali i širom domova u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj i tada još postojećoj Republici Srpskoj Krajini. Taj trijumf došao je kao neka vrsta lekovitog melema za sve neuspehe, poraze i nedaće na nekim drugim bojištima.

Sa druge strane, ostaće upamćena i sramna reakcija košarkaša reprezentacije Hrvatske, osvajače bronzane medalje, koji su sišli sa postolja. I do danas se nisu vratili na njega.

A nama u ušima i dan danas odzvanja pesma koju su saigrači pevali kapitenu tokom slavlja u jednom kafiću u atinskoj Glifadi - Sad si uz'o trofej Paspalje! Paspalje, Paspalje...

JUGOSLAVIJA - LITVANIJA 96:90 (48:49)

Hala: OAKA.
Gledalaca: 18.500.
Sudije: Džorž Toliver (SAD) i Nikos Picilkas (Grčka).

JUGOSLAVIJA: Bodiroga 12, Danilović 23, Obradović 5, Paspalj 5, Đorđević 41, Rebrača 1, Divac 5, Savić 4.

LITVANIJA: Homičus 3, Stombergas 2, Lukminas, Krapikas, Kurtinaitis 6, Sabonis 20, Karnišovas 19, Marčuljonis 32, Ejnikis 8, Markevičijus.


tagovi

Srbijadogodilo se na današnji dan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara