Božić u duelu sa Ledejem (©ABA LIGA - Zadar / Zvonko Kucelin)
Božić u duelu sa Ledejem (©ABA LIGA - Zadar / Zvonko Kucelin)

Šamar za Partizan u Zadru! Drežnjak sa sedam trojki i MVP Božić presudili šampionu

Vreme čitanja: 7min | ned. 24.12.23. | 18:53

Povreda Smailagića bacila još i veću senku na težak poraz u jednom od najtežih gostovanja u regionu

Posle enormne potrošnje u Valensiji i Madridu, gostovanje Zadru Danijela Jusupa došlo je Partizan Mozzart Betu u zao čas! To se pokazalo ubrzo i na delu, pošto je aktuelni šampion Jadranske lige pretrpeo već četvrti poraz. Zadar je na pogonsko gorivo Luke Božića i Darija Drežnjaka naneo crno-belima najteži poraz u regionalnom takmičenju otkako je na klupu stigao Željko Obradović! Tačnije, izjednačio je "rekord" koji je dosad držala samo Crvena zvezda iz prvog derbija prošle sezone. Tada je takođe bilo 16 razlike (90:74), sada je Zadar na kraju slavio rezultatom 84:68 (20:13, 27:21, 16:16, 21:18).

Bilo je jasno svima u redovima Partizana da ovo neće bili nimalo prijatno gostovanje u Dvorani Krešimir Ćosić, ipak ono se pretvorilo u dominaciju Zadra koji je vodio od prvog do poslednjeg minuta i ostvario najveću pobedu ove sezone, ali i u poslednjih nekoliko godina, uz onu na gostovanju Crvenoj zvezdi prošle godine.

Izabrane vesti

Partizan Mozzart Bet je od početka bio potpuno van balansa. Prosto, ekipa sa jadranskog primorja kod trenera Jusupa nametnula je izuzetno brzu i agresivnu košarku, uz mnogo trčanja i brzih rešenja, pa je Obradovićev tim imao dosta problema da organizuje igru na pravi način. I pre svega da bilo šta odbrani u gotovo celom prvom, pa i većem delu drugog poluvremena. Rezultat svega toga je šamar koji će sve u Humskoj naterati da se pogledaju u oči i priznaju da je prvo mesto koje trenutno drži večiti rival sada jako, jako daleko. A, svi znamo šta prvo mesto na kraju ligaškog dela nosi i koliko je kroz istoriju prednost domaćeg terena u plej-ofu imala uticaj na konačni rasplet sezone... Videćemo koliki će uticaj na nastavak godine imati Džejlin Smit koji je zvanično potpisao za Parni valjak do kraja sezone.

ZVANIČNO: DŽEJLIN SMIT NOVI KOŠARKAŠ PARTIZAN MOZZART BETA

Strašne partije odigrali su Luka Božić i Dario Drežnjak. Zajedno su ubacili 51 od 84 poena domaćeg sastava. Prošlogodišnji MVP odigrao je ponovo utakmicu na granici tripl-dabl učinka! Uz 26 poena (9/13 iz igre, 1/2 za tri) imao je po devet skokova i asistencija, ali i šest izgubljenih lopti. Bio je najveća enigma za Partizanovu odbranu koja prosto nije imala čoveka, ni sistemsko rešenje za sve ono što Božić donosi kad se pojavi na terenu... Drežnjak ga je ispratio partijom karijere sa 27 poena i impozantnih 7/10 za tri! Imao je i šest uhvaćenih lopti, ali ono što je Drežnjak večeras pogađao na nivou je top klase evropske, pa čak i svetske košarke. Preko ruke, sa velike udaljenosti, posle driblinga... Kakva god da je bila situacija, Drežnjak je rešetao Partizanov koš i činio da se osujeti svaki pokušaj gostiju da se vrate u život. Iz drugog plana veliki posao odradili su Marko Ramljak sa 15, odnosno Arijan Lakić sa devet poena. Na kraju, Zadar je apsolutno zasluženo slavio, Partizanu sada predstoji jako težak period jer u četvrtak stiže Virtus, u subotu ide na noge Mornaru, a zatim sledi novo duplo kolo Evrolige u kojem je drugi meč - večiti derbi.

Najefikasniji u Partizanu bio je Tristan Vukčević sa 16 poena (6/10 iz igre, 3/5 za tri). Zek Ledej je imao 11 poena, šest skokova, dve blokade, te po jedna asistencija i ukradena lopta, ali uz 4/9 iz igre. Dvocifren je bio još samo Pi Džej Doužer sa 10 poena. Kevin Panter je ostao na šest poena (2/9 iz igre, 0/3 za tri), ali je imao četiri ukradena poseda, tri uhvaćene i dve podeljene, kao i dve izgubljene lopte. Džejms Naneli je imao šutersko veče za zaborav sa tri poena (1/7 iz igre, 1/5 za tri), uz sedam skokova i četiri asistencije, a slabo veče imao je i Bruno Kaboklo sa dva poena i samo 1/5 sa parketa. U današnjem meču odmarao je Mateuš Ponitka, dok je još veću senku na poraz bacila povreda Alena Smailagića u finišu, pošto mu je stradao skočni zglob u uslovima gde su se igrači oba tima klizali i na momente je bilo prilično opasno...

------------------------------

ZADAR - PARTIZAN MOZZART BET 84:68

/20:13, 27:21,16:16, 21:18/

Dvorana Krešimir Ćosić, Zadar;

Gledalaca: 8.500;

Sudije: Saša Pukl, Milan Nedović, Dragan Porobić;

ZADAR: Dejvis -, Klarica -, Vujačić 3, Žganec 2 (3sk, 3as), Mazali 4 (3sk), Lakić 9 (4sk, 3as, 2uk), Mekić -, Jambrović -, Drežnjak 25 (7/10 za tri, 6sk), Grbić -, Božić 26 (9/13 iz igre, 7/12 slobodna bacanja), Ramljak 15 (5sk, 2as, 3uk).

PARTIZAN MOZZART BET: Vukčević 16 (6/10 iz igre), Ledej 11 (6sk, 2bl), Drezgić -, Koprivica -, Panter 6 (4uk, 3sk, 2as), Smailagić 5, Jaramaz 3, Naneli 3 (7sk, 4as), Anđušić 8, Doužer 10, Kaminski 4 (3as), Kaboklo 2.

------------------------------

Pod izuzetnim pritiskom domaćina, crno-beli su stalno kasnili bar pola koraka za protivničkim košarkašima u odbrani, dok je agresivnost Zadrove odbrane dovela do toga da prve lake poene ekipa ubaci tek na sredini druge četvrtine. Bilo je to posle kontre u realizaciji Ledeja, s tim da je u tom momentu domaćin već bio na +14 (34:20), koliko je iznosila maksimalna prednost Zadra posle uvodna dva perioda.

Zadar je još od rane faze utakmice pretrčao i nadskočio protivnika, a sve zahvaljujući individualnom kvalitetu Božića, te inspiraciji Drežnjaka, Lakića i Ramljaka. Oko njih četvorice vrtela se praktično kompletna napadačka igra domaćina koji je celo prvo poluvreme bio u prednosti.

Šampion Hrvatske je u početku ugurao protivnika u reket gde su Božić, Lakić i Drežnjak iskoristili uspavanost odbrane, čime je bez previše otpora stigao do sedam razlike koje je maltene sve vreme čuvao u narednim minutima. Da je susret krenula na krivoj nozi za branioca titule u ABA ligi pokazuje i to da je trofejni stručnjak morao da uzme tajm-aut već posle minut i po utakmice!

Drežnjak i Smailagić (©ABA LIGA - Zadar / Zvonko Kucelin)Drežnjak i Smailagić (©ABA LIGA - Zadar / Zvonko Kucelin)

Posle minuta predaha Doužer je preuzeo odgovornost i držao Partizan u igri, kasnije su nakratko su Vukčević i Kaminski uspeli da vrate ekipu na posed zaostatka posle dobre saradnje. Nekadašnji košarkaš Reala je trojkom na asistenciju bivšeg NBA centra digao ekipu, da bi zatim i iskusni centar zatim imao i svoje momente u napadu. Bila je evidentna tendencija Željka Obradovića da proba da iskoristi iskustvo i visinu Kaminskog koja nedostaje Zadru, ali ni to nije bilo dugog daha. Nekoliko grešaka u napadu dale su Zadru šansu da povrati izgubljeno vođstvo i to je učinio preko Vujačića i Mazalina za 20:13 na kraju prve četvrtine.

U kolikim su problemima crno-beli bili u napadu govori to da su pogodili jednu trojku iz sedam pokušaja, uz tri izgubljene lopte. U odbrani je bilo još manje sreće za goste. Šta god da je Obradović pokušavao da postavi, Zadar je imao rešenje. Kada je zonom pokušao da preseče protok lopte unutra, usledile su trojke Drežnjaka koje su naterale beogradski sastav da se ponovo menja, a onda je Božić koristio sve svoje kvalitete da maltretira protivnika. Serijom 12:0 Zadar je stigao do prve dvocifrene prednosti (27:15) koju je kompletirao Božić trojkom, a nekoliko minijatura Vukčevića sa trojkom i strašnim zakucavanjem preko Mazalina nisu dale željeni efekat. Prividno je bilo da Partizanu nedostaje koncentracije i pre svega smirenosti, na čemu je Obradović zamerao svojim igračima u praktično svakom obraćanju.

S obzirom na to kako je izgledalo prvo poluvreme, razlika je mogla još da bude i pristojna. Bukvalno u poslednjim sekundama Partizanova odbrana se ponovo uspavala, pa je Lakić trojkom uz zvuk sirene doneo Zadru velikih 47:34 i naterao Obradovića da izrazito ljut krene put svlačionice...

Moralo je nešto da se promeni u svlačionici, pre svega energija tima i to se dogodilo na otvaranju drugog poluvremena! Izuzetnom potrošnjom pre svega u odbrani Partizan je uspeo da se podigne. Trojke Ledeja i Smailagića, zatim i poeni Pantera dali su mogućnost Doužeru da dovede ekipu na samo šest poena zaostatka (46:52) i to je bio moguće bio prelomni trenutak susreta. Pošto su crno-beli stigli na minus šest, Doužer je promašio dva slobodna bacanja, što je uz još nekoliko nerealizovanih napada donelo potpuni pad. Razlog je raspucani i jako raspoloženi Dario Drežnjak koji je te promašaje kaznio sa tri uzastopne realizacije, odnosno dve jako teška hica za tri i pogodak sa poludistance čime je ekspresno vratio Zadru dvocifrenu prednost, da bi Božić pred sam kraj četvrtine potpuno anulirao sav trud protivnika zbog čega je pred odlučujućih deset minuta ponovo bilo 13 razlike (63:50).

Suštinski, Zadar je ovom serijom prelomio susret, jer je do kraja držao ubedljivu prednost koja je iznosila i 21 poen! Hrvatski sastav je pod komandom Božića i izuzetno inspirisanog Drežnjaka uzeo jednu od najvećih pobeda u novijoj klupskoj istoriji!

ABA LIGA - 13. KOLO

Petak

Cedevita Olimpija - Cibona 93:91

/Blažič 25 - Aranitović 19/

Subota

Mornar - FMP 75:77

/Veders 18 - Stojanović 22/

Budućnost - Studentski Centar 82:94

/Slavković 20 - Kamenjaš 26/

Nedelja

Krka - Borac Mozzart 89:80

/Špan 21 - Segu 18/

Zadar - Partizan Mozzart Bet 84:68

/Božić 26 - Vukčević 16/

19.00: (1,85) Crvena zvezda (hendikep -19,5) Split (1,85)

Ponedeljak

18.00: (1,55) Mega (14,5) Igokea (2,70)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK PartizanPartizan Mozzart BetKK ZadarKevin PanterTristan VukčevićFrenk Kaminski JuniorLuka BožićDario Drežnjak

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara