Evan Furnije i Drejmond Grin (©AFP)
Evan Furnije i Drejmond Grin (©AFP)

Šamarčina nadmenim Amerima, Furnije partijom karijere lansirao pobedu Francuske

Vreme čitanja: 4min | ned. 25.07.21. | 16:03

Sjajna partija šutera Bostona, Greg Popović moraće nešto da menja kako se ne bi dogodio novi fijasko

Više ništa nije iznenađenje, a pogotovo ne ovo - Francuska je na kolena oborila trostrukog uzastopnog osvajača olimpijskog zlata!

Videlo se još na pripremama posle poraza od Nigerije i Australije da nešto ozbiljno ne štima, uprkos tome što je Greg Popović značajno promenio tim u odnosu na onaj koji je doživeo fijasko u Kini pre dve godine. Sada je definitivno jasno da se američka košarkaška reprezentacija neće baš tako lako prošetati do novog zlata kako se očekivalo uoči starta olimpijskog turnira. Nećemo mnogo da idemo unapred, ali sveprisutna Francuska je istakla najozbiljniju kandidaturu za odlazak do trona pošto je na otvaranju turnira savladala SAD u derbiju rezultatom 83:76 (15:22, 22:23, 25:11, 21:20).

Izabrane vesti

Biće da su se nadmeni Ameri, očigledno opijeni slavom prethodnih zlatnih pohoda, zaigrali u kalkulacijama. Naišli su na tvrdo i ozbiljno tresnuli o tlo! Kakvu je samo utakmicu odigrao Evan Furnije! Šuter Bostona je partijom karijere podelio šamarčinu kolegama iz NBA lige i lansirao novu veliku pobedu Francuske nad SAD, baš kao pre dve godine u četvrtfinalu Svetskog kupa. I tada je Evan Furnije bio jedan od dželata zajedno sa Rudijem Goberom i Nandom de Koloom, a danas je to uradio s posebnim šmekom!

Pogodio je ključnu trojku utakmice na 57 sekundi do kraja za vođstvo Francuske rezultatom 76:74, da bi jedan od poslednjih napada na utakmici Furnije “presekao“ i tom prilikom izvukao nesportski faul od Demijana Lilarda koji ga je nenamerno sapleo u nameri da istrči kontru. Sudije su gledale snimak, dugo većale šta da rade, a na dale šansu Francuzima da sa slobodnih bacanja stave tačku na pobedu. Furnije je prvi hitac promašio, drugi je ubacio, pa je uz 17 sekundi na semaforu rezultat glasio 79:74. U dodatnom napadu sa strane Kevin Durant je zaradio petu ličnu grešku, a Gober je sa dva pogotka doneo gotovo nedostižnih sedam poena (81:74). Po dva pogotka sa crte razmenili su Demijan Lilard i Nikola Batum, posle čega je slavlje Trikolora moglo da počne.

Evan Furnije i Drejmond Grin (©AFP)Evan Furnije i Drejmond Grin (©AFP)

Furnije je na kraju imao 28 poena (11/22 iz igre, 4/12 za tri), od čega je 16 poena skupio u drugom poluvremenu, čak deset u trećoj četvrtini kada je Francuska uspela ne samo da preokrene rezultat, već i povede sa šest razlike (62:56). Ameri jesu u međuvremenu uspeli da sustignu i prestignu rivala, ali je u samoj završnici meča koncentracija počela značajno da pada, a kvalitetan sastav kakav je Francuska znao je to da iskoristi i surovo kazni. Dugo je Furnije nosio igru Francuske na svojim leđima, šuterski je nosio ekipu na svojim leđima jer je gotovo dve i po četvrtine jedini znao da pogodi sa distance. A kada su se otvorile dizne, Trikolori su otišli do kraja, uspeli da prebrode krizu i naprave rezultat dana!

Listu strelaca Francuske predvodili su Gober sa 14 poena, uz jedan skok do dabl-dabla, dok je De Kolo upisao 13 poena i po pet uhvaćenih lopti i asistencija. Važnu rolu imao je Geršon Jabusele koji je uspeo da se izvuče iz dve povrede i nekim bitnim skokovima pogura Francusku ka pobedi.

Šta reći za Amerikance. Dok su se društvenim mrežama širili video klipovi sa treninga na kojima Greg Popović trči dužinu terena sa igračima, negde se izgubila ona rutina kojom su odisali puna tri olimpijska ciklusa. Jer, da nije tako ne bi se dogodilo da Amerikanci dožive poraz posle 25 uzastopnih pobeda kroz tri cela turnira, uz onaj meč za bronzu u Atini 2004. godine.

Koliko je situacija ozbiljna najbolje pokazuje to da branilac zlata nije uspeo da sačuva sedam poena prednosti (74:67) uz tri i po minuta do kraja. Trojke De Koloa i duga dvojka Furnijea doveli su do toga da uđe voda u uši, a ubrzo i da se sve uruši kao kula od karata.

Džru Holidej (©AFP)Džru Holidej (©AFP)

Ameri su napadački previše zavisili od Kevina Duranta koji je meč završio s 10 poena, ali je već u 23. minutu utakmice skrivio četvrti faul što je samo dodatno doprinelo tome da se treća četvrtina završi s tek 11 ubačenih poena. Devin Buker se emotivno ispraznio posle izgubljenog finala NBA lige (1/6 iz igre, četiri poena), Džru Holidej je umalo bio vinovnik rezultatskog zaokreta u poslednjoj četvrtini, ali kada je on stao – stalo je sve. Holidej je na kraju bio najefikasniji sa 18 poena, uz sedam uhvaćenih lopti i četiri asistencije. Bem Adebajo je imao 12 poena uz 10 skokova, Demijan Lilard je stao na 11 (3/10 iz igre), a Džejson Tejtum na devet poena...

Ovo više nije šala, nisu Amerikanci više tako opasni kao nekad.

RASPORED

Grupa A

25. jul (nedelja)

Iran - Češka 78:84

/Jahčalide 23 – Auda 16/

Francuska - SAD 83:76

/Furnije 28 - Holidej 18/

Grupa B

25. jul (nedelja)

Nemačka - Italija 82:92

/Lo 24 - Fontekio 20/

Australija - Nigerija 84:65

/Mils 25 - Emegano 12/

Grupa C

26. jul (ponedeljak)

06.40: (2,70) Argentina (14,5) Slovenija (1,55)

14.00: (1,85) Japan (hendikep 19,5) Španija (1,85)


tagovi

tokio 2020Olimpijske igre 2020Olimpijske igre 2021košarkaška reprezentacija SADkošarkaška reprezentacija FrancuskeEvan FurnijeKevin DurantRudi GoberNando De KoloBem AdebajoDžejson TejtumDemijan LilardDžru Holidej

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara